Hlavní obsah

Češi poslali už přes 155 milionů korun na pomoc Ukrajině

Foto: Shutterstock.com

Během několika hodin se podařilo Čechům vybrat přes 155 milionů korun. Pomůžou uprchlíkům i obráncům Ukrajiny. (Ilustrační snímek)

Reklama

Pořadatelé sbírek na pomoc Ukrajině přiznávají, že je solidarita Čechů příjemně zaskočila. Řeší, jak smysluplně s vybranými prostředky naložit.

Článek

Do pátečního odpoledne Češi na různé sbírky na pomoc Ukrajině poslali přes 155 miliónů korun. A tato částka se každým okamžikem zvyšuje.

Některé neziskové organizace, které sbírky vyhlásily, aktuálně řeší, že mohou poskytnout větší míru pomoci, než původně předpokládaly. Jednou z nich je například Post Bellum, která vybírala peníze, které míří na pomoc Ukrajincům v obraně jejich území.

„Jsme tím příjemně zaskočení. Rozhodně jsme nepočítali s tím, že to bude takhle velké. Je to obrovská podpora. Hledáme a navazujeme další kontakty na Ukrajině, abychom peníze dokázali smysluplně distribuovat,“ říká Kristýna Bardová z Post Bellum. K pátečnímu odpoledni se jim podařilo vybrat přes 18,5 milionu korun.

Post Bellum původně vybíralo peníze na drony a další techniku, která měla pomoci hlídat Ukrajincům hranice. S vybranou částkou mohou své plány rozšířit. „Pomoc se snažíme směřovat na obrané prostředky. Je to terminus technicus a jde o nesmrtící prostředky. Kupovali jsme helmy, neprůstřelné vesty, kupovali se i drony a vysílačky,“ vysvětluje Kristýna Bardová a říká, že vše koordinují s ukrajinskou ambasádou, která dostává informace přímo od obránců na bojišti.

Transport s vybavením by měl vyrazit z bezpečnostních důvodu v nespecifikovaný čas v nejbližších hodinách.

Pomoc na místě i pro uprchlíky

Přes čtyři miliony korun vybrala i Charita ČR, která se mimo jiné snaží pomoci lidem prchajícím z Ukrajiny na české území. „V každém případě je to ohromné a solidarita je fantastická,“ komentuje Simona Cigánková, tisková mluvčí Charity vybraný obnos.

Milion korun zatím vybrala i Armáda spásy. „Prostředky budou využité jak na humanitární pomoc v místě, tak území naší republiky pro potřeby lidí prchajících do naší země,“ popisuje Tereza Melišová z Armáda spásy, která jedná o konkrétních možnostech i se sesterskou organizací Armáda spásy Ukrajina.

Největší částku – přes 115 milionů korun - k pátečnímu poledni vybral Člověk v tísni. „Peníze využijeme na pomoc přímo na Ukrajině a také na pomoc lidem, kteří budou utíkat do sousedních zemí. V pátek jsme vyslali tým do Rumunska, do Moldavska a na Slovensko. Zjišťují, jaké tam jsou potřeby, a budou se snažit vymyslet co nejefektivnější pomoc,“ říká Petr Štefan z Člověka v tísni.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Reklama

Doporučované