Hlavní obsah

Další protest na Václavském náměstí. Do ulic vyjdou v říjnu odbory

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Shromáždění odborů Proti chudobě v Fórum Karlín.

Reklama

aktualizováno •

Českomoravská konfederace odborových svazů oznámila, že plánuje v sobotu 8. října demonstraci v centru Prahy. Nejsme extremisté, jsme lidé, co se bojí o budoucnost, řekl šéfodborář Josef Středula.

Článek

Další výraznější protest proti vládě plánuje v Praze na Václavském náměstí největší odborový svaz v zemi. Proběhnout má během soboty 8. října a to od 12:05.

Během shromáždění nazvaném Proti chudobě to uvedl v pondělí na odborářském shromáždění předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Odboráři mluvili o svých obavách ze zdražování, které nemusí ustát samotné domácnosti ani zaměstnavatelé.

„Vyzýváme vládu, aby zajistila účinnou pomoc při prudce rostoucích cenách základních životních potřeb,“ hlásila z podia ve Fóru Karlín Dagmar Žitníková, předsedkyně odborového svazu zdravotníků, která měla proslov i jménem dalších státních zaměstnanců.

O chvíli později se na stejné vlně nesla i řeč Romana Ďurči, předsedy OS KOVO, který sdružuje pracovníky ve výrobě. „Problémy jsou evidentní, raketový růst cen se promítá do všech výrobků. Členové mají oprávněný strach, že zdražování nezvládnou,“ hřímal z podia odborář a mluvil o obavách, že začnou krachovat zaměstnavatelé.

„Jsme rozhodnuti iniciovat výraznější akce. Pokud nebudeš, vládo, konat, budeme nuceni konat my,“ dodal Roman Ďurča, což v zaplněném sále vzbudilo bouřlivou reakci.

Nebudeme se spojovat s extremisty

Josef Středula říjnovou demonstraci uvedl slovy, že odboráři nejsou extremisté, ale lidé, kteří se bojí o svoji budoucnost. „Nebudeme se spojovat s extremisty. Rozhodně od nás nikdo nezíská bianko šek, ale chceme, aby to byla demonstrace občanů,“ vzkázal.

A proč akce proběhne až za měsíc? „Chceme dostatek času na organizaci, aby se lidem nic nestalo,“ vysvětlil.

Požadavky odborů směrem k vládě jsou zejména zavedení kurzarbeitu, v Česku známého jako Antivirus, který pomáhal udržet zaměstnanost během covidové pandemie.

Odbory žádají také zastropovní cen. „Vláda k tomu má plnou kompetenci. Zastropováním myslím i to, že vláda může řídit marže a začít boj s inflací,“ říká Josef Středula.

Dalším požadavkem je valorizace všech státních dávek, nejen důchodů. „A pochopitelně je potřeba pomoct i firmám, kde je to individuální,“ uzavírá Středula.

Podívejte se, jak to vypadalo na sobotní demonstraci na Václavském náměstí :

+13

Reklama

Doporučované