Hlavní obsah

Přišly mi ceníky, další zdražování potravin přijde, říká šéf zlevněnek

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Vysoká inflace se v posledních letech projevila hlavně na cenách potravin. Lidé hledají alternativy.

Reklama

Při vysoké inflaci lidé častěji nakupovali jídlo v takzvaných zlevněnkách. A mnozí tam chodí i po odeznění největší vlny zdražování. „Dodavatelé ale hlásí další navýšení cen,“ zaznívá z prodejen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Zdražování potravin. Hlavní důvod, proč tady nakupuji. Mám tři děcka, nějak je uživit musím. Chodím si vybírat podle slev. Potraviny strašně zdražily. Je to fakt velký rozdíl oproti dvěma třem letům nazpět,“ vypráví hnědovlasá třicátnice Zdeňka.

Nákupům ve zlevněnkách se věnuje další díl seriálu Seznam Zpráv Jak se žije v Česku.

Jsme v prodejně levných potravin na náměstí Míru v Tišnově na Brněnsku. V nákupním košíku má Zdeňka zatím několik mléčných výrobků, včetně bezlaktózového tvarohu. „I tyto speciální potraviny se tu dají koupit. Prostě podívat se, vychytat. To se vyplatí,“ doplňuje.

Ač jsou v devítitisícovém jihomoravském městě mnohem větší supermarkety, zlevněnkám při vlně zdražování přibylo 10–15 procent klientů. „A určitě neubývají. Máme hodně stabilních zákazníků. Převážně důchodci a maminky s malými dětmi. Po začátku války jsme evidovali i nárůst ukrajinských nakupujících, ale není to nic závratného,“ popisuje vedoucí prodejny Lenka Kadlecová.

Obchod je umístěný ve žlutém starobylém domě se štítem, nedaleko elektra, řeznictví, či smíšeného zboží. Nemá výlohu a na rozdíl od jiných poboček neláká na bombastické slevy.

Na prodej potravin upozorňuje nevelká cedule zavěšená na zdi. „Letáky neděláme. Klienty lákáme nízkými cenami. Znají nás. Vědí, že se cenovky každý den mění. Přicházejí lidé, kteří potřebují ušetřit, anebo hledají věci, které jinde nenajdou. Protože dovážíme zboží z celé Evropy,“ popisuje obchodní zástupce sítě prodejen DKS Potraviny Miroslav Krejčiřík.

„U něčeho je sleva 50 procent, někde ještě víc. U cedulek, které tiskneme, je napsaná i původní cena z obchodů,“ doplňuje vedoucí tišnovské filiálky Kadlecová.

Už nám poslali nové ceníky

Prodejnu tvoří dvě nevelké místnosti s úhledně rozmístěnými regály. Klienti přiznávají, že jim oči sklouzávají hlavně na číslovky s cenami. Rama Classic, 225 gramů, zlevněno z 80 korun na 14,90. Proteinová tyčinka, ze 30 korun také na 14,90.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Rama v akci.

„Vybíráme podle cenovek. Podívám se, za kolik to mají a jak je to velké balení, abychom to stihli sníst. Manžel chodí hlavně na salám. Vyplatí se to,“ usmívá se důchodkyně Blanka Sýkorová. Nakupuje tu poprvé od Vánoc. Přišla s manželem Janem.

„Kilo salámu Vysočiny koupíte do sta korun. To je dobrý kšeft, ne?“ mrkne senior.

Manželé si nelámou hlavu s tím, že uzeniny nejsou vždy nakrájené, často vybírají i takzvané patky, krajní kusy salámů či šunek. „Nám to nevadí. Máme doma elektrický kráječ i vakuovačku. Vydrží to. A mívají tu francouzské sýry. To je úplná balada,“ rozplývá se paní Blanka.

S manželem si pochvalují, že na rozdíl od některých vrstevníků mohou hospodařit se dvěma důchody. Přesto zdražení potravin výrazně pocítili. „Jde to nahoru, tak jak všechno. Co naděláme? Musíme to koupit, za kolik nabízejí. A když jdete do jiných marketů, máte všude napsáno akce, akce a všechno je prázdné,“ vypráví Blanka Sýkorová.

Krejčiřík přiznává, že také ve zlevněnkách v posledních dvou letech podražili. Přestože inflace v lednu klesla pod dvě procenta, obchodník úplný klid nečeká. „Divím se, že se o tom moc nemluví, ale další zdražování potravin podle mě ještě přijde. Asi tři dodavatelé už nám poslali nové ceníky. Týká se to hlavně cukrovinek,“ naznačuje.

Tento řetězec levných potravin má na Moravě sedm prodejen. „Rádi bychom otevřeli i nové pobočky, ale bohužel nemůžeme najít adekvátní prostory. Doba se mění, chtěli jsme něco většího i s parkovištěm, ale zatím se nedaří sehnat,“ popisuje.

Tyčinky za pět korun

Největší cenové „trháky“ – třeba party tyčinky za pět korun – představuje zboží se zelenými cedulkami. Označují položky s prošlou dobou minimální trvanlivosti. Takové potraviny jsou zdravotně nezávadné, může se to však projevit třeba na barvě či chuti.

„Kdybych se měla řídit tím, co je prošlé, tak už nežiju ani já, ani celá moje rodina,“ vtipkuje vedoucí Kadlecová.

+11

Říká, že většina klientů s tím nemá problém, i když někteří občas ohrnují nos. Podobně jako bělovlasá paní, která vyrazí pryč z obchodu za pár okamžiků. „Mně se to nelíbí. Byla to náhoda, že jsem tam šla. Nic mě nezaujalo. Ani ty slevy, nějak mě to nebere,“ říká bělovlasá sedmdesátnice. Jméno uvést nechce.

Dodržování zákona kontrolují pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Platí, že zboží s prošlou dobou minimální trvanlivosti musí být jasně označené a oddělené od ostatního zboží. Zlevněnky prověřujeme standardně jako všechny ostatní provozovny. Celkové výsledky v tomto ohledu nijak nevybočují,“ sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Podle vedoucí je v obchodě nejvíc plno ve druhé půlce týdne a často před polednem, kdy přivážejí nové zboží. Podobné je to i v pondělí. Krátce po jedenácté řidič přistaví k obchodu bílou dodávku. S vedoucí Kadlecovou a jejími dvěma kolegyněmi vyskládají do obchodu uzeniny, jogurty či zrající sýry.

I při dešti do prodejny míří zákazníci. Mezi nimi i zmíněná matka tří dětí Zdeňka. Jak se při vlně zdražování v posledních dvou letech zvýšily její výdaje za jídlo, přesně spočítané nemá. „Úplně to neodhadnu. Záleží, jak mají zrovna děti žravou. Ale je velký rozdíl, když tu koupíte něco, co ještě nemá prošlou záruku a je to pořád kvalitní. V jiném obchodě za takové věci dáte minimálně dvojnásobek,“ objasňuje nákupní motivaci.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Reklama

Doporučované