Hlavní obsah

Vláda posílá do Sněmovny novelu s novými podmínkami pro doktorandy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Mikuláš Bek, ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

Reklama

Podle vládou schválené novely zákona by školy měly doktorandy vybírat přísněji. Změny se mohou týkat i stipendií nebo závěrečných zkoušek u studentů, kteří zahájí studium nejdříve v akademickém roce 2025/2026. 

Článek

Vláda dnes schválila návrh novely zákona o vysokých školách, která mimo jiné upravuje podmínky studia doktorandů včetně jejich lepšího ohodnocení. Novinářům to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Úprava zákona musí ještě projít Sněmovnou.

Univerzity by podle novely měly přijímat ke studiu menší množství dobře vybraných uchazečů, kteří ale budou výrazně lépe ohodnoceni, napsal na sociální síti X ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Novela by měla platit od roku 2025. Vysoké školy by si mohly vybrat, zda budou doktorandům vyplácet stipendium, mzdu či plat, nebo kombinaci obojího. Příjem doktorandů v prezenčním studiu by podle návrhu měl být nejméně 1,2násobek minimální měsíční mzdy. Úprava by měla platit pro studenty, kteří zahájí studium nejdříve v akademickém roce 2025/2026. Nyní dává ministerstvo na stipendium pro jednoho doktoranda 11 250 korun.

Vysoké školy by si mohly nově vybrat, zda budou zpoplatňovat studium doktorských programů v cizím jazyce. Nyní je studium programů, které se vyučují například v angličtině, povinně zpoplatněné, což podle Ministerstva školství vede ke snížení zájmu zahraničních studentů o studium v Česku.

Návrh také rozvolňuje podobu státních závěrečných zkoušek. Jedinou součástí magisterské závěrečné zkoušky by mohla být diplomová práce. U bakalářských zkoušek by mohla být obhajoba bakalářské práce jednou z částí zkoušky, nesměla by být ale jedinou součástí. Doktorské studium by se mělo ukončovat závěrečnou zkouškou, která by spočívala v obhajobě disertační práce, nikoliv obhajobou disertace a doktorskou zkouškou.

Změnit by se měl i systém stipendií. Návrh upravuje zdroje, ze kterých je možné čerpat peníze na jejich placení, i to, kdo může být jejich příjemcem. Původně byla stipendia zejména pro studenty, podle návrhu by je například na podporu různých programů zahraničních výjezdů a mezinárodní spolupráce mohli získat i absolventi, akademičtí pracovníci nebo účastníci celoživotního vzdělávání.

Reklama

Doporučované