Hlavní obsah

Lékárnám přišlo jen pár krabiček penicilinu, dětské sirupy žádné

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Do lékáren došel penicilin v tabletách, ale zatím jen pár krabiček. Problém je stále se sirupy pro děti.

Reklama

Jak to vypadá s dostupností penicilinu v lékárnách? Hlásí, že několik balení tablet skutečně dorazilo, jak Ministerstvo zdravotnictví slibovalo. Přetrvává problém s dětskými sirupy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva týdny poté, co Seznam Zprávy popsaly případy marného hledání penicilinu po lékárnách, jsme se znovu podívali, jak na tom čeští pacienti jsou.

Ministerstvem zdravotnictví slíbené dodávky tablet skutečně minulý týden dorazily, to ale neznamená, že se objevily ve všech lékárnách. Jak ostatně ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) sám upozornil.

„Něco málo přišlo. Tři balení dorazila na Neveklov, na Votice o trochu více,“ popisuje vedoucí lékárnice dvou středočeských lékáren Kristýna Pilátová.

Právě ona natiskla dokonce vizitky s kontakty na Ministerstvo zdravotnictví a Úřad vlády a rozdávala je rozezleným pacientům, kteří odcházeli z lékárny s nepořízenou, ačkoliv s tím lékárnice nic dělat nemohla. Jak nyní popisuje, zásoba léků by v sezoně angín vydržela asi na týden, pomohlo ale počasí, takže nemocných ubylo.

Po stopách penicilinu

Podívali jsme se také do středočeské Příbrami, kde marně sháněla penicilin pacientka Dita, jejíž příběh Seznam Zprávy popsaly zde.

„Penicilinové tablety máme, ale spíš v menším množství,“ říká jedna z lékárnic. Situace je podobná ve všech neřetězcových lékárnách ve městě.

Problém je ale stále s dětskými antibiotickými sirupy. Některé lékárny stále nemají ani jeden kus.

„Nic. Nejdou ani objednat,“ dodává další příbramská lékárna.

Podle informací České lékárnické komory (ČLnK) dorazila do většiny lékáren alespoň nějaká balení penicilinu v tabletách.

„I některými distributory bylo deklarováno, že dojde k rovnoměrným dodávkám do lékáren zhruba po třech kusech. Na rozdíl od první dodávky je pravděpodobně rozdělení balení skutečně více plošné,“ popisuje mluvčí ČLnK Michaela Bažantová.

Na dětské sirupy se čeká

Větší problém je však stále se sirupovými formami antibiotika, na které řada lékáren stále čeká. Podle informací od České asociace farmaceutických firem (ČAFF) by ale měly během podzimu dorazit dodávky v řádu vyšších desítek tisíc balení.

„Všichni hlavní dodavatelé antibiotik totiž zareagovali na situaci z minulé sezony respiračních onemocnění a objednali u výrobců léků a surovin maximum kapacit, které byly k dispozici,“ popisuje výkonný ředitel ČAFF Filip Vrubel.

Do všech lékáren se ale každopádně léky nedostaly. Pro ilustraci to vychází také z rychlé ankety, kterou lékárníci mezi sebou uspořádali na sociální síti Facebook.

Ani jedno balení tabletového penicilinu nemá asi 13 procent lékáren, nejčastěji mají na skladu mezi pěti a 10 kusy.

Co se týče penicilinového sirupu, ani jedno balení z mimořádné dodávky se nedostalo ke třem čtvrtinám lékáren. V anketě hlasovalo přes šest desítek lékárníků.

Velmi se tedy liší počet balení, která jednotlivé lékárny obdržely. Distributoři totiž nemají žádnou povinnost rozdělovat léky mezi lékárny spravedlivě. Někteří lékárníci si stěžují, že ani nemají možnost si některé přípravky vůbec objednat, natož aby je také dostali.

Změnit by to do budoucna mohla novela zákona o léčivech, která se právě projednává ve Sněmovně. Podle ní by měli distributoři povinnost zásobovat lékárny nedostatkovými léky na základě jejich obvyklých výdejů během posledního roku. Tedy aby některé lékárny nebyly nadměrně předzásobené a jiné se k léku vůbec nedostaly.

Reklama

Doporučované