Hlavní obsah

Starosta Novotný půjde kvůli výzvám k zabíjení Palestinců před soud

Foto: David Neff

Řeporyjský starosta Pavel Novotný.

Reklama

Státní zástupce poslal k soudu případ starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, který označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. Je podezřelý z hanobení národa a z podněcování k nenávisti, píše web ČT24.

Článek

Kontroverzní starosta pražské části Řeporyje Pavel Novotný z ODS znovu stane před soudem. Tentokrát pro „pokračující přečin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob v souběhu s přečinem podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ uvedl pro ČT státní zástupce Martin Černý.

Dopustil se ho, když v prosinci na sociální síti X označil Palestince za opice. „Regulérní opice. Nic víc.“ Reagoval tak na zprávu o teroristickém útoku v Jeruzalémě, k němuž se přihlásilo teroristické hnutí Hamás. Po rasistické poznámce si ještě přisadil výzvou k „vybombardování“. Později se za výroky omluvil a příspěvek smazal.

Foto: Seznam Zprávy

Screenshot původního tweetu.

Na kauzu upozornily Seznam Zprávy. Vlna kritiky ale dopadla i na ministryni obrany Janu Černochovou, též z ODS. Ta totiž problematický příspěvek označila jako „líbí se mi“. Mluvčí ODS Jakub Skyva v reakci pro Seznam Zprávy uvedl, že strana jakékoliv výzvy k násilí a rasismu odmítá.

Novotnému hrozí až tři roky vězení, protože je měl spáchat veřejně přístupnou počítačovou sítí. Politik je navíc ve zkušební době tříměsíčního podmíněného trestu, který dostal v lednu 2022 za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta.

Foto: profil P. Novotného na X

Novotný ještě nějakou dobu pokračoval v diskuzi.

Reklama

Doporučované