Hlavní obsah

„Chci zpět do armády,“ vzkazuje z Karviné ukrajinský voják bez ruky

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

V karvinských lázních rehabilitují dva ukrajinští vojáci.

Reklama

V Česku se nově léčí dva těžce ranění ukrajinští vojáci. Přijeli na rehabilitační pobyt do karvinských lázní Darkov.

Článek

Oleg a Dmytro. Kromě vojenské uniformy je pojí těžká zranění z války. A nově také společné místo, kde mají najít klid od válečných útrap. Dva ukrajinští vojáci se od pondělí léčí v karvinských lázních Darkov. Zůstanou tam minimálně měsíc.

Od začátku ruské okupace jsou to první dva příslušníci ukrajinské armády, kteří rehabilitují na českém území.

Devatenáctiletý Oleg už nikdy nezapomene na letošní čtrnáctý březen. Servisní technik se svou jednotkou bojoval v obci Volodymyrivka v Doněcké oblasti. Po večerním ruském ostřelování přišel o levou ruku nad loktem a z bitvy si odnesl mnohočetná poranění kotníku.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Dva ukrajinští vojáci se nové léčí v karvinských lázních.

Jakékoli emoce na sobě nedává znát. „Jsem profesionální voják. Prostě začala válka, tak jsem šel do boje. Ten den jsem dostal ránu z obrněného transportéru,“ vzpomíná na osudové okamžiky.

„Je to kluk, co by měl chodit na diskotéky. Snaží se být silný, ale vidíte jeho prázdné oči. Věříme, že mu tady lékaři co nejvíc pomůžou,“ říká ředitel nadačního fondu Regi Base Hynek Čech. Organizace zajistila příjezd vojáků do Česka.

Oleg má za sebou více než dva tisíce kilometrů z východoukrajinského Dnětropetrovska. Na Ukrajině má sourozence i další blízké. „Celou dobu mě podporují v tom, co dělám,“ říká.

Ze sanitky s ním v Darkově vystupuje také jedenapadesátiletý Dmytro. Do armády vstoupil, aby byl blíž synovi. Přesto se na frontě nepotkali.

Dmytro také bojoval v Doněcké oblasti. Desátého dubna se ocitl pod těžkou palbou. „Pamatuji si, že mě tlaková vlna odhodila a letěl jsem několik metrů vzduchem. Zranilo mě to tady a tady,“ ukazuje na nohy.

Silné výbuchy mu urvaly oba palce na nohách a zpřetrhaly žíly od obou nohou. Silně krvácel. Do kolene i žeber se mu zaryly kusy třísek. Měl popálené celé tělo, uštípnutý kus nosu a další těžká zranění.

Po pěti operacích v narkóze se postupně uzdravuje. V nohou má vložené dvě železné desky a chodí o berlích. „Jako voják jsem dřív sloužil v Karabachu. Byl jsem zdravý, ale teď po pěti operacích se cítím slabý. Věřím, že tady zase naberu síly,“ říká.

Jeho syn dál bojuje na frontě. „Jsme v kontaktu. O jeho přesném umístění samozřejmě nesmím mluvit,“ dodává.

Zraněné vojáky čeká po vstupním vyšetření měsíční rehabilitace. „Oba utrpěli v bojích s Rusy komplikovaná zranění. Budeme se jim snažit nastavit co nejefektivnější individuální léčebný plán s cílem vrátit je do kondice,“ říká obchodní ředitelka lázní Lenka Krótká.

Oba vojáci se do Karviné dostali díky nadačnímu fondu Regi Base. Organizace pomáhá novodobým válečným veteránům. „Kluci jsou v mírném šoku. Měli trochu potíže dostat se přes hranice, na nichž panuje velmi přísný režim. Nadačnímu fondu trvalo téměř tři měsíce, než se podařilo vyřídit potřebné papíry. V pátek nám jejich armádní oddělení zrušilo vycestování jednoho vojáka, tak jsme museli vzít náhradníka,“ popisuje Čech těžkosti.

S kolegy chce pomoci do lázní dalším deseti vojákům. „Mají různé typy zranění. Poranění končetin, těžké popáleniny. Přejeme si, aby se víc pomáhalo těmto lidem. Nejen posílat munici a zbraně. Každý den je tam osm stovek zraněných vojáků, do Česka teď přijeli první dva,“ zdůrazňuje.

V darkovském léčebném zařízení už mají s podobnými pacienty zkušenosti. V roce 2018 se tam přes měsíc dostávali do kondice také dva ukrajinští vojáci z Donbaské oblasti. „S organizací Regi Base dlouhodobě spolupracujeme, ať už co se týče českých nebo ukrajinských veteránů,“ doplnila Krótká.

Přestože utrpěli těžká zranění, vojáci často myslí na návrat na frontu. „Přijdou mi trochu jak v tranzu. Byli nasazení, odnesli si devastující zranění, ale první jejich myšlenka je, že se chtějí vrátit za svými kamarády do armády,“ říká Čech.

Devatenáctiletý Oleg jeho slova bez rozmyšlení potvrzuje. „Cítím se dobře, bez problému. Chci zpět, určitě dál pomáhat v armádě.“

Reklama

Doporučované