Hlavní obsah

Vysvědčení dávali s výpovědí v šuplíku. Učitelé a rodiče žádají konec ředitele

Foto: Pixabay, Seznam Zprávy

Podle ředitele odcházejí pouze lidé, kteří porušili pravidla. Ilustrační foto.

Reklama

Sporem v ZŠ Radlice se zabývá školní rada. Buduji moderní, otevřenou a demokratickou školu pro 21. století, říká ředitel. Podřízení si ale stěžují, že vyhazuje podle osobních sympatií a učitele pak shání na inzerát.

Článek

Den před koncem školního roku protestovaly před budovou základní školy v pražských Radlicích desítky rodičů. Pod petici za odvolání ředitele Dalibora Neckáře nasbírali rodiče bezmála tři stovky podpisů. ZŠ Radlická přitom patří spíš k menším zařízením, aktuálně ji navštěvuje 350 žáků.

„Důvodem naší žádosti je nekompetentnost v řízení školy, dlouhodobé neřešení sporů mezi pedagogickým sborem a vedením školy, které negativně ovlivňuje kvalitu výuky našich dětí a snižuje jejich motivaci k dosahování dobrých studijních výsledků,“ píše se v textu petice. Desítky rodičů si navíc v posledních měsících stěžovaly přímo zřizovateli, kterým je Městská část Praha 5.

Dlouhodobé konflikty mezi částí pedagogického sboru a rodiči žáků na jedné straně a ředitelem a jeho zástupkyní na straně druhé nyní vyústily v odchod velké části učitelů.

Na konci školního roku skončily z rozhodnutí ředitele čtyři učitelky a další čtyři pedagogové se rozhodli odejít z vlastní vůle. Výpověď předali řediteli do ruky v poslední školní den.

V poměrně malé škole to podle rodičů znamená velký problém se zajištěním výuky kvalifikovanými pedagogy. Ředitel Dalibor Neckář tvrdí, že kvalita výuky ohrožená není. Konflikt se prohlubuje už nejméně dva roky, tedy od chvíle, kdy skončila distanční výuka a škola se měla s novým vedením vydat po nových kolejích.

Spící princezna

„Přišel jsem do funkce 1. srpna 2020, předtím jsem tady neučil. Škola byla taková spící princezna, opravdu jsou tady ‚pavučiny‘. S některými kolegy, kteří třeba už přišli nově, se mi daří tu školu posouvat do 21. století. Bude to škola otevřená, demokratická a moderní. Někteří učitelé nepřijali za své, že nemůžou učit 45 minut frontální výukou,“ popisuje Neckář svůj pohled na dění ve škole.

Učitelé naopak tvrdí, že ředitel rozdává výpovědi čistě z osobních důvodů. A dalším snižuje úvazky nebo neprodlužuje smlouvy, aby je mohl nahradit novými, loajálními zaměstnanci.

„Důvody leží pouze v osobní rovině, výpovědi dostávají ti, kteří se nepodřídí, ačkoliv jsou tito učitelé velmi kladně hodnoceni dětmi a rodiči a k jejich činnosti nebyly dosud ze strany ředitele žádné výtky,“ píše se ve stížnosti, kterou učitelé adresovali Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), školské inspekci, místnímu ombudsmanovi i radnici Prahy 5, která školu zřizuje.

„Pan ředitel nabírá lidi, kterým je do třiceti, to je jeho pravidlo. Zaměstnal kolegyně, které jsou sice mladé, ale nemají vysokou školu. A už tady učí dva roky,“ popisuje jedna z učitelek, která se kvůli poměrům ve škole rozhodla odejít. Do ZŠ Radlice už se nevrátí, od září nastupuje do jiné školy.

Podobně situaci pro Seznam Zprávy popsali i čtyři další učitelé – mluví o bossingu, negativní atmosféře a nespravedlivém hodnocení kantorů. Někteří z nich končí, jiní zatím zůstávají.

„Učitele shání na inzerát“

„Nyní před koncem školního roku jsou učitelé i asistenti (také ukrajinští) propouštěni za nejasných okolností, z osobních důvodů, protože se znelíbili vedení tím, že si toto bossingové chování nenechali líbit. Některým zaměstnancům, kteří mají smlouvu na dobu neurčitou, ředitel Neckář nabídl výpověď nebo dohodu s odstupným, čímž sází na to, že učitel raději přijme odstupné a nebude se soudit pro neplatnost výpovědi. Ředitel Neckář v tuto chvíli nemá za propouštěné adekvátní náhradu a nové učitele shání pomocí inzerátů, v nichž zájemcům slibuje demokratickou a otevřenou školu, což je čirý výsměch,“ uvedla třídní učitelka 3. A Andrea Šilhavá.

Foto: Učitelské noviny

Inzerát v Učitelských novinách z června 2023.

Podle ředitele ale odcházejí pouze lidé, kteří porušili pravidla. „Jsou to kolegové, kteří nerespektovali nastavená pravidla, domluvy a dohody. Je tam paní učitelka, která má vystudováno v Ruské federaci, má sice nostrifikovaný diplom na první stupeň, ale její jazyková znalost prostě není taková, aby byla použitelná v prvním stupni,“ hájí své kroky Neckář.

„Je tam paní učitelka, která rozvrací vztahy ve sboru a pěstuje ‚kuchyňkovou‘ kulturu, to je neslučitelné s dobrým klimatem školy. A poslední je dlouholetá paní učitelka, která měla velký pedagogický přešlap, dala facku žákovi.“

Jak zaznělo na úvod, vedení školy kritizují také rodiče tamních žáků. Během letošního roku se dostali do konfliktu s ředitelem a jeho zástupkyní, která ve škole zorganizovala „program selektivní prevence“ provedený externí společností. Rodiče si stěžovali, že nedostali informace, proč by vlastně ve třídě jejich dětí měl takový program probíhat, a řada z nich k němu odmítla udělit souhlas.

Ke konci roku se potom od ředitele dozvěděli, že třídní učitelka jejich dětí, už jednou zmíněná Andrea Šilhavá, nebude ve škole pokračovat, protože jí ředitel neprodloužil smlouvu. Rodiče se ale za kantorku postavili.

„Nejde nám na rozum, proč pedagog, který byl vedením vždy a všude chválen a dáván za příklad, má být najednou odejit. Argument o neplnění profesních předpokladů považujeme za naprosto lichý a účelový, tato informace je hrubě zkreslená. Paní učitelka má za sebou mnoho let praxe, neustále si doplňuje vzdělání a pokračuje v tom i nyní,“ píší v dopise, kterým si nakonec vyjednali setrvání třídní učitelky i v dalším roce.

Situací v základní škole se nyní zabývá školská rada Prahy 5, podle informací redakce se do dalšího postupu zřejmě promítne i hodnocení České školní inspekce. Ta by měla školu navštívit v prvním čtvrtletí školního roku 2023/2024.

Reklama

Doporučované