Hlavní obsah

Sníh taje a voda stoupá. Francie požádala české hasiče o prodloužení pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Čeští hasiči od začátku ledna pomáhají ve Francii kvůli povodním.Video: twitter/hasici_cr

 

Reklama

Kvůli vysokým teplotám Francie požádala české hasiče o prodloužení pomoci. Hasičský záchranný sbor na místo vysílá nový tým. V neděli by měl vystřídat hasiče, kteří ve Francii už týden zasahují.

Článek

Francie původně požádala české hasiče, aby pomáhali s povodňovou situací deset dní. Teď ale Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR) požádala o prodloužení této doby na dvojnásobek. Do oblasti Nord-Pas-de-Calais poblíž obce Ardres proto v neděli vyrazí „čerstvý“ tým 18 hasičů z Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru HZS ČR, kteří na místě vystřídají své kolegy.

Na místě i nadále zůstávají dvě velkokapacitní mobilní čerpadla, která by měla bez přerušení čerpat i nadále.

Předpokládá se, že nový tým českých hasičů přijede vystřídat své kolegy v neděli večer. V pondělí si oba české týmy vymění poznatky, seznámí se s úkoly v oblasti postižené povodněmi a následně se původní tým složený rovněž z 18 hasičů vrátí zpět do České republiky.

Ve Francii se momentálně otepluje. Minimálně do úterý by teploty měly být nad nulou – očekává se tedy tání sněhu a opětovné zvyšování toků. V oblasti, kde Češi zasahují, bylo včera pět stupňů. Hasičský tým proto zaznamenal vzestup hladiny po toku řeky, která se vylévá do okolí.

Reklama

Doporučované