Hlavní obsah

Chřipka udeřila silně. „Takové případy jsme loni neměli,“ zní z nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Někteří pacienti končí letos s chřipkou až na jednotkách intenzivní péče.

Reklama

Těžký průběh chřipky zasáhl řadu pacientů letos natolik, že potřebovali speciální péči. Někteří z nich tak museli být připojeni na plicní ventilaci nebo i mimotělní podporu. Nemocnice hlásí, že loni takové případy nebyly.

Článek

Plicní ventilace i mimotělní podporu, takzvané ECMO, potřebovali letos pacienti s těžkým průběhem chřipky.

Letošní chřipková sezona dopadla na Česko opravdu tvrdě. Nepotvrzují to jen zprávy od praktiků, ale také z nemocnic. Pacientů s těžkým průběhem je daleko více a hlavně jejich stav je o dost vážnější než při loňských chřipkách.

Na Klinice Anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ostravské fakultní nemocnice je v tuto chvíli pět pacientů s těžkým průběhem chřipky, z toho 3 pacienti potřebují i mimotělní podporu, takzvané ECMO. Většina jich je ve věku 40 až 50 let.

Začátkem minulého týdne byla ale situace ještě vážnější. Hospitalizovaných pacientů bylo 12, z toho hned 11 na umělé plicní ventilaci a čtyři potřebovali mimotělní podporu.

„Loni nebyl stav pacientů hospitalizovaných u nás s chřipkou natolik vážný, aby vůbec vyžadoval jejich umístění na této klinice, natož podporu ECMO,“ komentuje aktuální situaci mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

Epidemiolog Rastislav Maďar pak varoval, že kvůli velkému počtu pacientů se dokonce musí v některých nemocnicích omezovat pooperační péče. Hlavně proto, že se pacienti s těžkým průběhem nenechali proti chřipce očkovat.

„Je to tak, jak jsem napsal. Pomalu už by to mělo odeznívat, jak bude chřipková vlna postupně klesat,“ dodává Maďar pro Seznam Zprávy.

Ve Fakultní nemocnici Ostrava měli i při nejvyšším náporu dostatek ventilátorů a ECMO přístrojů pro pacienty. Třeba liberecká nemocnice byla ale v jednu chvíli vytížená na maximum.

„U nás to operační, ani pooperační péči neovlivnilo. V jedné chvíli jsme byli na hraně, kdy bychom museli zvažovat uzavření dalších oddělení. Stejně jak flexibilně omezujeme návštěvy podle nákazy na jednotlivých odděleních nebo stanicích,“ popisuje mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Epidemie je patrně za vrcholem

V aktuální chřipkové sezoně bylo do 16. února hlášeno celkem 286 klinicky závažných případů chřipkové infekce vyžadujících hospitalizaci v režimu intenzivní péče. Z těchto pacientů 58 infekci podlehlo. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu.

„Ve Fakultní nemocnici Olomouc evidujeme aktuálně zvýšený počet respiračních onemocnění, a to včetně chřipkových,“ doplňuje mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Jak ale Státní zdravotní ústav odhaduje, s největší pravděpodobností je šíření chřipky už za svým vrcholem a epidemie začíná pozvolna ustupovat. Nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky je na úrovni 1713 nemocných na 100 tisíc osob. Jde o desetiprocentní pokles oproti minulému týdnu.

Nejvyšší nemocnost je momentálně v Jihomoravském a Libereckém kraji, v obou případech hodnota stále překračuje dva tisíce nemocných na 100 tisíc obyvatel. O epidemii hovoří odborníci ve chvíli, kdy nemocnost přesáhne hranici 1600 až 1700 nemocných.

Očkování proti chřipce není povinné, ale Česká vakcinologická společnost doporučuje, aby ho každoročně podstoupili zejména všichni starší 50 let a děti ve věku 6 měsíců až pěti let. Dále by to měli být pacienti s chronickými onemocněními, ženy, které plánují těhotenství během chřipkové sezony, těhotné, zdravotničtí pracovníci a klienti a zaměstnanci zařízení sociální péče, případně podobných služeb.

Reklama

Doporučované