Hlavní obsah

Jurečka: Myslím, že Hladík nemá ambici dělat problémy sobě ani vládě

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Marian Jurečka.

Reklama

Dva týdny zpátky byl Petr Hladík nominován na post ministra životního prostředí. V úterý jeho kancelář na brněnském magistrátu navštívila policie. Podle šéfa lidovců se zatím nedá říct, zda bude strana hledat nového kandidáta.

Článek

Lidovecký místopředseda a náměstek brněnské primátorky měl podle původního plánu ve vládní funkci nahradit ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL).

Zda Petr Hladík zůstane nominantem i po úterním policejním zásahu, není jasné, byť podle předsedy KDU-ČSL nefiguruje mezi obviněnými. Marian Jurečka už nicméně požádal Hrad o zrušení na čtvrtek naplánované schůzky s prezidentem. A Miloš Zeman mu vyhověl.

„Myslím si, že on sám si velmi uvědomuje, jak je dneska situace zásadní. A po kauzách, které jsme tady měli například s panem Mlejnkem, si myslím, že ani on nemá ambici se pouštět do něčeho, co by znamenalo problémy pro KDU- ČSL, pro něj, pro vládu i pro tuto zemi,“ řekl Jurečka novinářům ve Sněmovně v narážce na případ dnes už bývalého šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka.

Zda za současného stavu dojde k plánované výměně vedení resortu životního prostředí, by se podle něj mělo rozhodnout ve čtvrtek na jednání lidoveckého celostátního výboru.

Je pan Hladík stále kandidátem na post ministra životního prostředí?

V tento okamžik je situace velmi čerstvá. Petr Hladík byl dnes ráno požádán policií, aby jim poskytl vysvětlení. Není osobou obviněnou, takže počítáme s tím, že v příštích dnech bude – jak to dnes i sám řekl – poskytovat plnou součinnost Policii České republiky.

My budeme mít ve čtvrtek celostátní výbor, který jsme plánovali dlouhodobě, a tam budeme samozřejmě situaci probírat. Takže v tento okamžik to nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit. Ve čtvrtek prostě budeme na řešit na celostátním výboru, kam tyto otázky v rámci KDU-ČSL patří.

Uvažoval jste, že by se celostátní výbor sešel dříve a situaci zkrátka řešil?

Je to pozítří a tento okamžik je z důvodu programu, který i já osobně mám, jelikož zítra odpoledne jsem s panem premiérem pracovně v Bruselu. Proto nemohu ten celostátní výbor svolat na zítřek.

Myslím, že čtvrtek je poměrně brzký termín, tam tu situaci probereme. Petr Hladík zároveň má do té doby i čas se seznámit s informacemi, které dnes dostal v písemné podobě, tak, aby nám mohl říci nějaký ucelenější pohled na tu situaci. Samozřejmě pro mě je důležité, aby za KDU-ČSL byl ve vládě člověk, u kterého nebudeme muset řešit nějaké pochybnosti. Případně nějaké mediální kauzy a podobně. Nechci, abychom zatěžovali vládu jakýmikoliv problémy nad rámec toho, co dneska řeší z hlediska věcné agendy.

Zůstane tedy pan Hladík nominantem na ministra životního prostředí? A při jakém scénáři by naopak došlo k nějaké změně?

Předpokládám, že nám Petr Hladík bude ve čtvrtek schopen říct více informací. Myslím si, že on sám si velmi uvědomuje to, jak je dneska situace zásadní a po kauzách, které jsme tady měli například s panem Mlejnkem, si myslím, že ani on nemá ambici se pouštět do něčeho, co by znamenalo problémy pro KDU- ČSL, pro něj, pro vládu i pro tuto zemi. Takže určitě se ve čtvrtek posuneme dál. V tento okamžik platí, že je připraven policii maximálně poskytovat součinnost. Nebyl obviněn, byl požádán o podání vysvětlení.

Komunikovali jste o tom s prezidentskou kanceláří?

S ohledem na informace z dnešního dne jsem asi před hodinou kontaktoval vedoucího Kanceláře prezidenta republiky a požádal ho, aby s ohledem na aktuální informace plánovaná schůzka ve čtvrtek nebyla. Poté, co ve čtvrtek bude jednat celostátní výbor, se také spojíme s panem premiérem a dohodneme se na dalším postupu. Takže v tento okamžik ani není do toho čtvrtečního odpoledne na místě debata o hledání nového jména.

Teď opravdu potřebujeme během následujících dvou dnů, aby se Petr Hladík seznámil s těmi informacemi. On sám je člověk, který je, myslím si, dostatečně politicky zkušený, aby vyhodnotil, jak dál v té otázce postupovat. A samozřejmě prodiskutuje to i s námi, i s celostátním výborem.

Je možné, že byste do konce měsíce ještě plánovali výměnu ministrů?

Ano, my jsme to plánovali, a to i z toho důvodu, že si myslím, že je potřeba tady mít nějaký čas. Proto jsem požádal o zrušení schůzky s panem prezidentem, která se měla uskutečnit tento čtvrtek. Takže i proto jsem udělal tento krok, aby tady byl určitý časový prostor, abychom ty věci jednak dobře vyhodnotili a taky potom udělali dobré další rozhodnutí.

Bude se tedy muset termín výměny pravděpodobně odkládat?

Myslím si, že jednak je možné případně stihnout tu výměnu. Ale jsou možné i další varianty. Každopádně musí platit to, že agenda ministerstva i s ohledem na předsednictví musí běžet, musíme zajistit chod toho resortu. V neděli večer odlétá delegace Ministerstva životního prostředí na jednání Rady ministrů pro životní prostředí do Bruselu. Takže i s ohledem na to musíme udělat takové kroky, abychom to dokázali zvládnout a vyřešit.

Pokud by se výměna musela posouvat, tak vzhledem k tomu, jaké jsou důvody výměny ministrů, zůstala by současná paní ministryně ve funkci déle, nebo byste v mezidobí do funkce dosadili někoho jiného?

Toto určitě řekneme ve čtvrtek po jednání celostátního výboru. Poté, co budeme mít informace od Petra Hladíka, poté, co to prodiskutujeme, a také poté, co situaci a návrh našeho postupu projednáme s panem premiérem. Potom to rozhodně řekneme vám i veřejnosti.

Podle zveřejněného prohlášení vás pan Hladík o situaci informoval. Jak to tedy za vás v současné chvíli vyznívá? Co jste se od pana Hladíka dozvěděl?

Dozvěděli jsme se to, co zaznělo v tom prohlášení. Tedy že byl dnes během dopoledne kontaktován zástupci policie s žádostí o podání vysvětlení a o to, aby mu byla provedena prohlídka kanceláře.

Mohu říci, že i já jsem v minulosti jako politik podával vysvětlení na policii. Takže samotné podání vysvětlení na policii ještě není něco, co je nějakým zásadním problémem, ale požádali jsme Petra Hladíka, ať se opravdu seznámí i s dokumenty, které obdržel, případně obdrží, abychom ve čtvrtek na jednání celostátního výboru byli schopni vyhodnotit případný další postup – jeho osobní, ale i KDU-ČSL z pohledu nominace či nějaké změny na pozici ministra životního prostředí. Takto mi ten postup přijde logický a zároveň odpovědný.

A vy, jako předseda strany, vnímáte výměnu pana Hladíka jak?

Znovu se vracím k tomu, co jsem už řekl. Informace jsou opravdu příliš čerstvé pro to, abych teď dělal definitivní závěry. Počkejme dva dny na čtvrteční odpoledne nebo podvečer, kdy bychom potom řekli další postup.

Reklama

Doporučované