Hlavní obsah

Bouřky s kroupami a nárazovým větrem se proženou jihem Čech

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Foto po bouřce, která se před pár dny prohnala Královéhradeckým krajem.

aktualizováno •

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil výstrahu před silnými bouřkami. Měly by v neděli večer postupovat přes jih Česka.

Článek

Meteorologové vydali vyrování před silnými bouřkami. Doprovázet by je mohl přívalový déšť, kroupy a nárazový vítr. Podle výstrahy, kterou v neděli zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, by měly bouřky postupovat přes jih Česka.

Toto varování, které začne platit od nedělní 18. hodiny, se týká konkrétně většiny Karlovarského kraje, celého Plzeňského a Jihočeského kraje a jihozápadní část Středočeského kraje. Od 21. hodiny se pak výstraha rozšiřuje také o většinu území Vysočiny a jihozápadní část Jihomoravského kraje.

Večer meteorologové upřesnili, že v oblastech České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Prachatice, Trhové Sviny, Třeboň a Vimperk v Jihočeském kraji a na Sušicku v Plzeňském kraji se mohou do dnešních zhruba 21:30 objevit i velmi silné bouřky, zpřísnili tam proto výstrahu.

Foto: ČHMÚ, Seznam Zprávy

Varování před bouřkami od ČHMÚ.

Právě jihem Moravy se přitom prohnala silná bouřka už v sobotu podvečer. Hasiči uvedli, že v této souvislosti evidovali přes padesát událostí. Vyjížděli zejména k popadaným stromům, čerpali rovněž vodu ze sklepů.

V neděli večer meteorologové varují před tím, že by voda mohla zatopit sklepy, podjezdy či podchody a vítr může lámat také větve stromů. Odhadují, že ojediněle naprší za hodinu až třicet milimetrů strážek, tedy třicet litrů na metr čtvereční. Mohou se tak rozvodnit menší vodní toky.

Doporučované