Hlavní obsah

Koncert Eda Sheerana v Hradci je vyprodaný. Bleskem zmizelo i ubytování

Foto: Profimedia.cz

Zpěvák Ed Sheeran.

Reklama

Globální hudební hvězda Ed Sheeran se v červenci chystá do Hradce Králové, už nyní je ale problém sehnat ve městě ubytování. Koncert způsobil rozkol i mezi místními politiky.

Článek

Ed Sheeran, britský zpěvák a textař s irskými kořeny, jehož proslavila například píseň Shape of You, se po pěti letech vrátí do Česka.

Držitel několika cen Grammy vystoupí v Hradci Králové v rámci série Rock for People Concerts.

Ti, kdo se 27. července 2024 na jeho koncert v královéhradeckém multifunkčním Parku 360 chystají, se musí připravit na logistický problém - už teď jsou v daném termínu takřka všechny ubytovací kapacity plné.

Tak například na platformách Airbnb, Booking či Trivago zbývají v krajském městě volné tři luxusní apartmány v centru.

Hotely, které Seznam Zprávy oslovily, pak uvádějí, že už mají plno. Například Černigov s kapacitou přesahující 300 lůžek mají celý zamluvený organizátoři akce.

O nic lépe na tom nejsou ani okolní města. Například ve 20 kilometrů vzdálených Pardubicích se tou dobou koná každoroční mezinárodní šachový turnaj, jehož účastníci mají rovněž zarezervované místní hotely.

Problém s ubytováním chtějí pořadatelé vyřešit kempovým městečkem, kam bude možné přijet i s karavanem či obytným vozem.

„Budou zde i alternativy,“ říká Seznam Zprávám generální ředitel a spoluzakladatel festivalu Rock for People Michal Thomes. „Postavíme stany ve stylu kempového hotelu a návštěvníci můžou přijet do předem vybaveného stanu a přespat v něm,“ přibližuje.

Hradec vybral Sheeranův tým

Z očekávaného koncertu se stala záminka k politickým půtkám. Opoziční hnutí Rozvíjíme Hradec tvrdí, že primátorka Pavlína Springerová (HDK) akci zneužívá k osobnímu PR, ačkoliv se o ni nezasloužila.

Politiky pobouřila především tisková konference, na níž koncert s osobní záštitou oznámila.

„Spojení organizace koncertu světové hvězdy, který přiláká do města desetitisíce lidí, se sebepropagací primátorky je naprostý nesmysl,“ odráží primátorka výtky. „Takto obrovský projekt se bez maximální součinnosti města neobejde.“

Podle Thomese padl areál hradeckého letiště do oka přímo Sheeranovu týmu, který ho navrhl německému pořadateli koncertu. A ten kontaktoval zástupce Rock for People. „Určitě to vznikalo bez nějakého politického zadání, takže to opravdu můžu jednoznačně vyvrátit,“ říká.

Někteří zastupitelé si stýskají, že organizátoři koncert oznámili pozdě. „Je škoda, že o připravované akci nebyli včas informovaní provozovatelé ubytovacích zařízení na Hradecku a nemohli se tak na akci připravit,“ vyjadřuje nespokojenost Jan Holásek (za Rozvíjíme Hradec).

Thomes oponuje, že dříve to nešlo. „Měl jsem podepsanou dohodu o mlčenlivosti, takže jsem nesměl o koncertu s nikým mluvit,“ říká s tím, že jde o běžnou strategii.

Kapacita přesahující 37 tisíc fanoušků

Město je na podobně velké akce zvyklé, jelikož se v Parku 360 každoročně koná právě festival Rock for People. Ten letos během čtyř červnových dnů navštívilo 37 tisíc lidí.

Na koncert, který je po dvou týdnech už takřka vyprodaný, jich ale podle organizátorů zřejmě dorazí ještě víc. Vznikl proto tým, v němž jsou zástupci státní i městské policie, Ředitelství silnic a dálnic a také letiště.

„Chceme to opravdu připravit dobře, aby byla zátěž pro Hradec co nejvíce minimalizována,“ vysvětluje Thomes s tím, že přizváni budou i lidé z královéhradeckého dopravního podniku.

Vedoucí střediska MHD Jan György uvedl, že vzhledem k očekávanému zájmu budou bezpochyby zajištěna dopravní opatření, jejich podobu však nemůže v tuto chvíli ještě specifikovat.

Reklama

Doporučované