Hlavní obsah

Glosa: Kde je na Velikonoce otevřeno?!

Foto: Profimedia.cz

V pondělí mají zavřeno. Ilustrační snímek.

Reklama

Směrnice pro Velký pátek: „Nemá se prát prádlo, nemá se pracovat s hlínou, nemá se jíst maso a vůbec příliš jíst. Ale na nákup se smí, jen tedy musíme zjistit, jakou tradici zachovává námi vyhlédnutý obchodník.“

Článek

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce jsou tady. Vedle tradic spojených s náboženstvím je minulé generace obohatily o zvyky, které máme pod kůží dodnes. Ale přispěli jsme něčím i my?

Ano!

Jedna novodobá tradice by tady byla. Místo otvírání jeskyní a touhy po pokladu jsme se vrhli na otvírání obchodů a někdy marnou touhu po nákupu. Neexistuje snad jediný Čech, kromě exministra Františka Bublana, který jako senátor pravidla otevírací doby vymyslel, který by si o Velikonocích a dalších svátcích byl jistý, kdy je otevřeno.

Televizi, rozhlas, agentury a weby zaplavují návody, kdy jít nakoupit a který den je zavřeno, a lidé je před každým svátkem pozorně sledují, aby se v pravidlech pro otevírací dobu zorientovali. Jak to tedy je?

Velikonoční pondělí: Obchody musí být zavřené. Velký pátek: Obchody mohou být otevřené.

Takže v pondělí určitě na nákup nechoďte. To mají velké obchody zákaz. V pátek je to složitější. Slůvko „mohou“ dává obchodníkům svobodu a nám nejistotu. Je to matoucí hned ze dvou důvodů. Velký pátek je totiž už nějakou dobu státním svátkem a navíc je i tradičně spojen s mnoha zákazy, které ale v žádném zákoně nestojí.

Nemá se prát prádlo, nemá se pracovat s hlínou, nemá se jíst maso a vůbec příliš jíst. Ale na nákup se smí, jen tedy musíme zjistit, jakou tradici zachovává námi vyhlédnutý obchodník.

Jedna možnost je najít si informaci na vševědoucí síti, anebo můžeme zkusit založit nový národní obyčej.

„Horo, horo, otevři se pro člověka poctivýho a vydej mu málo z bohatsví svýho,“ prosila Trautenberkova večerníčková Anče před jeskyní, která se měla rozestoupit o velikonočních svátcích. Češi by mohli postávat před obchody a volat třeba: Billo, Billo, otevři se pro člověka poctivýho… (Každý ať si samozřejmě dosadí své oblíbené nákupní útočiště… Lidle, Lidle či Penny, Penny zní také libozvučně). Všichni musí uznat, že při současných cenách zboží ani přirovnání k tajemnému velikonočnímu pokladu není tak úplně od věci.

Mimochodem ale ani na lidové pověry není úplně spolehnutí. Jeskyně se totiž podle nich otevírají přibližně půl na půl, buď na Velký pátek, nebo na Květnou neděli. Jako kdyby to vymýšlel pan Bublan.

Reklama

Doporučované