Hlavní obsah

Policie chtěla prověřit tajnou zprávu k Vrběticím, Hrad ji prý skartoval

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci.

Reklama

aktualizováno •

Šlo o tajnou zprávu o pozadí útoku ve Vrběticích, která popisovala, proč policie podezřívá rozvědčíky ruské GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu.

Článek

Policie prověřuje, zda prezidentská kancelář skartovala tajnou zprávu o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Radiožurnálu a týdeníku Respekt informaci o skartaci dokumentu sdělily tři důvěryhodné zdroje, a to jak z okolí prezidenta a Pražského hradu, tak zdroje blízké vyšetřování. Detektivové podle nich na skartaci dokumentu narazili při prověřování, zda se s tajnou zprávou na Hradě neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na twitteru bez dalších podrobností uvedl, že ve slušné společnosti se na anonymy nereaguje. Kancelář prezidenta republiky (KPR) ve sdělení na webu Hradu dnes uvedla, že loni na přelomu listopadu a prosince byly skartovány spisy z předchozích let, které byly v souladu s právními předpisy vyřazeny a byly určeny ke zničení.

Šlo o tajnou zprávu od Bezpečnostní informační služby (BIS) o pozadí útoku ve Vrběticích, která popisovala, proč policie podezřívá rozvědčíky ruské GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Deník N už dříve uvedl, že tajná zpráva k Vrběticím přišla na Hrad loni 7. dubna, kdy se informace dozvěděli i vybraní členové vlády. Podle Deníku N dokument údajně na Hradě ležel deset dní, aniž se s ním prezident seznámil. To dnes opět jeho kancelář popřela. Dokument byl podle ní doručen 7. dubna, Zeman jej obdržel po příjezdu na Hrad v nejbližším termínu 13. dubna, uvedla KPR.

Nejbližší okolí prezidenta Miloše Zemana nemá náležitou bezpečnostní prověrku, aby se mohlo seznamovat s tajnými materiály – to platí nejen pro poradce Martina Nejedlého, ale i pro kancléře Vratislava Mynáře.

Návštěvu policie v pátek potvrdil Hrad na svém webu. Krátce poté, co Mynáře kontaktoval Radiožurnál. „V pátek dne 21. ledna 2021 navštívili Kancelář prezidenta republiky příslušníci NCOZ (Kancelář měla zřejmě na mysli 2022, pozn. red.),“ píše se v prohlášení.

Když kriminalisté podle zdrojů Radiožurnálu a Respektu chtěli po Hradu utajovaný dokument vydat, pracovníci odboru analytiky Kanceláře prezidenta republiky (KPR) jim řekli, že zpráva byla omylem skartována. Mělo se tak stát na konci loňského listopadu.

„Ke skartaci se prý asi omylem připletl dokument v utajovaném režimu D (důvěrné, pozn. red.), a to zpráva o Vrběticích,“ uvedl Radiožurnálu zdroj z prezidentova okolí.

Mynář nevyvrátil, že Hrad dokumenty skartoval. „Máte zajímavé informace. Jelikož já tento druh adrenalinového sportu v podobě nezákonných úniků bezpečnostních informací nepěstuji, neboť ctím zákony České republiky, na vaše dotazy ani náznakem odpovídat nebudu,“ napsal Radiožurnálu kancléř.

Odmítl ale, že by materiály, k nimž nemá přístup, četl. „Osobně jsem se nikdy s materiálem mimo mou bezpečnostní způsobilost nesetkal, neseznámil se, ani k tomu nebyl nikdy žádný důvod. Jsem vedoucím KPR, která má tyto procesy dlouhodobě kvalitně nastaveny striktně podle zákona,“ dodal. Poradce Martin Nejedlý telefony nebral a na SMS nereagoval.

Policie informace nekomentovala. „Náš útvar k těmto dotazům nebude poskytovat žádné informace,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Prezidentova kancelář dnes uvedla, že byly mezi 29. listopadem a 1. prosincem loňského roku skartovány utajované písemnosti z předchozích let, přes 500 čísel jednacích. „Všechny skartované spisy byly v souladu s platnými právními předpisy vyřazeny, prošly archivním dohledem a byly určeny ke zničení. Skartován nebyl žádný spis určený k archivaci,“ sdělil Hrad. Ve všech případech šlo podle KPR o spisy, jejichž původcem nebyla hradní kancelář, obsah je uchován v archivech jiných státních institucí.

Dále kancelář uvedla, že do styku s utajovanými dokumenty přicházejí výhradně lidé s odpovídající bezpečnostní prověrkou a s písemnostmi je manipulováno v zabezpečených oblastech. Likvidaci starých spisů podle Hradu vždy provádějí lidé s prověrkou na stupeň přísně tajné, o skartaci je vyhotoven písemný protokol. Dohlíží na ni také standardně skartační komise.

Reklama

Doporučované