Hlavní obsah

Potraviny zdarma pro lidi v nouzi budou k dostání nově ve 150 městech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Od léta má začít v Česku fungovat síť výdejen potravinové pomoci. Ilustrační foto.

Reklama

Přímá potravinová pomoc má začít fungovat v létě. Kromě kamenných poboček je v plánu i rozvoz balíčků dodávkami.

Článek

Patnáct tuzemských potravinových bank hodlá od července poskytovat přímou pomoc, a to skrze výdejní místa po celé zemi.

Na středečním poslaneckém výboru pro sociální politiku to oznámil předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček, který chystanou změnu označil za ohromný krok pro celý systém potravinové pomoci a poděkoval za podporu Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Dosud v Česku převážně funguje systém, kdy potravinové banky předávají balíčky neziskovým organizacím a sociálním službám, které je následně rozdělují svým klientům.

Přímý výdej funguje jen na několika místech, což se ale má změnit.

„Začali se na nás obracet lidé, kteří potřebují pomoc a současně nikdy nevyužívali sociální služby, do kterých zatím primárně naše potravinová pomoc jde. Z toho vnímáme, že problém se rozšířil. Výdejna je ideální způsob,“ nastínil Aleš Slavíček pro Seznam Zprávy.

Desítky tisíc podpořených za 70 milionů

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve středu potvrdilo, že potravinové banky budou moci na vybudování sítě zhruba 150 výdejen čerpat dotaci 70 milionů korun z operačního programu Zaměstnanost plus.

„Je to pro všechny banky na tři roky. Myslím, že jsou to rozumné finance na to, že vytvoříme takovou síť,“ uvedl Slavíček s tím, že mají v plánu napřímo rozdat zhruba 500 tisíc potravinových balíčků a podpořit tak 50 tisíc lidí, kteří by jinak na pomoc nedosáhli.

„Mám své přesvědčení, že to bude více lidí, ale tohle je minimum, ke kterému jsme se v rámci projektu zavázali,“ podotkl.

Potravinové banky mají aktuálně prázdné sklady a čekají na sbírku, která má proběhnout v sobotu 22. dubna. Podle Slavíčka ale pomoc pro vznikající síť výdejen přislíbily i obchodní řetězce.

Rozhodne sociální pracovník

Zatím není jasné, ve kterých městech výdejny vzniknou. Jednotlivé potravinové banky o tom nyní mají začít jednat s představiteli měst a obcí.

Předpokladem je, že s výdejnami zamíří potravinové banky tam, kde zatím pomoc nevydávají jiným způsobem.

Pracuje se s tím, že v krajských městech by měly vzniknout kamenné výdejny, zatímco do menších měst budou vyjíždět dodávky. Těch už mají potravinové banky k dispozici zhruba 100.

„Potřebné budou v obcích nebo městech identifikovat přímo sociální pracovník nebo neziskové organizace. Budou zadávat požadavky přes software na výdejní místa,“ přiblížil Slavíček, jakým způsobem se zájemci o pomoc budou vybírat a případně i prověřovat.

Lidé se pak na výdejnách prokážou vygenerovaným kódem a dostanou pro ně předem připravený potravinový balíček. Sociální pracovník zároveň dostane e-mailem informaci, že si jeho klient balíček vyzvedl.

Reklama

Doporučované