Hlavní obsah

Zchátralé byty roky slibované nájemníkům město naráz zdražilo o 90 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Obecní byty v brněnské Ibsenově ulici jsou ve velmi špatném stavu.

Reklama

aktualizováno •

Sedmdesát rodin v Brně už téměř 10 let řeší odkup obecních bytů do osobního vlastnictví. Loni ale vše stopla policejní bytová aféra. A nyní město nemovitosti nabízí za výrazně vyšší cenu. Nájemníci zvažují žalobu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bytová kauza, v níž policisté v Brně podezírají i politické špičky města, má nepříjemnou dohru pro 70 rodin, které žijí v obecních bytech. Radnice jim roky slibovala odprodej zchátralých jednotek. Jenže dlouho odkládaná akce podle zjištění Seznam Zpráv zřejmě skončí bez dohody.

Vedení města po letech příprav znovu navýšilo cenu, za niž byty v paneláku v Ibsenově ulici zájemcům nabízí. Proběhl už čtvrtý znalecký posudek a ten tentokrát nacenil dům na 249 milionů korun – o 90 milionů víc než dřívější posudek.

Hlasování o odprodeji vedení města narychlo zařadilo na úterní schůzi zastupitelů, kteří po dlouhé diskuzi na prodej za vyšší cenu kývli. „Vypracování nového znaleckého posudku nám ukládal zákon,“ argumentovala náměstkyně primátorky pro bytovou problematiku Karin Podivínská (ANO).

Bytové družstvo Ibsenka 91011 avizuje, že na další zdražení nepřistoupí. „Znamená to v přepočtu 60 tisíc korun za metr čtvereční. Jenže byty jsou v tak katastrofálním stavu, že odhadní cena stavu neodpovídá,“ řekla místopředsedkyně družstva Helena Eklová.

+4

Jak už Seznam Zprávy informovaly, nájemníci v nadsázce přejmenovali nemovitost na „dům hrůzy“. Jezdí tam zastaralé výtahy odporující evropským směrnicím. Z rámů vypadávají okna, na zdech se tvoří plísně. „V dětském pokoji nám loni vypadlo okno. Přece je nenechám spadnout na své děti,“ stěžovala si už dříve zastupitelům další z nájemnic, Jitka Hrbáčková.

Pokuty bance

Zájemci z Ibsenky, kteří chtěli byty od města koupit a spravit, mají už dva roky schválené bankovní úvěry v hodnotě přes 100 milionů korun. Pokud je nevyčerpají, budou podle Eklové v srpnu platit pokutu bance ve výši 1,1 milionu korun. Družstvo chce po městu žádat náhradu za vzniklou škodu.

„Nejenomže nám vznikne dluh vůči bance. Družstvo vzniklo jen za účelem koupě nemovitosti. Už teď jsme zaplatili asi 700 tisíc korun, které jsme dali za právníky, notáře či bankovní poplatky. Pokusíme se s městem dohodnout na mimosoudním vyrovnání. Když to nepůjde, budeme je žalovat,“ doplnila Eklová.

Prodej obecních bytů loni zastavil zásah elitních detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří podezírají i politické špičky města. Mimo jiné prověřují, zda byty určené k privatizaci neskupovali přes bílé koně spekulanti.

Nájemníci z Ibsenky podvody odmítají. „Až na pár výjimek jsou tu lidé od šedesátých let minulého století nebo jejich potomci. K žádným ‚šolichům‘ tu nedochází. Stačí se podívat na jednotlivé dekrety,“ tvrdí Eklová.

Zastupitelé už před rokem kývli na prodej bytů za necelých 160 milionů. Už tehdy šlo o nové nacenění po revizním znaleckém posudku. K transakci chyběl už jen podpis primátorky Markéty Vaňkové (ODS). Pak přišli na magistrát kriminalisté a prohledali i kancelář nynějšího ministra životního prostředí Petra Hladíka. Ten odmítá, že by se dopustil čehokoli nekalého.

Prodej, který město nájemníkům z Lesné slibuje téměř 10 let, uvázl na mrtvém bodě. Zastupitelé i z obav před vlastním stíháním privatizaci stopli na loňském prosincovém jednání.

Město chce, aby jeho postup nebyl v rozporu se zákony. Proto si v předešlých týdnech nechalo udělat nový znalecký posudek na hodnotu domu se 70 jednotkami. „Máme také doporučující stanovisko Ministerstva vnitra, které nám kladlo na srdce, ať postupujeme s péčí řádného hospodáře. Ale jednoznačné stanovisko od nich nezaznělo,“ řekla už dříve Podivínská.

Eklová jednání města považuje za katastrofální. „Barák dál chátrá a politikům je to úplně jedno,“ posteskla si.

Že by odprodej za navýšenou cenu klapl, nyní považuje za nereálné. K souhlasu je potřeba 70 procent nájemníků. Nový úvěr znamená současné úroky kolem šesti procent a mnohem vyšší splátky úvěru pro zájemce než původně sjednaná smlouva.

„U některých bytů by to znamenalo desítky tisíc měsíčně navíc. Skončili jsme. Tohle nemůžeme přijmout. Je to beznaděj,“ řekla.

Na opravy chybějí peníze

Nájemníci tak zůstávají ve slepé uličce: město i městská část Brno-sever panelový dům kvůli zamýšlenému odprodeji roky neopravují.

„Situace, kdy se vlastník domu, Statutární město Brno, není několik let schopen rozhodnout, zda dům nájemníkům prodá, či nikoliv, není šťastná. Logicky do jeho oprav městská část (která už je správcem spíše de facto) neinvestuje,“ sdělil místostarosta městské části Brno-sever Martin Cibula (SOL).

Vedení městské části přitom už kolegům na magistrátu avizovalo, že nemá v rozpočtu peníze na opravy za desítky milionů. Další postup je tedy nejasný. „Očekáváme, že by oprava proběhla z úrovně města Brna. Tedy, že by městská část dostala od města Brna bezúročnou půjčku, kterou by vracela z vybraného nájemného, případně by opravu hradilo a zajistilo přímo město Brno. V úvahu by přicházela i možnost, že by celý dům přešel do správy města Brna,“ doplnil místostarosta.

Nájemníci si stěžují, že zatímco oni nájem platí, politici města slovo nedrží.

Aktualizace: O informaci, že zastupitelstvo navýšení prodejní ceny odsouhlasilo.

Reklama

Doporučované