Hlavní obsah

Terapeut měl sex s maturantkou. Asociace otočila, stížnost znovu řeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Seznam Zprávy popsaly stížnost mladé dívky, která se ohradila proti chování 55letého psychoterapeuta.

Reklama

Česká asociace pro psychoterapii ve středu znovu řešila stížnost mladé ženy, která tvrdí, že měla loni jako maturantka styk s terapeutem. Asociace nechtěla říct, jak s podnětem naložila. Po mlžení otočila.

Článek

Více než devět měsíců se mladá žena nedozvěděla, jak dopadla její stížnost odeslaná na Českou asociaci pro psychoterapii. Jana tvrdí, že když byla loni v maturitním ročníku, zneužil její důvěry 55letý terapeut, za nímž docházela kvůli vztahovým problémům, a vyspal se s ní. Takové chování zásadně odporuje etickému kodexu a profesním zásadám.

Asociace po celou dobu odmítala ženě sdělit, jak s podnětem naložila a jestli svého člena potrestala. Poté, co Seznam Zprávy na případ upozornily, však otočila.

Řešení stížnosti ve středu znovu rozebírala. „Výbor České asociace pro psychoterapii dnes řešil zprávu Etického panelu ve věci etického pochybení svého člena,“ sdělil pro Seznam Zprávy předseda ČAP Jiří Drahota.

K jakému závěru výbor dospěl, zatím neuvedl. „Bude v nejbližších dnech informovat, jak stěžovatelku, tak svého člena a ostatní členy naší asociace. Jistě pochopíte, že než poskytneme naše stanovisko těm, kterých se přímo týká, se nebudeme k věci veřejně vyjadřovat,“ doplnil Drahota.

Změna přístupu potěšila i Janu. „Jsem moc ráda, že se začíná něco dít. Velice si vážím lidí, kteří se zapojují do diskuze a dávají najevo nesouhlas s jednáním pana psychoterapeuta. Doufám, že tímto pomůžu a dodám odvahu lidem, kteří si prošli něčím podobným, a zároveň bych si přála, aby si lidé v pomáhajících profesích uvědomili, jak moc velký vliv na klienty či pacienty mají,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Reagují lidé z oboru

Popsané jednání terapeuta odsoudili někteří jiní lidé z oboru. Na instagramu se nad ním pozastavil třeba psychoterapeut a influencer Tomáš Kvapilík. „Víte, jak dlouho a soustavně se snažím odbourávat mýty, bariéry a zpřístupnit terapii lidem. Pak si člověk čte toto a cítí zmar,“ odkazoval na článek.

„Selhání se bohužel může stát, proto je důležité vědět, co do terapie patří a co nepatří. Hlazení nebo flirtování rozhodně ne,“ dodal.

Reagovali i další odborníci. „Moc mě mrzí, čím si klientka prošla, a obdivuji její odvahu to řešit. Přála bych si, aby se lidé s podobnou zkušeností měli na koho v Česku obracet s důvěrou, že se případ bude neprodleně řešit. To, že klientka na vyjádření asociace čeká již devět měsíců, vnímám jako velmi nešťastné. Zároveň je znepokojující, že v ČR ani vyloučení z ČAP terapeutům aktuálně nezabrání v poskytování služeb nicnetušícím klientkám a klientům,“ reagovala psychoterapeutka Barbora Jahodová.

Jana podala stížnost na brněnského člena asociace loni v prosinci. Profesní organizace, sdružující 1400 členů, po urgencích zareagovala až za necelé tři měsíce. S omluvou, že e-mailový podnět spadl do spamu.

Asociace ženu letos v březnu informovala, že se s psychoterapeutem setká a situaci vyjasní. „O obsahu tohoto setkání s psychoterapeutem, na kterého byla podána stížnost, již žádné další informace neposkytujeme,“ poděkoval jí v mailu za důvěru člen odborné rady ČAP Petr Odstrčil.

Terapeut až doposud dál ordinoval.

Ač se asociace na svém webu chlubí kolegy, kteří „splňují kvalifikační a etické podmínky členství“, Odstrčil pro Seznam Zprávy přiznal, že je vedení sdružení ohledně dohledu na dodržování zásad „bezzubé“.

„Narážíme na právo. Nemáme žádnou pravomoc zjišťovat, zda jsou popisované stížnosti pravdivé, nebo ne. Když je to tvrzení proti tvrzení, nemůžeme nic vyšetřovat. Nemáme nástroje jako orgány činné v trestním řízení. Vycházíme z toho, co nám lidé řeknou. Ano, je to z nějakého pohledu bezzubé,“ přiznal v telefonu.

„Stížností přibývá“

Asociace však může v případech hrubého porušení zásad člena z asociace vyloučit. „Když někdo z terapeutů přizná chování mimo kodex, můžeme mu domluvit, aby změnil chování, nebo jej vyloučit, ale to je tak všechno,“ sdělil Odstrčil.

Postup asociace udivil i některé odborníky. „Zdá se, že mechanismy řešení dobře nefungují. Minimálně v tom, že ani veřejnost, ani lidé, kterých se ty situace přímo týkají, nemají informace o tom, jak jsou takové případy řešeny,“ uvedla Hana Jandová z neziskovky Persefona. Pomáhá obětem domácího násilí, sexuálního zneužívání a znásilnění.

Jak Odstrčil přiznal, stížností na chování psychoterapeutů v Česku přibývá. „Je to velký problém. Hodně to eskaluje,“ uvedl. Podle něj má vzrůstající počet více důvodů.

Řekl, že rychle přibývá psychoterapeutů a lidí, kteří jejich služby využívají. „Roste také povědomí klientů. Ne všechno si nechají líbit a domáhají se svých práv. Myslím, že je to v pořádku,“ dodal.

Kolik stížností na své členy asociace řeší, ani po opakovaných dotazech redaktora neupřesnila.

Nové řešení stížností

Přesto chce vyřizování podnětů přehodnotit. „V posledních dvou letech byla Pracovní skupina etika zahlcena novým typem podnětů a stížností, které se týkaly především soudních sporů (například péče o dítě), kde se psychoterapeuti a etické panely dostávali do nepřehledných a obtížně řešitelných sporů. To nás vedlo k celkové revizi přístupu k přijímání a vyřizování podnětů na práci psychoterapeutů,“ napsal později Odstrčil v oficiálním vyjádření za Oborovou radu ČAP.

Řada členů podle něj pracuje na právním zakotvení psychoterapie mimo zdravotnictví. „Připravujeme Komoru psychologů a psychoterapeutů. Zde budou kárné pravomoci již jasně dané zákonem a budeme se schopní o ně opřít,“ doplnil.

Reklama

Doporučované