Hlavní obsah

„Kdo má dneska na papriky?“ Pár minut a potravinová pomoc byla pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Do deseti minut po příjezdu mobilní výdejny Potravinové banky senioři v Ledči balíčky rozebrali.

Reklama

Od července začaly vyrážet potravinové banky s mobilními výdejnami do ulic za seniory nebo matkami s dětmi, kteří by se jinak jen složitě dostávali do kamenných poboček.

Článek

Jen několik málo minut trvalo rozdat několik desítek balíčků potravinové pomoci před domem s pečovatelskou službou v Ledči nad Sázavou.

Šrumec, který nastal kolem dodávky fungující jako výdejna Potravinové banky Vysočina, sledovala z balkonu v prvním patře starší dáma.

„Vy jste si nedošla pro balíček?“ volá směrem k ní koordinátorka výdejen Iveta Krajcigrová Vrbová.

„Mně to nejde,“ ozve se nejdřív omluvně z balkonu a následně paní ještě vysvětlí: „Mám berli a dnes mi nejde chodit.“ Během chvilky jí tak koordinátorka zbývající potravinový balíček vynese až do bytu.

Od července začaly jednotlivé potravinové banky rozjíždět mobilní výdejny, které mají pomoci v místech, kde je sociální pomoc hůře dostupná, a osobám, které zatím nedokázaly pomoc čerpat.

Nově má takto vzniknout až 150 nových výdejních míst potravinové pomoci, která mají rozšířit okruh klientů až o 50 tisíc lidí.

+7

Ledečský dům s pečovatelskou službou ilustruje jednu ze skupin potřebných, kterým mobilní výdejna zásadním způsobem pomůže. Naprostá většina seniorů se pohybuje za pomoci ortopedické hole a vycházka na nákup pro ně představuje problém.

Senioři přitom vysvětlují, že mají možnost si objednat obědy, ale snídaně a večeře si zařizují sami.

Jsme rádi za zeleninu, vysvětlují senioři

„Mně to teda pomůže, to teda jo,“ říká s odkazem na přípravu snídaní a večeří paní Věra, které musí s potravinovým balíčkem – zhruba pětikilovou papírovou taškou - pomoc ke dveřím další seniorka.

Chválí si zejména to, že v potravinových balíčcích nachází zeleninu a ovoce. „Jablíčka, citron tam byl, někdy nám tam dají jahody a borůvky. Hroznové víno jsme dostali,“ vypočítává.

Obecně ale senioři nejvíce zmiňují, že jsou vděční za papriky. Například paní Božena, která se pohybuje za pomoci rovnou dvou holí, vysvětluje, že ty jsou pro ně nedostupné.

„Copak si je můžu dovolit? Nebo koupit rajče?“ reaguje na dotaz, v čem jí potravinová pomoc pomáhá.

Stojí pár kroků od dodávky mobilní výdejny a reportérovi ukazuje, že přišla na to, jak pár metrů k sobě ke dveřím odnést tašku s potravinami bez pomoci druhých – a to tak, že si tašku pověsí na opěradlo jedné ze svých holí.

„Pomoc to je, stoprocentně, hlavně zelenina, papriky a rajčata,“ souhlasí s paprikami i další senior o holi, který se ale nechtěl reportérovi představit.

Ve stejnou chvíli se ozývají rozzlobené hlasy z místa, kam pracovníci Potravinové banky nad rámec už připravených balíčků přivezli i další přilepšení včetně melounu. Lidé lamentují, že už došly brambory, a následně se řeší, kdo vlastně vzal meloun a nerozdělil se.

Prokázat se stačí kódem z úřadu

Přímo z Ledče nad Sázavou také operuje Potravinová banka Vysočina, sklad má na druhém konci města.

Vedoucí Potravinové banky Eva Šilhánová, která ve čtvrtek dopoledne dohlížela na přípravu jednotlivých balíčků, vysvětluje, že mobilní výdejny jsou novinkou, kterou připravují nad rámec nasmlouvaných organizací, a těch mají aktuálně 62.

„Tahle novinka by měla být pro klienty, kteří nedostanou potraviny od organizací, nejsou nikde zachycení,“ vysvětluje.

Mobilní výdejny se totiž domlouvají s jednotlivými městy a obcemi. Právě i přes ně také mohou lidé získat speciální osobní kód, který je opravňuje si převzít na konkrétním výdejním místě potravinovou pomoc.

„První cesta vede na úřad za sociálním pracovníkem. Aby to bylo pod kontrolou, aby se s tím nekšeftovalo,“ říká Iveta Krajcigrová Vrbová s tím, že právě sociální pracovník zadá člověka do systému a vygeneruje kód, s kterým se následně u výdejny prokáže.

„Jsou to senioři nebo matky s dětmi. Třeba když matka přijde o práci ve Žďáru nad Sázavou, tak se přihlásí na tamní úřad práce. Pokud sociální pracovník zjistí, že na tom není dobře, tak ji může zaregistrovat, aby třeba jeden měsíc odebírala co týden balíček. A zase za měsíc může ze seznamu vypadnout,“ popisuje pružnost systému koordinátorka výdejen Iveta Krajcigrová Vrbová. Vypráví, že takto už například pomáhali seniorovi ve Světlé nad Sázavou, protože přišel o jeden vyplacený důchod.

Stejně tak si dokážou představit, že mohou pomáhat lidem, kteří žádají o finanční dávku mimořádné okamžité pomoci, než ji úředníci vyplatí, což někdy trvá i měsíce.

Potravinová banka Vysočina aktuálně jedná o tom, že bude dojíždět do Nového Města na Moravě, Bystřice pod Pernštejnem, Žďáru nad Sázavou, Třešti, Třebíče, Telče nebo Pacova či Humpolce.

O tom, že potravinové banky vyjedou za lidmi, Seznam Zprávy informovaly už na konci dubna. Na jaře totiž Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo, že Česká federace potravinových bank může čerpat dotaci 70 milionů korun z operačního programu Zaměstnanost plus.

„Začali se na nás obracet lidé, kteří potřebují pomoc a současně nikdy nevyužívali sociální služby, do kterých zatím primárně naše potravinová pomoc jde. Z toho vnímáme, že problém se rozšířil. Výdejna je ideální způsob,“ popsal důvody pro Seznam Zprávy Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank.

Reklama

Související témata:
Ledeč nad Sázavou

Doporučované