Hlavní obsah

Vydání Babiše se odkládá, čekalo se na dopis od žalobce

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Výbor čeká na to, než se bude moci seznámit se spisem v kauze Čapí hnízdo, v níž byl obviněn premiér v demisi Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Žalobce Jaroslav Šaroch poslal předsedkyni mandátového a imunitního výboru Sněmovny Heleně Válkové minulý týden dopis. Poslanci z výboru o něm ale nic neví. Válková ho našla dnes.

Článek

Poslanci mandátového a imunitního výboru Sněmovny se sice v úterý sešli na další schůzi, ale nejvíce sledovaným případem, který mají v agendě, se nezabývali. Otázka, zda doporučí, nebo nedoporučí plénu Sněmovny vydání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, se neřešila.

Podle výpovědí několika členů výboru bylo důvodem to, že státní zástupce Jaroslav Šaroch, který vyšetřování kauzy dozoruje už několik let, neodpověděl na žádost předsedkyně výboru Heleny Válkové (ANO), aby byl poslancům výboru zpřístupněn spis případu.

„Řekla to tak paní předsedkyně. I přes to, že jsme požádali dozorujícího státního zástupce o zpřístupnění spisu hned na naší úvodní schůzi (11. listopadu), toto nám ještě umožněno nebylo,“ uvedl poslanec Marek Benda z ODS.

Podobně mluví i další členové mandátového a imunitního výboru.

„Členové dostali od předsedkyně informaci, že mandátový a imunitní výbor od 11. listopadu dosud nedostal od Městského státního zastupitelství v Praze odpověď na požadavek na zpřístupnění spisu,“ napsal místopředseda tohoto výboru Pavel Staněk (ODS).

„Opětovně jsme vyzvali státního zástupce, aby nám zpřístupnil spis,“ uvedl poslanec ANO Milan Feranec.

Jenže podle informací Seznam Zpráv žalobce Jaroslav Šaroch už na konci minulého týdne předsedkyni mandátového a imunitního výboru Heleně Válkové na žádost odpověděl.

Mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala Seznam Zprávám řekl, že dozorující žalobce Jaroslav Šaroch dopis poslancům odeslal 19. listopadu.

V podobných případech je běžné, že vyšetřovatelé umožní poslancům seznámit se spisem, ale pouze v případě, že nebudou informace z něj poskytovat dalším osobám. Tak aby nebyl ohrožen další průběh vyšetřování.

„Jelikož dozorový státní zástupce reagoval na přípis přímo paní předsedkyně výboru, adresoval odpověď k jejím rukám prostřednictvím poštovního doručovatele,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství.

„Dovolujeme si tedy předpokládat, že už reakce byla doručena. A pokud o tom paní předsedkyně neví, patrně ji nalezne v dosud nezpracované příchozí korespondenci,“ doplnil.

Helena Válková na dotaz Seznam Zpráv nakonec ve středu potvrdila, že jí dopis přišel. „Dnes odpoledne nám byla datovkou doručena odpověď pana státního zástupce Šarocha na naši žádost z 11. listopadu. Požadovaný spisový materiál nám bude zpřístupněn,“ napsala Válková redakci.

Poté, co byl článek publikován, Válková své vyjádření ještě doplnila. Uvedla, že se o dopise dozvěděla až ve středu.

„Dnes odpoledne jsem zjistila, že v pondělí 22. listopadu byla doručena do sněmovny výzva k vyzvednutí dopisu určeného do mých rukou, o kterém mne však v pondělí a ani v úterý nikdo ani z podatelny, ani ze sekretariátu sněmovny neinformoval,“ doplnila Válková. Podle ní jde o stejný text, který jí byl doručen také datové schránky.

Nepřekvapuje tak, že Poslanci Feranec, Staněk nebo také poslankyně Lucie Potůčková (STAN), která je rovněž členkou výboru, uvedli, že o dopise žalobce Šarocha zatím nic neví.

„Dostali jsme informaci, že odpověď na naši žádost jsme od městského státního zastupitelství do včerejšího dne neobdrželi,“ uvedl Staněk. „Pokud máte informaci, že pan Šaroch reagoval 19. listopadu, pak víte více než my,“ napsal Potůčková na dotaz Seznam Zpráv.

O vydání Andreje Babiše žádá Sněmovna v kauze Čapí hnízdo už potřetí. Naposled bylo stíhání přerušeno, když Babiš ve sněmovních volbách na začátku října znovu získal poslanecký mandát, a tím i imunitu.

Bez toho, než bude opět vydán k trestnímu stíhání, nemůže žalobce případ uzavřít. Tedy nemůže rozhodnout, jestli bude premiér v demisi obžalován, nebo jeho stíhání znovu zastaví.

Do článku jsme doplnili další vyjádření předsedkyně výboru Heleny Válkové.

Reklama

Doporučované