Hlavní obsah

Fico „vyštval“ Globsec. V Praze dostane konference záštitu Pavla

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel udělil slovenské bezpečnostní konferenci svou záštitu.

Reklama

Slovenská bezpečnostní konference Globsec se stěhuje z Bratislavy do Prahy. Informaci Seznam Zprávám s konečnou platností potvrdilo vedení think-tanku, který sídlí na Slovensku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco doma na Slovensku se známá akce dostala „pod palbu“ vlády Roberta Fica, v Česku získala podporu prezidenta Petra Pavla.

„Rozhodnutí uskutečnit tento rok Globsec Forum 2024 v Praze je symbolickým krokem směrem k intenzivnější regionální spolupráci. Bohatá historie a strategický význam Prahy z něj dělají ideální místo na podporu mezinárodního dialogu a šíření konstruktivního hlasu střední Evropy,“ říká Róbert Vass, prezident a zakladatel Globsec. „A jsme skutečně vděční za záštitu českého prezidenta, která podtrhává důležitost mezinárodní spolupráce,“ dodal.

Akce, která má ambici být Davosem střední a východní Evropy a která v loňském roce hostila například francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, se ve slovenské metropoli konala 18krát. V Praze proběhne od 30. srpna do 1. září.

„Globsec je významná mezinárodní konference přispívající ke kultivaci dialogu o otázkách zahraniční a bezpečnostní politiky, která je v dnešním světě velmi potřebná. Těším se, že se letos uskuteční v Praze a že tím zvýrazní svůj středoevropský rozměr,“ uvedl prezident Pavel, který v pondělí podepsal záštitu nad konferencí.

Globsec versus Matice

Organizátoři mají napjaté vztahy se staronovým premiérem Robertem Ficem ze strany Směr a jeho vládou, která do slovenské zahraniční politiky vnáší protizápadní postoje.

Časy, kdy Fico označil konferenci za „velký diplomatický úspěch Slovenska“, což bylo v roce 2012, jsou dávno pryč.

„Peníze pro Globsec a sorosovce dáme raději Matici slovenské,“ napsal Fico loni v prosinci na facebooku. V připojeném videorozhovoru svá vyjádření na adresu neziskové organizace dále stupňoval. Své výpady několikrát zopakoval.

Ficův kabinet navíc dále prohlubuje své vztahy s Ruskem. O právě uplynulém víkendu se v Turecku sešel slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Hosté z řad VIP světové politiky by se tak v Bratislavě zároveň mohli dostávat do ožehavých situací – zda a za jakých okolností se setkávat se svými partnery ze slovenské vlády.

Aktuálně ze Slovenska

Sobotní schůzka ministrů Juraje Blanára a Sergeje Lavrova na diplomatickém fóru v Turecku rezonuje na slovenské politické scéně. Kritický komentář zveřejnila v neděli i prezidentka Zuzana Čaputová.

Organizátoři však o politické motivaci, proč konferenci přestěhovat, nemluví. „Globsec je úspěšnou a hrdou značkou ‚Made in Slovakia‘, která přerostla rozměry Slovenska a střední Evropy. A pokud chce mít globální ambici, musí nadále posilovat svoji středoevropskou dimenzi. Proto svoje aktivity ve střední Evropě diverzifikujeme,“ dodal Róbert Vass.

Praha před Varšavou

I když se konference stěhuje do Prahy, centrála Globsec zůstane podle jeho představitelů nadále na Slovensku. Proti politickým útokům se organizace vymezuje argumentem, že dosud spolupracovala se všemi vládami napříč politickým spektrem. To má zvýrazňovat postoj, že zahraniční a bezpečnostní politika by měly zůstávat mimo politický ring.

Financování Globsec pochází převážně ze soukromých zdrojů. „Finanční podpora státu se váže striktně na organizační náklady fóra. I když je významná, nepředstavuje více než deset procent ročního rozpočtu celé organizace,“ píše se také v reakci, kterou Globsec zveřejnil na svých webových stránkách.

O tom, že Globsec zvažuje přesun konference do Prahy či Varšavy, už začátkem února psal slovenský deník Sme. Mezi důvody má být i nedostačující kongresová infrastruktura v Bratislavě.

Reklama

Doporučované