Hlavní obsah

Centra pomoci zažívají enormní nápor Ukrajinců, v Praze pojedou nonstop

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Do centra pomoci v Brně zamířily stovky lidí, kapacity jsou nyní plné.

Reklama

Za dva dny v asistenčním centru pomoci v Brně odbavili asi 1200 ukrajinských uprchlíků. Dnes hlásí plné kapacity, jejich navyšování zatím není v plánu. Pražské centrum na Vyšehradě začne fungovat nonstop.

Článek

Asistenční centrum na výstavišti v Brně kvůli velkému náporu Ukrajinců prchajících před válkou zastavuje vydávání lístků k registraci. Platí to až do odvolání. Podle mluvčí kraje Aleny Knotkové by nyní měli chodit jen lidé, kteří nemají zázemí a ubytování.

Ještě ráno kraj uvedl, že kvůli velkému množství Ukrajinců se čeká na odbavení potřebných dokladů den až den a půl.

Za dva dny centrum odbavilo asi 1200 uprchlíků, další stovky lidí aktuálně čekají v pořadí. „Kapacita se totálně naplnila,“ uvedla Knotková. Zastavení vydávání lístků potrvá do odvolání.

Rozšiřování kapacity centra podle Knotkové zatím není v plánu. „Děláme spíš opatření k tomu, aby se proces urychlil. Od včerejška bylo každé stanoviště posíleno,“ řekla. Navýšen byl počet pracovníků úřadu práce, všeobecné zdravotní pojišťovny i cizinecké policie.

Asistenční centrum funguje od středy v pavilonu B na výstavišti. Uprchlíci se tam mohou zaregistrovat, což je potřeba splnit do tří dnů od vstupu do České republiky. Po registraci si mohou vyřídit víza, se kterými je spojeno i zdravotní pojištění. Dále si mohou vyřídit ubytování a také se zaregistrovat na úřad práce. V místě působí policisté, hasiči i další organizace jako například neziskové.

+6

V Praze pojedou nonstop

Obdobné centrum by mělo fungovat v každém kraji. Dnes otevřelo i to na pražském Vyšehradě. Přesunulo se tam z centrální budovy městské knihovny, hasiči jej stěhovali přes noc. Centrum funguje společně pro Prahu a Středočeský kraj.

Už před otevřením dorazily k centru stovky lidí, po 11:00 bylo podle ředitele pražských hasičů Luďka Prudila odbaveno 100 rodin a dalších zhruba 1000 lidí čekalo, až na ně přijde řada. Centrum bude fungovat nonstop.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dodal, že po vyhlášení nouzového stavu se proces zrychlil, protože činnosti doteď závislé na úřednících azylového odboru ministerstva vnitra přešly na policii, která je na tom personálně lépe. V centru uprchlíkům pomáhají také pracovníci úřadu práce, kteří jim mohou pomoci s hledáním zaměstnání nebo žádostmi o sociální dávky.

Radní Středočeského kraje Milan Vácha (STAN) uvedl, že Středočeský kraj už otevřel další centra v Kutné Hoře a Mladé Boleslavi. „Jsme připraveni případně otevřít další centra,“ dodal.

Reklama

Doporučované