Hlavní obsah

Čapí hnízdo ať řeší soud. Až na jednu výjimku chtějí poslanci Babiše vydat

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda má problém. Co udělají při hlasování o Čapím hnízdě jeho poslanci, není velkou záhadou.

Reklama

Jak vládní poslanci, tak i zákonodárci z opoziční SPD avizují, že budou ve čtvrtek hlasovat pro vydání premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Babišovi poslanci jsou proti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslanci ve čtvrtek dopoledne rozhodnou, zda bude možné znovu pokračovat ve vyšetřování případu kauzy Čapí hnízdo. Opět budou hlasovat, jestli vydají bývalého premiéra a nyní poslance opozičního hnutí ANO Andreje Babiše k trestnímu stíhání.

To bylo v přerušeno před 144 dny, když byl Babiš v loňských podzimních volbách znovu zvolen a získal s novým mandátem i novou imunitu.

Ta dosud platí, a tak žalobce případu Jaroslav Šaroch nemohl oznámit, zda kauzu pošle k soudu, tedy že Babiše a s ním i obviněnou bývalou manažerku Agrofertu Janu Mayerovou (Nagyová) obžaluje, jak mu navrhla policie. Státní zástupce však může jejich stíhání i zastavit.

Rozhodnutí však bude moci Šaroch oznámit až poté, kdy poslanci Babiše vydají. Což vypadá jako pravděpodobné. Jak zjistily Seznam Zprávy u jednotlivých zástupců poslaneckých klubů, pro vydání Babiše jsou nejen vládní poslanci, kteří mají většinu, ale podpoří to opoziční SPD.

„Jako vždy v minulosti mají v otázce imunity naši poslanci volné hlasování o vydání. Doporučení je hlasovat podle mandátového a imunitního výboru pro vydání. Já jsem tak hlasoval už dvakrát,“ uvedl šéf poslanců za ODS Marek Benda.

Sněmovna, jak Benda připomněl, už v minulosti o vydání Babiše hlasovala v září 2017 a pak následně v lednu 2018. Ve druhém případě bylo proti 69 poslanců, všichni z hnutí ANO.

Podobný postoj lze od Babišových lidí očekávat i ve čtvrtečním hlasování. Proti vydání budou podle svých slov hlasovat třeba poslanci ANO Ivo Vondrák nebo Patrik Nacher.

„Já jsem za sebe velmi znepokojen tím, jak se celá kauza vleče. Celá řada lidí byla a je přesvědčena o tom, že celá kauza je jasná a Andrej Babiš je vinen. Ukazuje se, že tomu tak není a stav věcí je, že se tato situace zneužívá v politickém boji,“ zdůvodnil Vondrák svůj postoj.

„Čím více se to protahuje, tím menší jsou důvody pro vydání pana Babiše. Proto budu hlasovat stejně jako dříve. Tedy proti jeho vydání. V současné době je pro mě tato věc na patnáctém místě,“ řekl Nacher.

Podle nich poslanci z Babišova hnutí nedostali doporučení, jak mají v této souvislosti hlasovat. Má se tak rozhodnout každý sám. Počítá se však s tím, že jedním z hlavních řečníků za ANO by k věci měl být místopředseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Ten byl dříve v této kauze také obviněn, žalobce Šaroch ale jeho stíhání již dříve zastavil.

Naopak poslanci z hnutí Starostové se podle předsedy tohoto klubu Josefa Cogana budou řídit doporučením imunitního výboru. „Osobně nemám pochybnosti, že jsou dány podmínky pro trestní stíhání poslance,“ doplnil Cogan.

Pro vydání Babiše budou hlasovat podle svého předsedy Jana Jakoba také všichni poslanci TOP 09. A také Piráti. „Je zde důvodné podezření z dotačního podvodu a je nezbytné, aby orgány činné v trestním řízení konaly a soud ve věci rozhodl,“ napsal pak šéf pirátských poslanců Jakub Michálek.

Rovněž lidovci počítají s tím, že Babiše znovu vydají k trestnímu stíhání. „U Andreje Babiše respektuji i jeho opakovaný zájem v minulosti, kdy hlasoval pro své vydání. Nechť rozhodne soud,“ napsal šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný.

A také poslanci z SPD by měli hlasovat pro vydání Babiše. „Máme doporučení, abychom hlasovali všichni pro vydání. Ten případ se musí rozseknout,“ řekl poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

Sám Andrej Babiš poslal v polovině února poslancům k trestnímu stíhání své vyjádření. Zopakoval v něm, že v tomto případě jde o jeho účelovou kriminalizaci. „Z aktuální žádosti není vůbec jasné, pro jakou trestnou činnost mám být vydán, neboť skutek tam popsaný se stát nemohl,“ uvedl dále Babiš.

Zároveň žádal poslance, aby si jeho vydání dobře rozmysleli. Dříve po nich přitom chtěl, aby ho ke stíhání vydali.

V kauze Čapí hnízdo detektivové už řadu roků prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle závěru policistů na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena a jak bylo deklarováno. Podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované