Hlavní obsah
Online

Barrandovský most z dronu: start oprav bez větších potíží, krizová má být středa

Dopravní situaci spojenou se začátkem rekonstrukce Barrandovského mostu jsme sledovali živě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

O víkendu oficiálně začala oprava Barrandovského mostu, nejdůležitější dopravní tepny v Praze. Situaci sledujeme v online reportáži. Kde se tvoří kolony a jaká je situace na objízdných trasách?

Článek

Nejdůležitější informace k uzavírce

Oprava Barrandovského mostu začala v neděli 15. května a v první fázi potrvá 110 dní. Další opravy budou následovat s přestávkami v následujících třech letech.

Jde o nejvytíženější dopravní tepnu Česka a třetí nejfrekventovanější úsek ve střední Evropě. Denně tudy projede 145 tisíc aut.

Během opravy přijde most o dva ze svých osmi pruhů. Dopředu ale nelze odhadnout, kam se vozidla přesunou. Objízdné trasy vedou přes Barrandov, Kunratice nebo Nusle. Praha očekává, že se dopravní zátěž zvýší v Praze 4, 5 nebo 12.

Reportéři Seznam Zpráv a Expres FM pro vás situaci sledovali na příjezdových trasách. Kolony se tvořily i na Pražském okruhu.

Takhle vypadají objízdné trasy

Foto: Seznam Zprávy

Kudy povedou objížďky kvůli opravám Barrandovského mostu.

  • Rekonstrukce obrazem

    Podívejte se v galerii, jak začátek rekonstrukce zachytil fotoreportér Michal Šula.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Pondělní start rekonstrukce.

  • Postup rekonstrukce

    Jakmile dělníci odfrézují všechny vrstvy vozovky na mostě, vybourají do nosné konstrukce otvory tak, aby jimi bylo možné vést ocelová lana, která most drží. Zatížení se tak následně přenese z nynějších lan, jež jsou ve špatném stavu, na ta nová.

    Jedním z problémů stavby je právě nefunkční izolace, do mostu zatéká a lana korodují. Po opravě již lana navíc nebudou uvnitř betonu nosné konstrukce, ale volně v tubusu mostu. Silničáři se k nim tak při běžné údržbě snáz dostanou a budou moci průběžně kontrolovat jejich stav.

  • Chybějící okruh

    „Jsem poměrně mile překvapený z toho, jak to na Barrandovském mostě a v okolí vypadalo. Mnoho řidičů poslechlo doporučení a Barrandovskému mostu se vyhnuli. Otázkou je, jak bude vypadat situace v dalších dnech,“ řekl Expres FM Zdeněk Lokaj z Ústavu aplikované informatiky v dopravě ČVUT.

    Poukázal na to, že hlavní město nemá pro podobné případy klíčových dopravních komunikací plnohodnotnou objízdnou trasu. Poukázal tak na nedostavěný Pražský okruh.

  • Provoz bez komplikací

  • Výzva primátora

    Použijte městskou hromadnou dopravu nebo pracujte z domova, vyzval ráno Pražany v souvislosti s opravou Barrandovského mostu primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „V těch následujících 110 dnech se musíme všichni obrnit trpělivostí,“ řekl.

  • Vlak jako alternativa

    České dráhy doporučily využít při cestě do Prahy z jihozápadu linku S7 z Berouna. „Mezi Řevnicemi a centrem Prahy jezdí ve špičce až čtyři vlaky za hodinu,“ uvedl dopravce na Twitteru.

  • Krizová středa

    Opravy Barrandovského mostu jsou v plném proudu. Na místě teď probíhá frézování vozovky, na které od středy naváže bourání říms a rampy ze Strakonické ulice.

    „Ve středu nás čeká ta největší krizová situace, protože doprava po Strakonické bude stažena do jednoho pruhu,“ řekl Expres FM Josef Richtr z Technické správy komunikací hl. m. Prahy.

    Ukončení bouracích prací je podle Richtra plánováno na 28. května, bezprostředně poté přijde na řadu výstavba pilířů a nové nosné konstrukce.

  • Barrandovský most

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Opravy na Barrandovském mostě.

  • Lochkovský tunel

    Nehodu v Lochkovském tunelu ve směru na letiště se podařilo odstranit a policie tunel opět otevřela.

  • Připravené odtahovky

    Případnou nehodu jsou připravena odklidit odtahová vozidla na obou stranách Barrandovského mostu. Dvě stojí na benzince u vracečky od Lihovaru. „Jsme tu od šesti od rána a zatím jsme nic řešit nemuseli,“ říká pro Seznam Zprávy řidič jednoho z vozů Alfréd.

    Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

    Řidič Alfréd.

  • Zastavený provoz v Lochkovském tunelu

    V Lochkovském tunelu ve směru na letiště se porouchalo nákladní auto a provoz je zastavený, hlásí Zelená vlna Českého rozhlasu.

  • Těžká technika

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Rekonstrukce začala.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Frézování vozovky.

  • Ranní dopravní špička opadá

    Aktuální situace: zúžení před uzavřeným nájezdem na Strakonické jede, kolony se netvoří ani na otočce u Lihovaru. Zdržení pro řidiče je minimální a doprava na samotném Barrandovském mostě je plynulá.

  • Zdržení u Lihovaru

    U nově zřízené otočky u Lihovaru na Barrandovský most je aktuální zdržení kolem deseti minut, hlásí z místa reportér Expres FM.

  • Posílené vlaky

  • Kolona z Barrandova

    Podívejte se na kolonu v ulici K Barrandovu.

    Kolona z Barrandova.Video: Lenka Junková, Seznam Zprávy

  • Barrandovský most z výšky

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Pohled z Dívčích hradů.

  • Čekání na MHD

    Irena Prokopcová jede jako obvykle hlídat vnuka. Čeká proto na autobus 170, aby se dostala ze zastávky Geologická přes Barrandovský most na Ryšánku. „Dneska je to teda šílené,“ porovnává první pondělí opravy Barrandovského mostu s minulým týdnem.

    „Naštěstí pro vnuka nejedu do školky, takže na mě dcera případně prostě počká,“ loučí se a nastupuje do autobusu, který se jen těžko dostává ze zastávky do pruhu.

    Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

    Irena Prokopcová při čekání na autobus.

  • Strakonická ulice

    Kolona ve Strakonické se oproti sedmé hodině ráno zmenšila asi o dva a půl kilometru. Zatímco brzy ráno auta popojížděla už u Lahoviček, po osmé je silnice průjezdná přes celou Velkou Chuchli, auta stojí asi 500 metrů před uzavřeným nájezdem na Barrandovský most.

    Řidiči nicméně musí počítat se zdržením kolem patnácti minut.

Reklama

Hlavní zprávy