Hlavní obsah

Před Rusy se otevřela jednoduchá klička, jak obejít český zákaz vstupu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Cizinecká policie bude kontrolovat pouze lety z třetích zemí. Ilustrační foto.

Reklama

Občané Ruské federace, kteří cestují za turistikou či sportem, mají mít za necelé dva týdny zapovězen vstup na území Česka. Má to ale háček – na letištích se kontrolují doklady jen po příletu ze zemí mimo schengenský prostor.

Článek

To, že se Česká republika přidá k pobaltským zemím, Polsku a Finsku a zpřísní pravidla, oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve středu.

Na území Česka nemají být od 25. října vpuštěni Rusové, kteří mají platné vízum pro zbytek schengenského prostoru a cestují za účelem turistiky, sportu či kultury.

Jak ale Seznam Zprávám potvrdil mluvčí cizinecké policie Jan Urban, hlídat se budou jen lety ze zemí mimo Schengen.

„Pokud ruský občan přicestuje například z Emirátů do Mnichova, pustí ho tam, protože Němci toto opatření nemají. Když následně sedne na letadlo a poletí například na Ruzyň, už s tím nic dělat nebudeme. Budeme opravdu odepírat vstup pouze lidem, kteří k nám přiletí z třetích zemí,“ reagoval na dotaz.

Při příletu v rámci Schengenu se dnes lidé nemusí prokazovat žádnými doklady, podobně jako na bývalých přechodech státních hranic.

Jestliže ale letadlo míří do Česka z takzvaných třetích zemí, čeká pasažéry krátká kontrola i po příletu. A právě tehdy policisté budou víza kontrolovat.

„Součástí každého schengenského víza je harmonizační kód, který jasně deklaruje účel pobytu,“ vysvětlil mluvčí Urban s tím, že Rusy s turistickými vízy v tu chvíli cizinecká policie do země nevpustí.

Na držitele pracovních nebo studijních víz se omezení nevztahuje. A turistům paradoxně stačí, aby zvolili trasu přes některou z většiny ostatních evropských zemí.

„Opatření nebude přijímáno ani v rámci hraniční kontroly při aktuálně probíhajícím dočasném znovuzavedení kontrol na vnitřní hranici se Slovenskem. Sousedíme pouze se státy, které jsou v schengenském prostoru. Jakmile už jednou budou v schengenském prostoru, tak jim nijak bránit ve vstupu na naše území nebudeme. Ani víza se rušit nebudou,“ podotkl mluvčí.

Pokud už Rusové s turistickým vízem v Česku jsou, případně přicestují z jiného státu Schengenu, nebude je policie nijak omezovat.

„Žádný postih jim nehrozí, víza jim rušit nebudeme. Pokud však vycestují z České republiky, vztahují se na ně stejné podmínky vstupu. Jediný případ, kdy jim odepřeme vstup, je, když přiletí na jedno z pěti českých mezinárodních letišť, a to ze země mimo schengenský prostor,“ zopakoval Urban.

Nechtěné hosty si odveze letecká společnost

Ministerstvo vnitra už rozhodnutí notifikovalo leteckým dopravcům prostřednictvím Mezinárodní asociace leteckých dopravců (International Air Transport Association, IATA).

Do Česka podle údajů ministerstva přicestuje denně přes mezinárodní letiště až 200 ruských občanů. Co se stane s těmi, které cizinecká policie po přistání nevpustí na českou půdu?

„Za to, aby takový člověk vůbec nepřiletěl, nese odpovědnost letecká společnost. Pokud takového cestujícího letecká společnost do České republiky přiveze, je odpovědná za zajištění jeho přepravy pryč z České republiky co nejdřívějším možným leteckým spojením,“ uvedla Klára Divíšková, mluvčí Letiště Václava Havla.

Česká republika má šest veřejných mezinárodních letišť, z toho pět s pravidelným leteckým provozem – v Praze, Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech. Na ruzyňském letišti zůstávají nechtění návštěvníci v transitním prostoru T1.

„Zajistit po dobu do odletu jejich občerstvení a ubytování je opět odpovědností letecké společnosti, která to zpravidla zajišťuje přes svého handlingového partnera na letišti. Pro ubytování takových cestujících v tranzitním prostoru lze využít AeroRooms,“ dodala Divíšková.

Reklama

Doporučované