Hlavní obsah

Knihkupci chtějí upozornit na Kunderovo dílo. Očekávají větší zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Martin Pavlík

Knihy Milana Kundery mají takřka v každém knihkupectví.

Reklama

Někde dávají jeho knihy do výloh, jinde jim chtějí dát více prostoru na místech, kudy zákazníci procházejí nejčastěji.

Článek

Na úmrtí světoznámého spisovatele Milana Kundery reagují i tuzemská knihkupectví.

„Na to, abychom postavili z jeho titulů větší výstavu, tu máme knih málo. Objednali jsme ale další a zítra nebo pozítří bychom jich měli mít dost,“ říká pro Seznam Zprávy vedoucí prodejny Luxor na Václavském náměstí v centru Prahy.

To v nedaleké pobočce dalšího z řetězců - Knih Dobrovský - nic speciálního nepřipravují. „Jsme malá prodejna a knihy od Kundery tu teď nemáme,“ vysvětlují.

„Jestli něco dáme do výlohy, tak Kunderův životopis nebo nová díla. Skalní fanoušci už jeho starší knihy mají,“ jsou přesvědčeni pro změnu v jednom z knihkupectví Kosmas. Na zvýšené prodeje spojené s úmrtím pohlížejí spíše s rezervou.

Jinde s větším zájmem čtenářů naopak počítají. „I když máme velkou zásobu, objednali jsme další. Očekáváme, že se budou prodávat víc,“ zní v antikvariátu a knihkupectví ve Spálené ulici.

Nejsou moc vidět

Prodejci chtějí na rodáka z Brna, jehož dílo vyšlo ve více než 50 jazycích, upozornit. „Dali jsme jeho knihy hned do výlohy, možná je ještě nějak zvýrazníme, protože nejsou moc vidět,“ popisuje jedna z prodávajících v knihkupectví Academia.

Knihkupci očekávají, že větší poptávka bude nejspíš i v nakladatelstvích. „Chtěli jsme od nich třicet kusů. Ptali se nás ale, jestli by nám nestačilo dvacet,“ přibližují v Luxoru.

Reakci nakladatelství Atlantis, které dílo Milana Kundery v Česku vydává, se zatím Seznam Zprávám nepodařilo získat.

Reklama

Doporučované