Hlavní obsah

Vysoké protilátky nemusí před covidem ochránit. Kdo by se měl přeočkovat

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

U některých praktiků je možné se očkovat už od tohoto týdne. Ilustrační foto.

Reklama

I když mají pacienti vysoké protilátky, neměl by to být argument vůči dalšímu očkování proti covidu, shodují se odborníci, které Seznam Zprávy oslovily. Prioritně by se měli očkovat starší 60 let a chronicky nemocní.

Článek

Čtyřicátník Michal uvažoval o čtvrté dávce očkování proti covidu. Nejprve si ale zašel změřit protilátky.

„Vyšla mi stejně vysoká hodnota jako loni, takže na další dávku asi nepůjdu,“ říká pro Seznam Zprávy.

Vysvětluje, že po třetím očkování měl dlouhotrvající problémy, kvůli nimž vyhledal i neurologa. Právě proto si chtěl nejprve zjistit, jestli je nutné, aby se znovu očkoval.

Odborníci, které Seznam Zprávy oslovily, ale nedoporučují, aby pacienti k hodnotám protilátek přihlíželi. Očkování by zkrátka měli zvažovat jen vzhledem k riziku, které jim osobně při nákaze covidem hrozí.

„Protilátky na variantu omikron nejsou úplně signifikantní, to znamená, že se nedá podle hladiny protilátek říct, jestli se člověk má, nebo nemá nechat přeočkovat,“ popisuje vakcinolog Roman Prymula.

A připomíná, že stále platí doporučení dané Českou vakcinologickou společností ČLS JEP. Pro další dávku očkování by si tak jednoznačně měli dojít lidé starší 60 let, chronicky nemocní nebo ti s poruchou imunity.

„Nemá význam testovat protilátky, protože neznáme žádnou hraniční hodnotu, podle které by se dalo určit, jestli je člověk chráněný. Má cenu řešit pouze, jak dlouhá doba uplynula od posledního očkování nebo prodělaného covidu, případně kombinace obojího,“ doplňuje viroložka Ruth Tachezy.

Nejsou protilátky jako protilátky

K dispozici už v Česku je inovovaná vakcína XBB 1.5 proti variantě omikron, která je přezdívaná kraken. Ta byla dominantní na jaře letošního roku. Díky tomu by měla nejmodernější očkovací látka zajistit slušnou ochranu před těžkým průběhem v případě nákazy jednou z novějších variant.

Podle odborníků je při uvažování o další dávce důležité vzít v úvahu právě se šířící varianty covidu.

„Nejsou protilátky jako protilátky. Kromě toho, že není znám žádný autoritativní práh protilátek, také nepoznáte protilátky proti variantám alfa, delta nebo omikronu BA.1, BA.2, BA.5 a XBB. Samozřejmě protilátky na dřívější varianty nebudou chránit tak dobře proti těm současným,“ vysvětluje mikrobiolog Jaroslav Nunvář.

Z poslední zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) vyplývá, že celosvětově nejrozšířenější sledovanou variantou je momentálně EG.5, neoficiálně pojmenovaná jako eris.

Pod zvýšeným dohledem zůstávají ještě dvě varianty – XBB.1.5 (kraken) a XBB.1.16 (arcturus). Vědci také sledují novou variantu BA.2.86 (pirola).

Zdraví a mladší lidé by se tak měli podle odborníků o další dávce rozhodovat jen z pohledu možných rizik spojených s nákazou covidem.

„Smrtnost omikronových variant se pohybuje na úrovni jednoho promile, což je dvacetkrát míň než u původních variant na počátku šíření covidu,“ dodává Prymula.

Očkování se ale každopádně doporučuje pracovníkům ve zdravotnictví a sociálních službách, stejně tak zdejším klientům. Pro další dávku by si měly dojít také těhotné ženy.

Reklama

Doporučované