Hlavní obsah

Horký čaj i chirurgické balíčky. Takhle Češi pomáhají promrzlým Ukrajincům

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Přes hranice stále proudí množství lidí. Podle OSN už z Ukrajiny uprchl milion lidí.

Reklama

Obrovská vlna solidarity s Ukrajinou nabývá konkrétní podoby. Situaci přímo v místech konfliktu ale komplikuje bombardování i mráz.

Článek

„Situace na hranicích se poměrně radikálně mění a lidí zjevně přibývá. I na menších hraničních přechodech jsou tisíce lidí namačkaných na závoru. Máme tady stánek s občerstvením, chystáme teplý čaj, na různých místech jsme nainstalovali toalety a vztyčujeme velký zateplený stan,” líčí ze slovensko-ukrajinské hranice Marek Štys, vedoucí humanitární pomoci Člověka v tísni.

Deky, spacáky a další věci se snaží dostat i na ukrajinskou stranu, kterou se táhnou dlouhé fronty lidí a kde uprchlíci zůstávají přes noc.

„Obecně panuje názor, že až na hranici začnou přicházet uprchlíci ze střední a východní Ukrajiny, kteří budou prchat o život před konfliktem a kteří nebudou mít zázemí na Slovensku nebo v České republice a budou žádat o azyl, tak se situace může zásadně zdramatizovat,” dodává.

Kvůli ruské invazi Člověk v tísni přemístil svůj původní tým a posílil ho o další pracovníky z Čech.

„Pokud jde o hranice, je opravdu dobré, že se podařilo vybudovat vyhřívané stany. V noci je stále velká zima. Lidé jsou vysílení a unavení. V místech také není voda. Pokud jde o další aktivity Člověka v tísni, tak na východě země vše komplikuje i samotný válečný konflikt. Nemáme zajištění bezpečnosti a potvrzení mírových dohod na humanitární pomoc mezi zeměmi,” popsala pro Seznam Zprávy koordinátorka Veronika Gabrielová.

Podle Organizace spojených národů už kvůli válce opustil Ukrajinu asi milion lidí. Násobně více jich kvůli útokům muselo opustit domovy, ale zůstávají v zemi.

Obinadla a termofolie

Do sbírky SOS Ukrajina už lidé přispěli přibližně miliardu korun a podle Gabrielové se peníze každý den využívají. Ve spolupráci s dopravci například vznikl humanitární vlakový most mezi Českem a Ukrajinou. První vlak s pomocí vyjel v úterý večer.

„Část tvoří potraviny a voda. Snažíme se také dovézt spacáky, deky a další potřeby. Dále základní lékařský materiál. V tom všem bychom chtěli pokračovat i nadále. Plánujeme také vypravit chirurgické pohotovostní kity k operacím v ukrajinských nemocnicích. Tyto věci jim tam samozřejmě dochází," přiblížila dále koordinátorka.

Potřeby místních se podle ní ale liší i podle lokality. Zatímco uprchlíci na hranicích potřebují přečkat dlouhé čekání v mrazech, například ve Lvově místním dochází hotovost – bankomaty jsou totiž vybrané či zcela nefunkční.

„Co se týče lokality Kyjeva a jiných míst, které jsou pod neustálým bombardováním a útoky, tak tam je potřeba všeho. Máme to nastavené tak, že se snažíme pokrýt nejzákladnější potřeby pití, jídlo, výživu pro děti. Spacáky a karimatky či lékařskou pomoc pro nemocnice,” pokračuje Gabrielová.

Právě zdravotnický materiál nyní patří mezi významně poptávané položky pomoci. Na Ukrajinu ho dodává i Český červený kříž. Ten v úterý přes dopravce doručil ukrajinským zdravotníků dalších 2000 traumasetů obsahujících 68 000 kusů zdravotnického materiálu.

Pomoc komplikují mrazy

Výrazné ochlazení, očekávané v následujících dnech, může ztížit humanitární pomoc Ukrajině. Teploty na území Česka, Slovenska, Polska a Ukrajiny v noci klesnou až pod minus deset stupňů Celsia, uvedl Český hydrometeorologický ústav v mimořádné předpovědi pro poskytovatele humanitární pomoci uprchlíkům z Ukrajiny a na Ukrajině. Humanitární pracovníci by tak měli vzít v potaz větší riziko omrzlin a vyčerpání osob a to, že sněžení a mráz mohou zkomplikovat dopravu.

„V následujících dnech se bude ochlazovat a teploty klesnou i pod minus deset stupňů Celsia. Takto nízké teploty budou znamenat změnu potřeb uprchlíků i pomáhajících a způsobu zajištění potřebné pomoci. Výskyt silných mrazů znamená pro organismus zátěž, přitom pocit chladu je ovlivňován i větrem. Čím silnější vítr fouká, tím citelnější je pocit chladu," uvedl ústav.

„Vše probíhá dobře a nemůžeme si stěžovat. Materiál už je distribuovaný, a když jsme náhodně mluvili i s kolegy z jiných měst mimo Kyjev, tak říkali, že tam sety už mají,” přiblížil prezident ČČK Marek Jukl. Dohromady se počítá s celkem 5500 sety.

„Máme také už dohodnuto, že Ukrajincům dodáme tři nákladní automobily. Aby pomoc, která se bude moci dovézt jen na hranici nebo krátce za ni, mohli transportovat dál. Máme také připraven nákup mobilních ambulancí, zdravotnických stanů, nosítek. To vše bude pokračovat,” dodal.

Co bude dál?

Signály, že by na Ukrajině využili i přímou pomoc zdravotníků, však šéf Českého červeného kříže nemá. „Ukrajina je velmi lidnatá a i Červený kříž na Ukrajině má velký počet členů a dobrovolníků. Zatím tedy nedali najevo, že by trpěli personální nouzí, spíš potřebují ten materiál,” uzavírá Jukl.

Červený kříž také ve spolupráci s iniciativou Lékaři pomáhají Česku organizuje sbírku některých zdravotnických pomůcek, do které se může zapojit i veřejnost. Lidé mohou na určená místa nosit obinadla či náplasti.

Foto: Seznam Zprávy

Centrum pomoci na Václavském náměstí

Jak bude poskytování pomoci pokračovat, bude záležet i na dalším vývoji konfliktu.

Třeba Člověk v tísni na Ukrajině působí už od roku 2014. Dlouhodobě dodává vodu, hygienické potřeby či uhlí na topení v zimě. Kromě toho pracovníci pomáhali opravovat poničené domy a vodovodní potrubí. Ohledně dalšího pokračování humanitárních aktivit je ale situace nejistá.

„Samozřejmě celé to závisí na tom, jak dlouho Ukrajina vydrží bojovat s Ruskem. Dále samozřejmě záleží, co bude po válce. Zda Ukrajina zůstane nezávislým samostatným státem, zda vznikne nějaká mírová dohoda a za jakých podmínek. Můžeme pomoci opravovat infrastrukturu, domy, vzdělávat pedagogy ve školách nebo stavět školy, protože jsou na mnoha místech bombardované,” dodává koordinátorka Gabrielová.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Nové sbírky neustále přibývají. Pokud chcete přispět na konkrétnější projekt, například na podporu zvířat na Ukrajině, podívejte se na jeden ze serverů, který se specializuje na pořádání sbírek. Jde například o Darujme.cz, jenž má rozcestník pomoci pro Ukrajinu.

Hlavní sbírky jsou tyto:

Účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR disponuje bankovním účtem, na který lze zaslat finanční obnos určený pro následný nákup obranného materiálu. Za shromážděné peníze vybírají obranný materiál, který nejvíce potřebují ozbrojené síly a domobrana Ukrajiny.

Číslo účtu: 304452700/0300

SOS Ukrajina

Organizuje Člověk v tísni.

Sbírkový účet: 0093209320/0300

Rychlý odkaz na sbírku, kde lze pohodlně a rychle online přispět, zde.

Charita pro Ukrajinu

Organizuje Charita Česká republika.

Sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104

Dárcovské SMS na číslo 87 777: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Více informací ohledně sbírky na stránkách Charity ČR.

Pomozte Ukrajině s Pamětí národa

Organizuje sbírka Paměť národa organizace Post Bellum.

Odkaz na online portál na sbírku, kde lze pohodlně přispět, zde.

Pomoc Ukrajině!

Nadační fond pomoci ve spolupráci s organizací ADRA spustil sbírku, která chce finanční pomoc smysluplně nabízet lidem zasaženým konfliktem.

Přispět lze na účet 4004040040/5500 s variabilním symbolem 222.

Také je možné poslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS ZNESNAZE 30, DMS ZNESNAZE 60, DMS ZNESNAZE 90

Více informací a možnost přispět přímo online na těchto stránkách.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině

Český červený kříž aktuálně zajišťuje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zdravotnický materiál.

Finančně přispět lze na účet: 333999/2700, variabilní symbol 1502.

Více na stránkách Českého červeného kříže.

Reklama

Doporučované