Hlavní obsah

Sítěmi se valí lživé video o generálu Pavlovi. Je za ním proruský účet

Foto: Twitter Petra Pavla, Seznam Zprávy

Po internetu se šíří další fake. Video míří na prezidentského kandidáta Petra Pavla.

Reklama

aktualizováno •

Manipulativně sestříhané video o prezidentském kandidátovi Petru Pavlovi rozšířil ruský propagandistický kanál NeČT24. Hojně ho nyní často sdílí účty spojené s ANO. Je to virál, zasáhne statisíce, říká expert Vít Kučík.

Článek

„Nejedná se přímo o deepfake , ale o manipulativně sestříhané video z ostravské předvolební návštevy Petra Pavla. Manipulované  video vyznívá tak, že se generál snaží zatáhnout zemi do války, i když ve skutečnosti říká přesný opak,“ popisuje Vít Kučík, mluvčí Českých elfů, kteří bojují s dezinformacemi na českém internetu.

„Podali jsme trestní oznámení za šíření poplašné zprávy,“ řekla pro Seznam Zprávy Markéta Řeháková, šéfka Pavlovy kampaně.

Na lživý materiál upozornil na svém twitterovém účtu přímo Pavel. „Na internetu koluje falešné video. Podívejte se na originál, jak jsem odpověděl jedné paní v Ostravě na její otázky. Na závěr uvidíte, jak mou odpověď sestříhali. Lež a manipulace ale v těchto volbách nezvítězí,“ napsal Pavel na twitteru.

V původní odpovědi Pavel mluví o tom, že Západ může pomoci Ukrajině vyhrát válku s Ruskem tím, že jí dodá kvalitnější zbraně a bude pokračovat v protiruských sankcích. „Protože přímo do toho vstoupit opravdu nemůžeme,“ řekl. Ve falešném videu má citace úplně opačné vyznění.

„Video jsme zachytili jsme v sobotu večer na Facebooku a v tomto případě jsme museli občanům co nejdříve říci, že video je podvodné, obsahuje lži, a usiluje o odrazení a zastrašení voličů před druhým kolem voleb,“ vysvětlila Řeháková.

Nejdříve se dezinformační video objevilo na proruském propagandistickém kanále. „Jako první toto video šířil telegramový kanál NeČT24. Ten často přebírá ruskou propagandu, mimo jiné právě materiály ze Sputniku, což je otevřeně ruský propagandistický kanál,“ potvrdil za České elfy jejich mluvčí Vít Kučík.

Telegram je něco mezi aplikací na posílání zpráv a sociální sítí, založená ruskými bratry Pavlem a Nikolaiem Durovovými. Právě odsud se falešné video rozeběhlo dál.

„Fake se dále šířil přes YouTube kanály serveru NeČT24. Pak ho přebíraly další kanály a účty, které šíří jednak proruskou propagandu na Facebooku, Twitteru a Pinterestu a které jsou často spojeny s hnutím ANO. Jako například kanál Jsem zděšena, za kterým stojí jistý pan Markvart,“ popisuje Vít Kučík.

Podle Kučíka se teď zmíněná dezinformace o Pavlovi překlopí do řetězových e-mailů. „Pravděpodobně se to rozšíří do řetězových mailů, je to docela virální záležitost. Nyní už zasahuje vyšší desítky tisíc lidí. Patrně se dostane ke statisícům finálních konzumentů,“ předpovídá Kučík.

A stejný postup přepokládá i Řeháková. „Šíření obsahu nešlo předejít, domníváme se, že video sdílely různé účty na různých sociálních sítích, a patrně se objeví i v řetězových mailech,“ uvedla.

„Cíl je zřejmý: Vylíčit Petra Pavla jako někoho, kdo znamená nebezpečí zatažení České republiky do přímého válečného konfliktu. Vystrašit lidi, aby šli volit konkurenta kandidáta Petra Pavla, tedy Andreje Babiše (ANO),“ řekl Kučík pro Seznam Zprávy.

Podle Řehákové je cíl videa jasný, snaha o vyvolání strachu a znepokojení voličů. „Věříme, že voliči tyto snahy o manipulaci prohlédnou, jelikož k nim před prezidentskou volbou docházelo už v roce 2013, kdy Miloš Zeman lhal o sudetech, i v roce 2018, kdy lhal o migrantech. Vůli lidí jít k volbám a vrátit do úřadu prezidenta pravdu, důstojnost a slušnost to proto neovlivní,“ doplnila.

To, že tým generála Pavla na fake sám upozornil, je podle Kučíka dobrá cesta, jak sílu dezinformace oslabit. „Může to být správný postup. Ze zkušenosti z Tchaj-wanu s čínskou propagandou víme, že pokud  upozornění na fake konzumenti dostanou před tím, než na ně dosáhne ten fake, tak jsou do velké míry vůči fake imunní. Je to prevence, která by mohla být účinná.“ Úspěch této strategie ale závisí na tom, zda se týmu Pavla podaří dementi falešného videa rozšířit dostatečně masivně.

Policie se už nyní zabývá falešnou SMS zprávou, jejíž autor jménem Pavla vyzýval příjemce, aby se dostavil na pobočku armády, kde dostane výzbroj pro mobilizaci na Ukrajině. Screenshot těchto zpráv se objevil na sociálních sítích. Policii se zatím nepodařilo prokázat, že by taková zpráva na telefon skutečně někomu přišla, napsaly Lidové noviny.

Doplnili jsme vyjádření Markéty Řehákové, šéfky prezidentské kampaně Petra Pavla.

Reklama

Doporučované