Hlavní obsah

Drogy jsem neměl, tvrdil vězeň. Přesto dostal trest. Zastal se ho až soud

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Věznice Vinařice. Ilustrační foto.

Reklama

Muž, který si odpykává trest ve věznici Vinařice na Kladensku, odmítá, že by si vzal nějakou návykovou látku. Ředitel mu ale neuvěřil. Vězně se nyní zastal soud.

Článek

Vězeň David H. se dostal do sporu s vedením věznice Vinařice, který nakonec skončil až u soudu.

Žalobu muž podal proto, že dostal kázeňský trest za to, že mu po odběru moči loni v září zjistili v těle metamfetamin.

Jenže tento vězeň se od začátku bránil, že si nic nevzal. „Takže mi musela být (nějaká omamná látka) podána nějakou třetí osobou, aniž bych si toho byl vědom, nebo muselo dojít k záměně vzorku odebrané moči,“ tvrdil.

K tomu, aby se prokázalo, zda nedošlo k záměně vzorku, navrhl, že se podrobí srovnávací analýze DNA. Jenže vedení věznice i její ředitel všechny jeho argumenty odmítali. Muži dali kázeňský trest, podle něhož musel strávit dvacet dní na uzavřeném oddělení.

Muž se s tím ale nesmířil a podal letos v lednu žalobu. Pražský krajský soud nyní řekl, že věznice i její ředitel chybovali.

„Pochybili, neboť odpovědnost žalobce (David H.) za kázeňský přestupek dovodili pouze na základě skutečnosti, že v testovaném vzorku moči byla nalezena návyková látka (metamfetamin), ale již se nijak nezabývali tím (a už vůbec tímto směrem nevedli dokazování), zda žalobce požití návykové látky skutečně zavinil,“ uvedl soudce Jan Čížek.

Soud se pozastavil také nad tím, proč ředitel nechtěl, aby se David H. podrobil analýze DNA. Podle šéfa věznice to bylo zcela nelogické. Muž byl pro něj nevěrohodný kvůli jeho minulosti, kdy byl mimo jiné obviněn z nedovolené výroby drog.

„Pokud by byl zanalyzovaný vzorek v pořádku, pak by na nákladech takového důkazu ‚tratil‘ jedině sám žalobce, a to nejen z hlediska vynaložených nákladů, ale též tím, že by sám na sebe předložil duůkaz usvědčující,“ vysvětlil soudce Čížek.

I když věznice tvrdila, že k záměně vzorku dojít nemohlo, tak soudce připustil i možnost, že muži mohl někdo návykovou látku dát do jídla či pití, aby ho poškodil.

Soudce tak rozhodnutí o kázeňském přestupku zrušil a nyní musí případ vězně řešit znovu.

Reklama

Doporučované