Hlavní obsah

Borelióza letos řádí. Aplikace vás umí varovat, kde jsou infekční klíšťata.

Foto: Pixabay.com/Jerzy Górecki

Ilustrační foto

Reklama

Nová aplikace Klíšťapka nabízí podrobná data o tom, kde jsou v Česku aktivní klíšťata. Ukazuje také, v jakých oblastech hrozí, že se lidé nakazí nebezpečnou boreliózou.

Článek

„Výskyty klíšťat a boreliózy jsou důležitým poznatkem pro každého z nás. Věřím, že máme a budeme mít co nabídnout veřejnosti,“ popsal motivy pro vývoj aplikace jeden z jejích autorů Jan Bartoška.

Klíšťapku si můžete stáhnout do telefonu, nebo si ji otevřít na webu. Novou aplikaci vyvinuli výzkumníci z České zemědělské univerzity ve spolupráci s dalšími institucemi.

Aktivitu klíšťat zachycuje i mapa na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Ta ale podle Kateřiny Kybicové, spoluautorky aplikace, nedodává všechny informace. „Ten projekt předpovědi je dobrý, ale zjednodušený. Chtěli jsme to udělat bohatší,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy.

Nová aplikace je tedy jakýmsi posunem kupředu. Nenabízí totiž pouze předpověď aktivity klíšťat na základě teploty vzduchu jako předešlý model, pracuje i s jinými parametry, jako je typ lesa či nadmořská výška. V Klíšťapce jsou také bližší informace o klíšťatech včetně mýtů, které jsou s nimi spojovány. Každý uživatel v nich pak najde i to, jak se před parazity chránit.

Aplikace mapuje i riziko nákazy boreliózou. Člověk si v ní tedy může jednoduše zkontrolovat, jaká je v jeho okolí zrovna situace.

„Za poslední 3 roky jsme pravidelně sbírali klíšťata ve více než 150 lokalitách po celé republice. Nashromáždili jsme jich skoro 30 000 a ty všechny potom testovali na daný patogen,“ přiblížila Kybicová vývojovou metodu.

Boreliózu podle těchto dat, která zpracoval Státní zdravotní úřad (SZÚ), přenáší aktuálně zhruba každé desáté klíště v Česku. V některých oblastech je však riziko vyšší než v jiných. Zatímco někde je nebezpečí téměř nulové, najdou se i oblasti, v nichž je boreliózou infikováno 30–40 % klíšťat.

Oblasti s největším rizikem nákazy boreliózou k 25. květnu 2023

Podle Státního zdravotního úřadu se nejvíce klíšťat nakažených boreliózou nachází v následujících oblastech: Český Krumlov, České Budějovice, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Přerov, Šumperk, Bruntál, Plzeň (sever), Tachov, Praha (lesoparky)

Foto: Česká zemědělská univerzita, Seznam Zprávy

Mapa zobrazuje oblasti, ve kterých je zvýšené nebezpečí nákazy boreliózou

Za letošní rok SZÚ zaznamenal zatím již více než 400 případů nákazy, což je skoro dvakrát více než za stejné období v minulém roce.

Podle Kybicové počet hlášených případů v posledních 3 letech poklesl kvůli pandemii onemocnění covid-19. „V předchozích letech bylo případů hlášeno méně. Hlášení nejspíše ovlivnil covid, který ostatní nemoci zastínil. Vstupují sem ale i jiné faktory, jako je délka období vysoké aktivity klíšťat,“ vysvětlila.

Počet hlášených případů je aktuálně podobný jako ve stejném období před rokem 2019.

Stačí zapnout polohu

Aplikace funguje jednoduše. Stačí si zapnout polohu nebo zadat oblast, která vás zajímá, a Klíšťapka vám vykreslí, jaká je na daném místě situace.

„Je to hodně intuitivní, stačí si jen přečíst obrazovku. Zvládne to každý,“ poznamenala Kybicová.

Aktuálně se Klíšťapka soustředí pouze na oblasti lesních porostů, v budoucnu by se ale měla rozšířit i do jiných oblastí republiky včetně městských parků.

„Aplikaci chceme dále rozvíjet a doplňovat, chceme reagovat na podněty běžných uživatelů. Rádi bychom do aplikace doplnili městskou zeleň a parky,“ popsal Bartoška směr, kterým se bude aplikace ubírat.

S rozšiřováním aplikace může pomoct i veřejnost. V budoucnu by měla Klíšťapka obsahovat funkci, která lidem umožní zaznamenat, že v nějaké oblasti chytili klíště, a sdílet i další informace. Například jestli bylo klíště nějak infikované.

Přibudou i další nemoci

Vývojáři se chystají aplikaci obohatit nejen o další místa, ale i o další onemocnění. Aktuálně se aplikace totiž soustředí pouze na boreliózu, v budoucnu bychom v ní měli najít například i data o klíšťové encefalitidě.

Toto onemocnění sice není v Česku v porovnání s boreliózou tak rozšířené, je ale neméně závažné. Na rozdíl od boreliózy na něj ale existuje očkování. O to však dlouhodobě nebyl příliš veliký zájem.

Vyplývá to ze statistik Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra České republiky, která uvádí, že v roce 2021 byla proočkovanost občanů ČR na toto onemocnění zhruba 29 %. Pro představu, v sousedním Rakousku je naočkováno až 88 % populace.

Riziko si uvědomuje i Ministerstvo zdravotnictví ČR. „Je to problematika, která nás tíží, jelikož Česko patří k zemím s vysokou incidencí případů klíšťové encefalitidy, a proto stále zdůrazňujeme důležitost tohoto očkování, zejména u osob středního věku,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Anketa

Jste očkovaní proti klíšťové encefalitidě?
Ano
44,1 %
Ne
55,9 %
Celkem hlasovalo 5050 čtenářů.

Ve snaze proočkovanost navýšit je očkování od začátku roku 2022 hrazeno pojišťovnou všem občanům nad 50 let, což má na počet zájemců v této kategorii jasný vliv. To potvrdila i Viktorie Plívová, tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

„Lze s jistotou říct, že očkovaných v této kategorii významně přibylo,“ uvedla pro Seznam Zprávy. Proti klíšťové encefalitidě se nechalo v roce 2022 očkovat zhruba 155 000 pojištěnců VZP starších 50 let. Toto číslo je v porovnání s rokem 2021 téměř trojnásobné.

Reklama

Doporučované