Hlavní obsah

Firma podvádí lidi a policie to nechce řešit, tvrdí advokát

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Jednatel je v insolvenci a bydliště má na úřadu. Jeho firma ale dál nabízí podnikatelům své služby. Někteří se cítí podvedeni a chtějí se soudit.

Článek

V polovině dubna zazvonil majiteli malého kamenictví telefon. Představila se mu operátorka Olivová, zmínila název katalogové firmy a oznámila mu, že jeho firmě končí ‚garantovaná prezentace‘. Vysvětlila mu, že veškeré údaje o jeho firmě teď nejsou k dohledání, a že je tedy třeba udělat novou prezentaci.

Následuje kontrola firemních údajů, operátorka se ptá, jestli mu nepřibyla nějaká provozovna, předčítá nahlas adresu firmy, kontaktní telefonní číslo, e-mail a další údaje.

„My to platíme každý rok, jo? Nebo?“ ujišťuje se překvapený majitel.

„Já bych vás jinak nekontaktovala. Tady vám to všechno běželo naprosto v pořádku. V té negarantované prezentaci tady nic nerozšiřujeme, tedy zadáváme pouze ten základ, který máte naprosto v pořádku a stačí vám. Poslední minutka, ať vás nezdržuji: nahrajeme si hlasový souhlas, ať si potvrdíme tu sníženou cenu, že jsme tam nic nerozšířili,“ odpovídá rychle operátorka.

Potom znovu přečte kontaktní údaje firmy a dodá: „A tím uzavíráte smlouvu a souhlasíte s všeobecnými obchodními podmínkami ze dne 30. 8. 2019, které naleznete i na webových stránkách.“

„Takhle pro ten základ jsme říkali, že je to v pořádku, ano? Souhlasí?“ zeptá se pak ještě.

„No, souhlasí. Ona to řeší manželka, to jde trošku mimo mě,“ odpovídá neochotně majitel kamenictví.

V tu chvíli netuší, že právě naletěl pofidérní katalogové firmě. A že ho tato větička bude stát bezmála deset tisíc korun.

Uvedli nás v omyl, popisují majitelé

Manželé se stali obětí firmy, která na českém trhu podniká už dlouhé roky. Dříve se pod názvy ES firmy a ES katalog vydávala za společnost Seznam. Nyní pod názvem Rychlékontakty.cz vybírá od živnostníků a malých firem peníze tímto jednoduchým způsobem:

Cizí firmu „zdarma zaregistruje“ na svém webu a následně požaduje peníze za „prodloužení služby“. Pokud operátor mluví přímo s jednatelem společnosti, může s ním uzavřít platnou smlouvu. Byť je to po telefonu.

Redakce měla možnost si celou nahrávku od začátku do konce pečlivě poslechnout. Také identitu firmy, jejího majitele a jeho manželky redakce ověřila. Nepřáli si ale jméno zveřejnit.

Na uzavření smlouvy je podle nich problematických několik aspektů:

Zaprvé podle manželů nebylo z hovoru jasné, že jde o prezentaci na okrajovém webu, který shromažďuje údaje o firmách. Během telefonátu, který trval necelé čtyři minuty, se operátorka ptala na webovou doménu a říkala, že „teď“ už se informace o firmě potenciálním klientům nezobrazí. Majitel si prý myslel, že zřejmě mluví o webové stránce jeho kamenictví.

A zadruhé říká, že o žádnou novou službu nestál. Proto se také ptal, jestli za ni skutečně platí každý rok. A operátorka na to odpověděla: „Jinak bych vám nevolala.“

„To byl podle mě nejsilnější moment, kdy ho vlastně uvedla v omyl. On si myslel, že to je opravdu nějaké placení domény nebo něco podobného, protože my si tyhle reklamy neplatíme,“ říká manželka majitele.

Spolu s manželem řídí podnik s necelou desítkou zaměstnanců.

„Samozřejmě mu to bylo divné, takže mi to volal. Já jsem se přes hledání telefonního čísla snažila dopátrat, co to teda bylo za firmu, a zjistila jsem, že jsme jim skočili na lep. Pokoušela jsem se smlouvu zrušit, ale na telefonní lince je pouze nějaký automat. Následovala výměna několika e-mailů a po 14 dnech přišla upomínka k zaplacení neuhrazené faktury na 9990 korun,“ popisuje žena majitele kamenictví.

Policie to nechce řešit, tvrdí advokát

Firma Rychlé kontakty s.r.o. má sídlo na virtuální adrese. Jejím jednatelem je od roku 2020 Jan Sládek. Šestatřicetiletý muž z Brna má ještě několik dalších firem, například ES Katalog s.r.o. nebo LIVE Call s.r.o. Především má ale velké dluhy. Bydliště má hlášené na obecním úřadě a momentálně je v insolvenci. Současnou majitelkou společnosti je osmašedesátiletá Alena Sládková.

Redakce firmu oslovila s dotazy na její obchodní praktiky a trestní oznámení, která proti ní podávají její údajní klienti. Žádná odpověď ale ani po několika dnech nepřišla.

Manželé a jejich kamenictví totiž nejsou jediní, kdo si na postup Sládkových firem stěžují. Podobný modus operandi tato firma používá už dlouhé roky, jak ostatně čas od času zaregistrují i média.

Dlouhodobě na to upozorňuje právník Petr Němec, který zastupuje několik lidí, kteří se stali obětmi praktik další ze Sládkových firem jménem ES Katalog. Už před více než rokem, v dubnu 2022, podal trestní oznámení na základě svědectví pěti podnikatelů. Policie ale podnět odložila.

„Dřív si účtovali necelých pět tisíc korun, po změně zákona je to necelých 10 tisíc. Prostě aby nešlo o trestný čin. Počítají s tím, že si to policie nedokáže spojit,“ popsal Němec pro Seznam Zprávy.

Němec se proti postupu vyšetřovatelů odvolal, státní zástupce ale postup policie schválil. Advokát se proto na konci roku 2022 znovu odvolal, tentokrát až k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci.

„Napříč celou Českou republikou jsou podávána trestní oznámení, a to jak na společnost ES Katalog, tak na obdobné subjekty, které se obohacují na lidech katalogovými podvody. Společenská nebezpečnost je zcela evidentní, jakož i zjevné úmyslné zneužívání omylu lidí a obohacování se na nich,“ píše se dokumentu.

Z velkého počtu lidí, kteří si na Sládkovy firmy stěžují, je podle advokáta jasné, že nejde o žádné nedorozumění, ale zcela plánované obírání lidí. Katalogové firmy se podle něj dopouštějí hned několika trestných činů, především trestného činu podvodu.

„Je evidentní, že poškozených jsou u různých takových subjektů tisíce, a jako sláma z bot čouhá z postupu orgánů činných v trestním řízení zjevná snaha tyto věci neřešit, neboť i jim musí být jasné, že by tím otevřely obrovskou kauzu, která by je zahltila velkým množstvím poškozených. Snaha vyhnout se velkému případu však nemůže být důvod k odložení či založení trestního oznámení,“ píše advokát Němec vrchnímu státnímu zastupitelství.

Jenže státní zástupce Ondřej Frgal na argumentaci advokáta Němce nepřistoupil a odvolání znovu shodil ze stolu. Zástupci jednotlivých firem podle něj zkrátka vědomě přistoupili na uzavření smlouvy, i když je pro ně možná nevýhodná. O podvod se ale podle státního zástupce nejedná.

Odmítá i argument advokáta Němce, že policie nechce případy řešit proto, že si firma účtuje sumu těsně pod hranicí 10 tisíc korun. Problém prý není v tom, že by si vyšetřovatelé neuměli nebo nechtěli případy spojit.

„V hovorech byly poskytnuty konkrétní údaje o způsobu, rozsahu a trvání nabízené prezentace podnikatele. Je v nich patrné sdělení, že prostřednictvím telefonu dochází k uzavření smlouvy. Vedle spojení ‚uzavíráte smlouvu‘ je použit i výraz ‚objednáváte‘, případně ‚závazně objednáváte‘, je sdělena i cena služby,“ poukazuje státní zástupce Frgal.

Firma nejednala poctivě, rozhodl soud

Sládkova společnost ES Katalog ale už v minulosti soudní spor s jedním z klientů prohrála.

V únoru 2020 rozhodl Městský soud v Brně o tom, že si firma neoprávněně a samovolně prodloužila smlouvu se zákazníkem, který firmě naletěl a byl přinucen zaplatit za její služby.

Po roce po něm ale ES Kontakty znovu požadovaly zaplatit dalších více než šest tisíc korun, a to už zákazník odmítl. Soud mu dal za pravdu – uznal, že při telefonickém uzavírání původní smlouvy žádná slova o automatickém prodloužení nezazněla.

Soudce Jiří Pitrun tehdy konstatoval, že žalovaná firma ES Kontakty „porušila dobré mravy“, „směřovala k poškození jiných“ a „nejednala v právním styku poctivě“.

Reklama

Doporučované