Hlavní obsah

Dovolená v Česku: Kdo nezdražil doteď, zdraží po prázdninách

Foto: Shutterstock.com/Milan Kment, Shutterstock.com

Oblíbenou destinací Čechů je jižní Morava. Ilustrační foto.

Reklama

I přes všeobecné zdražování je zájem o letní dovolené podobný jako loni, 47 procent Čechů ji stráví v tuzemsku.

Článek

Současné zdražování se do obsazenosti tuzemských ubytovacích kapacit výrazně nepromítlo. Třetina hoteliérů navíc ještě ceny nezvýšila.

„Náklady ale od začátku roku vzrostly až o 25 procent,“ nastínil pro Seznam Zprávy předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek s odkazem na rostoucí ceny energií či zvyšující se náklady na mzdy.

„Pokud zatím nezdražili, zdraží po prázdninách,“ pokračoval Stárek, podle něhož se ceny pobytů zvýší minimálně o pět až deset procent.

I tak podle něj zůstává tuzemská dovolená tou nejlevnější alternativou. „Zhruba pětina Čechů se ale rozhodla, že na dovolenou nepojede vůbec a desetina stále rozhodnutá není.“

Podle mezinárodního výzkumu IPSOS a pojišťovny Europ Assistance, který proběhl v dubnu a květnu, je průměrný rozpočet Čechů na dovolenou 28 421 korun, zatímco loni to bylo o dva tisíce korun méně. To je pro srovnání zhruba polovina financí, kterou plánují utratit například Belgičané, ale zhruba o 5000 více než Poláci.

Průměrně Češi na letní dovolené stráví necelé dva týdny, podobně jako Němci či Italové. Většina si chce užít odpočinek nebo čas s blízkými.

Skoro jako před pandemií

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) v půli června uvedla, že tržby z prodejů zájezdů jsou momentálně na zhruba 90 procentech předpandemického roku 2019. Měly by se tak blížit 28 miliardám korun.

Ani u zahraničních dovolených zatím podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR dramatické navyšování cen neproběhlo. „Ti, co si koupili zájezd už dříve, žádné zdražování nezaznamenali. Jen pár cestovních kanceláří zdražilo svůj zájezd o palivové poplatky poté, co si ho zájemci koupili,“ řekl Seznam Zprávám.

Spousta lidí podle něj tráví volno jak v Česku, tak v cizině.

Tradičně nejoblíbenějšími tuzemskými destinacemi jsou Šumava, jižní Morava nebo Krkonoše. Nejčastěji se pak lidé ubytují v penzionu, kempu nebo pronajaté chatě či apartmánu.

Ve výběru zahraničních dovolených jsou Češi konzervativní – nejčastěji volí Chorvatsko. Zájem podle zástupců cestovních kanceláří dokonce převýšil i rok 2019. Dále se řadí Řecko, Španělsko nebo Itálie. „Letos navíc stoupla poptávka po Turecku, které bylo celou loňskou sezonu zavřené,“ doplnil Papež.

S cestovními kancelářemi podle dat asociace každoročně odcestuje přes 2,5 milionu Čechů. „Z toho milion využije vlastní auta, zbytek cestuje letecky.“

Reklama

Související témata:

Doporučované