Hlavní obsah

Babiš chce přebít „jurečkovné“. Navrhuje 5 tisíc na dítě každý měsíc

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Stínová vláda hnutí ANO chce 5 tisíc na dítě každý měsíc.

Reklama

Opozice přislíbila, že pro pětitisícový příspěvek na dítě rodinám s příjmem do milionu hrubého bude hlasovat. I přesto jeho výši a formu kritizuje a chce vládě přinést vlastní pozměňovací návrhy. Třeba aby byl i pro starší děti.

Článek

Opozice kritizuje plán na pětitisícový příspěvek pro rodiny s dětmi do milionu korun, který ve středu schválila vláda. Je podle ní nesystémový. Přesto ale opoziční strany slibují, že návrh podpoří – nepůjde to ale zřejmě tak rychle, jak by si koalice představovala.

„Naše hnutí pět tisíc korun podpoří, ale zároveň říkáme, že je to nesystémová pomoc, která je navíc jednorázová a přichází pozdě,“ řekla poslankyně SPD Lucie Šafránková. Dodala, že bude chtít určitě podat několik pozměňovacích návrhů. Své návrhy má i hnutí ANO.

Koalice přitom počítá s tím, že zákon přijme co nejrychleji – tedy hned v prvním čtení a bez podávání pozměňovacích návrhů. Chce, aby se příspěvek začal vyplácet už v srpnu.

„Schválení v prvním čtení je pro nás nepřijatelné, chceme si podat vlastní pozměňovací návrhy. Dnes jsem ale jednala se zástupci koalice, kteří se ptali, zda bychom souhlasili se zkrácením lhůt na projednání. V tom za nás říkám ano,“ řekla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Jak ANO, tak SPD budou usilovat o to, aby se zvýšil věk pro vyplácení příspěvku z 18 na 26 let. „Třeba studenti medicíny si nemohou najít při náročném studiu brigádu, kterou by si přivydělali nebo pomohli rodičům,“ míní poslanec ANO Aleš Juchelka, jenž má v hnutí na starost sociální věci.

Vzhledem k tomu, že podle něj Česko čeká ještě energeticky „horké léto“, chce navrhnout také to, aby nebyl příspěvek vyplacen jen jednorázově. „Trváme na tom, aby částka byla vyplácena měsíčně až do konce roku,“ řekl k tomu předseda hnutí Andrej Babiš. ANO by zároveň chtělo prosadit i jednorázový příspěvek 6 tisíc korun pro seniory, kterým rovněž rostou účty za energie.

Reklama

Doporučované