Hlavní obsah

Výzva osobností poslancům: Je třeba přijmout radikálnější regulaci zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jedním ze signatářů dopisu je i známý chirurg Pavel Pafko.

Reklama

Současná legislativa, která umožňuje relativně snadné získání zbrojního oprávnění, není dostatečně účinná při prevenci tragických incidentů, domnívají se autoři výzvy.

Článek

15. ledna se několik významných osobností, včetně politologa Pavla Barši, advokátů Pavla Čižinského a Jana Macha, spisovatele Pavla Kosatíka, chirurga Pavla Pafka či lékařky Dity Maixnerové spojilo v apelu k veřejnosti a poslancům. Příčinou jejich výzvy je nadcházející projednání novely zákona o zbraních ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

V dopise, který byl zaslán novinářům, autoři zdůrazňují potřeba radikální změny v regulaci zbraní, která by výrazně omezila riziko podobných útoků. „Je třeba přijmout radikálnější regulaci, která znemožní, aby pouhé splnění formálních podmínek umožňovalo nákup nesmírně přesné a účinné samonabíjecí pušky, která je oblíbenou zbraní masových vrahů v USA,“ stojí ve výzvě, s níž autoři oslovují poslankyně a poslance.

„Jsou naše zákony, pokud jde o držení zbraní, opravdu tak dobré, jak se mnohdy tvrdí? A pro koho – kromě výrobců a prodejců - jsou tedy dobré, když umožňují krátce po získání zbrojního průkazu bez omezení nakupovat větší počet zbraní včetně útočných. Proč jsou ve Velké Británii podobné útoky možné jen nožem? Protože dostat se ke střelné zbrani je tam velmi těžké, nemají je ani běžní strážníci,“ píši odborníci v dopise.

V otevřeném dopise, který podepsal i politik Jan Čižínský, také autoři apelují na to, aby ke zbraním vznikl zcela nový legislativní přístup, podobný jako ve Velké Británii nebo Německu, kde je přístup k střelným zbraním výrazně omezený. Argumentují, že taková opatření by nejen minimalizovala riziko masových útoků, ale také uklidnila veřejnost.

V dopise se dále zdůrazňuje potřeba specializovaného posouzení mentálních a duševních dispozicí u žadatelů o zbrojní oprávnění, stejně jako povinnost členství držitelů v mysliveckých spolcích. Tato opatření by podle nich měla posílit sociální kontrolu a zabránit zneužívání zbraní osamocenými jedinci.

Odborníci naléhají na poslance, aby při projednávání novely zákona o zbraních zvážili tyto změny a posunuli českou legislativu směrem k větší bezpečnosti občanů. „Omezit riziko dalších tragédií za takové zásahy do zbraňové legislativy stojí. Každá podobná událost znamená velký otřes pro celou společnost, narušuje její stabilitu a zvyšuje neklid, který je u nás v současnosti v důsledku mezinárodních událostí a ekonomické nejistoty zřetelný,“ stojí ve výzvě.

Reklama

Související témata:

Doporučované