Hlavní obsah

1300 každý týden. Do Česka stále přicházejí uprchlíci z Ukrajiny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Lidé z Ukrajiny stále hledají v Česku ochranu před Putinovou válkou. Byť je jejich zaměstnanost dobrá, odborníci upozorňují na to, že skoro dvě třetiny pracují na méně kvalifikovaných pozicích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do Česka stále přichází každý týden na 1300 uprchlíků z Ukrajiny. Novinářům to řekla zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

K letošnímu lednu přišlo do Česka 382 tisíc lidí, kteří z Ukrajiny utekli před ruskou agresí.

Ekonomicky aktivních je podle zmocněnkyně na 120 tisíc z nich. „To je moc dobré číslo třeba ve srovnání s Německem, kde pracuje pouhých 19 procent všech v produktivním věku,“ uvedla.

Jako problém ale vidí, že 61 procent ukrajinských uprchlíků v Česku pracuje pod svojí kvalifikací, tedy v oblastech s nižšími výdělky. To chce zlepšit.

„Cestou k tomu je intenzivnější jazykové vzdělávání a podpora zjednodušení systému uznávání kvalifikací. Pracujeme na tom se sekcí zaměstnanosti Ministerstva práce a sociálních věcí,“ dodala Laurenčíková.

Už přes 70 procent lidí, kteří utekli před válkou z Ukrajiny, bydlí ve vlastním nájmu. Počet lidí v nouzovém ubytování se podle zmocněnkyně stále snižuje, od loňského září tomu bylo o 20 procent a číslo roste.

Magdaléna Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci ale upozornila na fakt, že byť čím dál víc lidí odchází do stabilního bydlení, jsou stále ohroženou skupinou, kterou do problémů dostane i sebemenší výkyv.

„V okamžiku, kdy se ocitnou v krizi, třeba i krátkodobě onemocní, nemají dostatek prostředků, aby si to bydlení udrželi. Toto už náš systém dávkou není schopen změnit,“ vysvětlila a dodala, že je potřeba uprchlíky dostat do standardního systému sociální podpory, k čemuž by mělo dojít příští rok.

V polovině roku začne fungovat program, který by měl finančně pomoct těm, kteří se chtějí z nouzového ubytování přestěhovat do vlastního. „Fond pomůže s kaucemi, vybavením bytu a podobně,“ vysvětlila Laurenčíková.

Hledání stabilního a důstojného bydlení pro lidi z Ukrajiny je podle Faltové jedna z největších výzev, které před sebou Česko má. „Pokud nemáte stabilní bydlení, velmi těžko si hledáte práci, děti velmi těžko studují, má to dopad na zdraví a podobně,“ popsala.

Finance na dohled

Za dva roky pomoci uprchlíkům poděkoval i vedoucí české kanceláře Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Ajhmal Khybari. Uvedl, že politika OSN podporuje strategické cíle české vlády. „Mezinárodní společenství nyní čelí mnoha krizím a nemělo by to ovlivnit naši pozornost vůči promoci lidem z Ukrajiny,“ uvedl.

V Česku by podle něj měl být letos uveden uprchlický plán, který funguje už v 11 zemích. „Je součástí spolupráce mnoha neziskových organizací,“ uvedl. Pro všech jedenáct zemí včetně Česka bude požadavek na podporu uprchlíků ve výši 1,1 miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované