Hlavní obsah

Prezidentské volby začnou v pátek 13. ledna

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

První kolo prezidentských voleb bude 13. a 14. ledna. Na tiskové konferenci to oznámil předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil termín volby nástupce prezidenta Miloše Zemana. Tomu skončí druhý pětiletý mandát začátkem března 2023 a znovu kandidovat nemůže.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční v pátek 13. a v sobotu 14. ledna 2023.

„Rozhodnutí o vyhlášení voleb je velmi důležité, protože jeho termín určuje podle zákona o volbě prezidenta republiky začátek volební kampaně,“ řekl Vystrčil.

„Již dnes někteří kandidáti shánějí podpisy a někteří politici provozují aktivity, které minimálně nesou znaky volební kampaně. Povinností ústavního činitele proto je, aby volby byly svobodné, ale i férové,“ podotkl.

Volbu prezidenta vyhlašuje předseda horní komory Parlamentu tak, aby se případné druhé kolo volby prezidenta konalo nejpozději 30 dnů před uplynutím volebního období úřadujícího prezidenta. To skončí Zemanovi 8. března.

Vyhlášením termínu voleb ve Sbírce zákonů začíná běžet lhůta, v níž se kandidátům započítávají prostředky vynaložené na kampaň do zákonného limitu. Před prvním kolem mohou podle zákona utratit maximálně 40 milionů korun.

Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, deseti senátorů nebo 50 tisíc občanů. Kandidátovi musí být v den hlasování nejméně 40 let.

Foto: Miloš Vystrčil/ Twitter

Vyhlášení prvního kola prezidentských voleb.

Kampaně ve volbách sleduje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který může za nesrovnalosti udělovat sankce. „Ve všech regulérních volbách kampaň začíná dnem, kdy je rozhodnutí o vyhlášení voleb zveřejněno ve Sbírce zákonů. Bývá to tak do týdne od vyhlášení,“ uvedl člen dohledového úřadu Jan Outlý.

Do té doby kandidát nemusí zahrnovat do kampaně náklady. „Co proběhlo do vyhlášení voleb, to se nepočítá. Je to ale jiné, pokud si před vyhlášením někdo koupil něco, co bude používat v kampani,“ řekl Outlý.

Jako příklad zmínil třeba obytné vozidlo. Právě obytný vůz si koupil a polepil různými hesly bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš, o kterém se mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta. On sám ale záměr oficiálně neoznámil.

Jako největší favorité zatím vycházejí z průzkumů expremiér Andrej Babiš (ANO) a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kteří ale kandidaturu ještě oficiálně neoznámili.

Svého kandidáta zatím nepředstavily strany vládní koalice. Podpisy nutné pro kandidaturu na prezidenta už začal sbírat odborový předák Josef Středula či ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Ucházet se o nejvyšší ústavní funkci hodlá také lékař a někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Podnikatel Tomáš Březina už ohlásil, že získal 50 tisíc podpisů pro kandidaturu na prezidenta.

Prezidentské volby 2023

Prezidentské volby probíhaly 13. a 14. ledna 2023 (1. kolo). Druhé kolo proběhlo v pátek 27. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 28. ledna od 8 do 14 hodin.

Reklama

Doporučované