Hlavní obsah

Chcete se sami projít v Krkonoších? Teď je ideální doba. Češi odjeli k moři

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Raději k moři než na hory. Krkonošští podnikatelé zaznamenali na začátku léta méně turistů.

Reklama

Léto na tuzemských horách si zatím dopřává méně Čechů než loni. Podle hoteliérů a boudařů letos do Krkonoš zamířilo méně turistů.

Článek

Zatímco české cestovní kanceláře potvrzují rekordní zájem Čechů o dovolenou u moře, Krkonoše turisty v letošní sezoně příliš nelákají. Jejich zájem si sice stále drží Sněžka, na které jsou v některých dnech davy lidí, z velké části jde však o jednodenní turisty, kteří vyjedou lanovkou na vrchol, rozhlédnou se a jedou zpět.

Zatímco na Sněžce si téměř neuděláte fotku bez lidí, na turistických stezkách pár set metrů od nejvyšší české hory je v dnešních dnech možné si užít procházku skoro o samotě. Přesvědčila se o tom i redaktorka Seznam Zpráv při sérii letních reportáží z regionů.

S hoteliérem Ondřejem Pallou z Velké Úpy se scházíme ve středu večer na terase hotelu Modřín, který s manželkou provozují už více než 20 let.

„Řeknete si: ano, romantika. Ale támhle na parkovišti je jedno auto,“ ukazuje na veřejné parkoviště dole v obci. Loni v letní sezoně prý bylo plné. „Vidíme to na rezervacích. Loni jsme byli ještě v covidové sezoně a lidi byli. A už i tehdy mohli jet k moři,“ zamýšlí se nad otázkou, jestli jim klienty letos nepřetáhlo Chorvatsko nebo Řecko.

„Nevím, čím to je. Jestli jsou lidi třeba vyplašení z inflace a cen energií. I to může mít vliv,“ říká. Turisté z Krkonoš zmizeli až teď v létě. Uplynulá zimní sezona prý byla velmi dobrá, dokonce lepší než před covidem.

+3

Jeho slova potvrzuje i podvečerní procházka po Velké Úpě či Peci pod Sněžkou. Se zapadajícím sluncem už trochu polevila úmorná vedra, venku se však trousí jen minimum lidí a většina restauračních zahrádek podél hlavní silnice v Peci je skoro prázdná.

Spíše na jednodenní výlet

Lidé se koncentrují především na turisticky exponovaných místech s dobrou dostupností, kam je možné si udělat jednodenní výlet. Dopolední autobus ze Špindlerova Mlýna na Špindlerovu boudu, která je výchozím bodem pro hřebenové túry, je plný. Lidé, kteří nastupují až u parkoviště pod Medvědínem, už musejí stoupání v serpentinách vytrpět vestoje v uličce. Vytížené jsou i lanovky nebo autobusová linka na Zlaté návrší, které je dobrým výchozím bodem třeba k prameni Labe.

Od Špindlerovky vyrážím směrem na severozápad k obnovené Petrově boudě. S ostatními turisty se na stezce rozprostřeme natolik, že mám chvílemi pocit, že jdu po červené sama. Pár set metrů pod Petrovkou ještě uhnu na občerstvení směrem k Moravské boudě. Tam je už můj pocit, že mám Krkonoše „sama pro sebe“, naprosto dokonalý. Při dvoudenním putování po hřebenech ho zažiju ještě nespočetněkrát.

Moje pocity mi kromě výše zmíněného hoteliéra Ondřeje Pally potvrzují i oslovení provozovatelé bud na hřebenech. „Letos je to takové nárazové. Třeba v úterý, kdy bylo pěkné počasí, tady byl nával. Ale asi je letos lidí obecně míň,“ tlumočí pracovnice České poštovny na Sněžce názor, na kterém se shodne i s dalšími dvěma kolegy, kteří u vedlejšího okénka prodávají turistické známky nebo vaří kávu.

A všímají si toho i sami turisté. Do našeho hovoru vstoupí manželé, kteří do Krkonoš přijeli s dětmi. Jméno říct nechtějí, uvedou pouze, že jsou z Frýdlantu. „Vnímáme, že je tu letos míň lidí, i proto jsme sem přijeli,“ popisují.

Raději k moři než do hor

Menší zájem lidí o hory si vysvětlují tím, že po dvou letech s covidem letos všichni vyrazili raději k moři. „A my jsme to udělali naopak. U moře jsme byli loni a letos se nám už nechtělo.“

Stejně to vnímá i servírka Jana z nedaleké Luční boudy. Ta si ve středu odpoledne na nedostatečný zájem stěžovat nemůže. Obsazené jsou všechny lavičky kolem boudy a plní se i rozlehlá jídelna bufetu, kde se někteří rádi schovají před žárem slunce, kvůli němuž se roztéká i asfalt na přilehlé silnici.

„Ve srovnání s loňskou sezonou je začátek července slabší. Myslím, že na začátku prázdnin hodně lidí odjelo k moři,“ říká servírka. S dalšími sezonami porovnávat nemůže, na Luční boudě působí teprve druhým rokem. Menší návštěvnost potvrdí i obsluha na Lyžařské boudě pod Liščí horou.

+7

Bohatší zkušenosti má výčepní na Martinově boudě, kterou navštěvuji o den dříve. Jméno muž s knírkem prozradit nechce, ale tvrdí, že na boudě pracuje už přes 20 let. „Letos je to jako na houpačce,“ říká, zatímco dvojici mladých Poláků čepuje pivo. Alespoň útraty jsou prý stejné jako dřív.

Naopak číšníci v nedalekém bufetu Na Rozcestí si na návštěvnost nestěžují. Možná jim k tomu pomáhá i strategická poloha, která je opravdu na rozcestí, nebo i pivo za rozumnou cenu. Pocitově plno je i na oblíbené Výrovce.

Jak je to s návštěvností doopravdy, by mohla potvrdil sčítadla, kterých má Správa Krkonošského národního parku rozesetých 27 po celém svém území. Z nich zhruba dvacítka je u první zóny. Přesná čísla však budou na konci sezony. Nejpřesnější však bývají data mobilních operátorů. I na ta si však budeme muset počkat. „Nakupujeme je až zpětně, takže poslední data máme za rok 2018,“ zklame mě mluvčí KRNAPu Radek Drahný.

Třeba data za rok 2017 ukázala, že v Krkonoších přenocují dvě třetiny návštěvníků, které tam v daném roce strávily celkem skoro 12 milionů nocí.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Jak vás zasáhla drahota?

  • Změnil se vám život kvůli zdražování?
  • Narazili jste na ceny, nad kterými se vám protočily panenky?
  • Nevyjdete měsíčně s rodinným rozpočtem?
  • Šetříte a dovolenou trávíte jinak?

Dejte nám tip!

Napište nám do diskuze pod článek nebo pošlete fotku na adresu leto@sz.cz

Reklama

Doporučované