Hlavní obsah

Benzin za 32,90 vydržel chvíli. „Tak jsme jeli zase do Polska,“ říkají řidiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Nízké ceny v Náchodě pominuly, už se proto zase stojí fronta na polský benzin.

Reklama

Šoféři, kteří v neděli večer nestihli výjimečnou akci Orlenu, který v některých příhraničních městech zlevnil benzin až o 8 korun na litru, se opět vrátili k tankovacím stojanům do Polska.

Článek

„Tohle je moc pěkná cena, u nás je benzin dražší,“ říká Antonín z Vamberka, který v pondělí ráno tankuje svoji starší škodovku u náchodské stanice Orlenu.

Jede za dcerou do nemocnice a o nedělní akci u této benzinky nemá ani ponětí. Aktuální cena 38,30 korun je pořád o pár desítek haléřů levnější než třeba u nedaleké čerpací stanice ONO, která dlouhodobě láká řidiče na nejlevnější benzin.

U některých příhraničních čerpacích stanic Orlen v neděli večer rapidně klesly ceny pohonných hmot, benzin prodávaly za 32,90, později o korunu dráž.

Třeba v Králíkách v Pardubickém kraji museli řidiči silnici ucpanou kvůli benzince objíždět přes sídliště.

Kdo si však chtěl o osm korun levnější benzin natankovat v pondělí ráno, byl už zklamaný.

I proto panoval na místních benzinkách Orlenu už běžný provoz. „Včera byl nával, to jo,“ rozesmála se obsluha náchodské pumpy. Zklamání z toho, že v pondělí ráno už za nízké ceny nenatankují, prý ale u šoférů nezaznamenala.

U Poláků za 32 Kč

Provozovatel benzinek Orlen výrazně zlevnil jen u několika svých čerpaček v příhraničních městech s Polskem. U severního souseda je nyní vzhledem k blížícím se volbám benzin extrémně levný. Před uplynulým víkendem proto některé stanice v českém příhraničí hlásily prázdno.

Hned za česko-polskou hranicí v Náchodě, zhruba půl druhého kilometru od náchodské pobočky Orlenu, stojí polské pobočky Orlenu po obou stranách silnice. Litr Naturalu 95 tu řidiči tankují za 5,99 polských zlotých. Podle pondělního přepočtu dle kurzovního lístku ČNB je to necelých 32 korun.

U jedné z benzinek se proto už v pondělí dopoledne vytvořila kratší fronta aut s českými SPZ, zejména z Královéhradeckého kraje nebo z Prahy.

+2

„Včera se mi už nechtělo jet. Tak jsem si teď pár set metrů zajel zase do Polska,“ pokrčil rameny muž středního věku, kterého na polské straně potkáváme.

Další z řidičů, který tankuje do své tmavé škodovky, jede z Ostravy a v Polsku se zastavil natankovat, protože se mu líbila cena. „U nás je někde litr i přes 41 korun,“ říká. O speciální nedělní akci v příhraničí nevěděl.

Rovnou i na nákup

Ve frontě na tankování stojí i manželé z nedalekého Červeného Kostelce. Do svého bílého hyundaie prý už minimálně dva roky netankovali jinde než v Polsku. „Já nebudu tankovat nekvalitní palivo s řepkovým olejem. Tady je benzin bez těch olejů kvalitnější, mám pocit, že mi nádrž i vydrží déle,“ říká muž za volantem.

O nízké ceně na české straně prý věděli, ale raději si zajeli rovnou do Polska. Byť jde o stejnou firmu, věří tomu, že na české straně je benzin méně kvalitní.

K čerpačce si zajeli rovnou z nákupu v nedalekém lázeňském městě Kudowa Zdrój, které je oblíbeným nákupním místem pro lidi z okolí. „Vezeme si tři tašky a utratili jsme asi 500 korun, u nás by to bylo dražší. Jsme důchodci, vláda nám vzala peníze, tak je v Česku nebudeme nechávat a raději je utratíme v Polsku,“ vysvětluje jeho žena. Do Polska to mají slabých 15 kilometrů.

Obsluha polské benzinky se moc bavit nechce a odkazuje nás na tiskového mluvčího. Že by ale nedělní zásah firmy do cenové politiky v Česku fronty českých aut zmenšil, si nevšimli.

Jednotky českých aut jsou k vidění i u dalších čerpacích stanic mezi Náchodem a Kudowou Zdrójí. Ty mají litr Naturalu 95 o maličko dražší než Orlen, za 6,19 nebo 6,22 zlotých, což je stále necelých 33 korun.

Reklama

Doporučované