Hlavní obsah

Válek: O novém viru z Číny toho víme málo, WHO by měla být aktivnější

Foto: Vláda ČR

Ilustrační foto.

Reklama

Podle agentury Reuters Světová zdravotnická organizace požádala Čínu o bližší informace ohledně nového viru, který způsobuje zápaly plic u dětí. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka není organizace dostatečně aktivní.

Článek

O novém viru z Číny, který způsobuje zápaly plic zejména u dětí, se toho podle českého ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) ví zatím málo. Světová zdravotnická organizace (WHO), která podle agentury Reuters Čínu požádala o podrobnější informace, by podle něj měla být aktivnější. Válek to dnes řekl novinářům na odborné konferenci Prostafórum 2023. Čínské úřady na tiskové konferenci 13. listopadu informovaly, že respiračních onemocnění v zemi přibývá.

„Jsou to zatím předběžné informace od Světové zdravotnické organizace, nejsou k tomu žádné detaily,“ řekl Válek. Velké země, které mají vysokou koncentraci obyvatel, jsou podle něj často zdrojem nových mutací virů. „Vzpomeňme si na nemoc šílených krav, potom na SARS, MERS,“ dodal.

Připraveností na podobné globální hrozby, jako je covid-19 způsobený novým typem koronaviru SARS-CoV-2, se podle něj už od druhé poloviny loňského roku zabývá i Evropská unie (EU). „Chceme, aby se daleko více posílila role Evropské lékové agentury ve smyslu rychlého schvalování některých léků, které jsou v případě takové situace potřeba,“ dodal.

„Je samozřejmě odpovědností Světové zdravotnické organizace, aby byla daleko akčnější, než to bylo v případě covidu. Aby místo spaní situaci aktivně monitorovala,“ řekl. Více by se podle ministra měly zapojit i další evropské struktury.

WHO ve středeční zprávě uvedla, že zaznamenala výskyt zápalu plic bez určeného původu u dětí v severní Číně. Podle organizace není jasné, zda tyto případy souvisejí s celkovým nárůstem respiračních infekcí, který čínské úřady už nahlásily, nebo se jedná o nové propuknutí nemoci. Zdravotnická organizace uvedla, že Čínu požádala o dodatečné epidemiologické a klinické informace a laboratorní výsledky z těchto ohnisek nákazy.

Reklama

Doporučované