Hlavní obsah

Glosa: Co čeká nového ministra školství

Jan Zeman
Analytik informačního centra o vzdělávání EDUin
Foto: Vláda ČR

Mikuláš Bek by měl na školství přestoupit z funkce ministra pro evropské záležitosti.

Reklama

Slib, že pedagogičtí pracovníci budou brát 130 % průměrné mzdy, se v Parlamentu postupně mění.

Článek

Ve čtvrtek odpoledne ministr školství Vladimír Balaš oznámil, že končí ve své funkci ze zdravotních důvodů. Jeho pravděpodobný nástupce, bývalý rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, se bude muset vypořádat se spoustou dlouhodobě neřešených problémů, o kterých se pravidelně informuje. Patří mezi ně reforma vzdělávacího obsahu na základních školách, změna podoby maturit a jednotných přijímacích zkoušek nebo zajištění dostatku míst na středních školách při nástupu aktuálních silných ročníků deváťáků.

Ve Sněmovně je navíc aktuálně schvalován zákon, který může novému ministrovi působit mnohem větší potíže než výše zmíněné výzvy.

Zákon o pedagogických pracovnících přináší do školství velmi důležité změny. Do škol se mají dostat provázející a uvádějící učitelé, kteří pomohou jak studentům na praxích, tak začínajícím učitelům, aby v náročné profesi nevyhořeli. Součástí zákona jsou lehce sporné, ale stále významné body, jako je ustanovení pozice školského logopeda nebo zpřísnění pravidel pro vzdělávání zájemců o učitelství, kteří si chtějí udělat „pedagogické minimum“.

Nejnebezpečnějším bodem pro nového ministra se v průběhu parlamentního vyjednávání stal závazek o navýšení mzdy pedagogickým pracovníků na 130 % průměrné mzdy. Ten pro nového šéfa školství vytváří řetězec nepříjemných politických situací.

Zaprvé, navýšení mzdy se po pozměňovacím návrhu týká pouze učitelů, nikoliv asistentů pedagoga nebo školních psychologů. Tím se proti ministerstvu zvedá první velká skupina pedagogických pracovníků. Zadruhé, zmiňovaných 130 % mělo být vždy odvozeno od průměrné mzdy z předminulého roku (v roce 2024 by učitelé dostali 130 % průměrné mzdy z roku 2022), ale toto upřesnění času bylo při projednávání zákona zrušeno.

Výsledkem by bylo, že na nového ministra školství bude čekat každoroční vyjednávání s Ministerstvem financí na téma „podle kterého roku vypočítáme 130 % pro učitele tentokrát“. Tím pádem se ministr dostává na tenký led nejen u neučitelských profesí, ale také u učitelů. Tento scénář je reálný, pokud zákon projde v současné podobě. Záleží na jeho dalším schvalování během třetího čtení ve Sněmovně a možném pokračování v Senátu.

Reklama

Doporučované