Hlavní obsah

Desítky zákroků u lékaře zdražují. Pacienti zaplatí o tisíce korun víc

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Operace očních víček je jedním ze zákroků, za něž si pacienti připlatí.

Reklama

O pět až deset procent zdražují některé zákroky a služby, které poskytují nemocnice a soukromé kliniky, ale klientům je neplatí zdravotní pojišťovny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Plastika očního víčka stojí pacienty v pražské Všeobecné fakultní nemocnici až 6 900 korun, záleží na náročnosti zákroku. Ženy, které tu podstoupí umělé oplodnění, zaplatí až 76 tisíc a například odstranění křečových žil vyjde i na 25 tisíc.

Nyní v jedné z největších nemocnic v Česku tyto zákroky podraží. Stovky položek v ceníku služeb a výkonů, které nehradí zdravotní pojišťovny, změní cenu. Některé i o tisíce korun, a to směrem nahoru.

„Budeme zdražovat plošně o deset procent všechno. Je to vlastně inflační navýšení,“ uvedl ředitel pražské Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl, podle něhož přijde zvýšení cen od dubna.

Vedle už jmenovaných výkonů se zvýší také cena běžných služeb, jako je třeba vyhotovení kopie rentgenového snímku, vyšetření pro řidičský průkaz nebo pojišťovnou nehrazená přeprava pacienta.

Všeobecná fakultní nemocnice není zdaleka jediná, která se chystá některé služby a výkony zdražit.

Další velké tuzemské zdravotnické zařízení, kde se přistoupilo ke zdražení – a to už od 1. února, je Fakultní nemocnice Ostrava.

„Protože se do výše cen promítne zejména zvýšení platů a cen energií, postupně aktualizujeme a upravujeme téměř všechny ceny služeb pro samoplátce, které jsou ovlivněny výše uvedenými položkami,“ uvedla mluvčí ostravské nemocnice Petra Petlachová.

Jak citelné zdražení bude, nedokázala říct – s vysvětlením, že se ceny mění různě podle typu výkonu.

V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny zatím analyzují, zda ceny zvýšit. Ale připouštějí, že se tak stane. „Ano, může dojít k nárůstu cen u samoplatců v úrovni inflace,“ uvedl ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák.

Ceny za výkony a služby už zvýšily soukromé kliniky, které spadají pod skupinu Hartenberg, která je součástí svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše.

Kliniky nabízí zejména umělé oplodnění, plastické operace, gastroenterologické nebo ortopedické zákroky. Celkově jde, stejně jako v nemocnicích, o stovky různých položek, u nichž se ceny už zvýšily nebo brzy zvýší.

„Vidíme obrovský nárůst nákladů ve všech oblastech: nárůst mezd o pět až deset procent, nárůst cen energií na dvojnásobek až trojnásobek, nárůst cen služeb,“ uvedl šéf investiční skupiny Hartenberg Jozef Janov.

„Proto jsme samozřejmě nuceni navýšit ceny plošně o pět až deset procent,“ doplnil Janov.

Další nemocnice, které Seznam Zprávy oslovily, zdražovat zatím neplánují. Zdůvodňují to tím, že podstatnou část výkonů a zákroků jim platí zdravotní pojišťovny a jejich cenu každý rok stanovuje takzvaná úhradová vyhláška.

„Zatím jsme o tom nepřemýšleli,“ napsal například ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

„To, co si u nás mohou pacienti připlatit, je například nadstandardní jednolůžkový pokoj. Nepočítáme však s tím, že bychom ceny za nadstandardní služby zvyšovali,“ uvedla pak mluvčí soukromé Nemocnice Hořovice Petra Horáková.

Reklama

Doporučované