Hlavní obsah

Jak se žije ve vaší obci ve srovnání s ostatními? Ukazuje to nový web

Foto: Mapy.cz/Tomáš Tuček

Zbýšov. Ilustrační foto

Reklama

Vyhledat data o konkrétní obci v Česku, zhodnotit kvalitu života v ní a porovnat ji i se situací v jiných obcí umožňuje webová stránka Kde je dobře.cz.

Článek

Webovou stránku spustila agentura STEM ve spolupráci s firmou Datlab, specializující se na získávání a analýzu dat. Údaje na webu vychází z databáze, která spojuje množství datových zdrojů mapujících nejrůznější aspekty života v obci, sdělil dnes v tiskové zprávě STEM.

Databáze podle STEM zahrnuje přes 160 ukazatelů v 11 oblastech života. Týkají se demografie, bydlení, zaměstnanosti, zdraví, životního prostředí nebo mezilidských vztahů.

Zájemci tak najdou na webu mimo jiné ukazatele, které umožňují srovnat mezi dvěma obcemi výdaje z jejich rozpočtů na hlavu nebo porovnat počet lidí, kteří se z obcí odstěhovali. Prostřednictví zveřejněných údajů lidé například také zjistí, jaká je v obci odhadovaná vzdálenost k bankomatu, na bazén či do knihovny.

„Ukazatele jsou přitom voleny tak, aby byly dostupné pro malé obce i velká města a umožňovaly srovnání mezi jednotlivými obcemi. Webová podoba databáze je však zároveň navržena tak, aby sloužila ke zhodnocení situaci v konkrétním místě, srovnání s vybraným sousedem nebo celkovou situací, ale aby nevytvářela jednotný žebříček, ve smyslu ‚zde se žije lépe než jinde‘,“ uvedl STEM.

Projekt byl financován z programu Technologické agentury ČR a záštitu nad ním převzalo ministerstvo životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované