Hlavní obsah

Babiš odmítl duel v České televizi. Pozvání platí, zní z Kavčích hor

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Kandidát na prezidenta a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v úterý večer oznámil, že se nezúčastní debaty, kterou před druhým kolem prezidentských voleb chystala Česká televize. Veřejnoprávní médium ho zve stejně jako Petra Pavla.

Článek

„Jen ať víte, rozhodl jsem se NEJÍT do předvolební debaty v České televizi,“ napsal Babiš v úterý večer na twitteru.

Důvody neuvedl, ve veřejnoprávní televizi se ale nezúčastnil ani superdebaty před prvním kolem prezidentských voleb.

Mluvčí České televize Karolína Blinková pro Seznam Zprávy uvedla, že podobu nedělního vysílání v tuto chvíli řeší. Informaci však dostali oficiálně. „Nedozvěděli jsme se to ze sítí,“ sdělila.

Česká televize na twitteru obratem reagovala, že pozvání do „profesionálně vedené, nestranné debaty“ stále platí. A to až do začátku nedělního vysílání.

ČT svou předvolební debatu kvůli kolizi s televizí Nova přesunula na neděli 22. ledna. Oba dva prezidentští kandidáti jsou také pozvaní do duelu Primy ve středu 25. ledna, ve čtvrtek 26. na Novu a v pátek 27. ledna do debaty Českého rozhlasu.

Tam zatím na oficiální vyjádření Babiše čekají. „Zatím nemáme informaci, že by oficiálně účast v debatě odmítl. Čekáme na jeho vyjádření, jestli účast potvrdí, nebo ji odmítne,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna.

Podle něj Petr Pavel svou účast v pátečním duelu potvrdil. „Platí ale, že pokud se debaty účastní jen jeden z kandidátů, nepůjde o debatu nebo duel, ale bude to rozhovor s jedním kandidátem. Vysílání se ale určitě uskuteční,“ doplnil.

„Seznam Zprávy jsou také připraveny uspořádat duel finalistů prezidentské volby. Týmy obou prezidentů pozvání dostaly, s konkrétním datem – úterý 24. ledna v 11 hodin. Svou účast už potvrdil Petr Pavel, Andrej Babiš zatím pozvání opakovaně odmítl,“ uvádí šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

Redakce proto počítá s tím, že v čase původně plánovaného duelu ve studiu Ptám se já s moderátorkou Marií Bastlovou usedne pouze Petr Pavel, který bude během hodiny odpovídat na otázky, jak si představuje výkon funkce prezidenta. „Rozhodně nevzdáváme možnost, že tyto pro voliče důležité otázky položíme i Andreji Babišovi,“ říká zatím bez bližších detailů Kubík.

Babiš se podle dřívějších vyjádření zúčastní duelů na Primě, Nově, v Blesku a Deníku.

Reklama

Doporučované