Hlavní obsah

Kvíz: Obměněný Senát má za sebou první schůzi. Jak dobře ho znáte?

Foto: Senát ČR

Nové volební období zahájilo ve středu 27 senátorů vybraných v podzimních volbách. Ilustrační foto.

Reklama

Poprvé po podzimních volbách zasedl 2. listopadu zčásti obměněný Senát. Seznam Zprávy přinášejí v kvízu shrnutí současných i historických faktů o horní komoře českého parlamentu. Vyzkoušejte si své znalosti.

Článek

„Budu dělat všechno pro to, aby Senát nadále byl důstojnou institucí, která hájí lidská práva a svobody, která je pojistkou české demokracie a našeho parlamentního zřízení,“ řekl staronový předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na jeho první schůzi.

Instituce má přitom v Česku řadu kritiků, kteří ji považují za nadbytečnou a volají po jejím zrušení. Prezident Miloš Zeman nebo předseda hnutí ANO Andrej Babiš jsou v současnosti nejhlasitějšími z nich, podobná zpochybňování ale Senát provází už od jeho vzniku v roce 1996.

Senát je v českém politickém systému významnou součástí zákonodárné moci, protože schvaluje návrhy zákonů, které prošly Poslaneckou sněmovnou, a může k nim přidávat pozměňovací návrhy.

Je důležitý také v době, kdy je Poslanecká sněmovna rozpuštěná, protože Senát na rozdíl od ní rozpustit nelze. V takovém případě může přijímat zákonná opatření ve věcech, které nesnesou odklad a vyžadovaly by jinak přijetí zákona. Noví poslanci je pak potvrdí, nebo zruší.

Horní komora Parlamentu ČR má i další pravomoci nejen v legislativním procesu, ale i v oblasti zahraniční politiky a obrany nebo při jmenování do mnoha politických a justičních funkcí.

Podrobnosti najdete v následujícím kvízu.

1. Kolik členů má Senát?
2. Jakým volebním systémem se dnes do Senátu volí?
3. Jak dlouhé je senátorské volební období?
4. Jaký nejnižší věk musí mít kandidát na senátora?
5. V ústavní listině z jakého roku se poprvé mluví o dvoukomorovém parlamentu, tedy o rozdělení na Poslaneckou sněmovnu a Senát?
6. Ve federativním Československu také fungoval dvoukomorový parlament. Jak se horní komoře říkalo tehdy?
7. Ve středu 2. listopadu zahájil Senát České republiky své 14. funkční období a zvolil svého předsedu. Pokolikáté je v této funkci Miloš Vystrčil (ODS)?
8. Kterou z následujících pravomocí předseda Senátu nedisponuje?
9. Kdo byl prvním předsedou českého Senátu?
10. Kolikerým čtením prochází návrh zákona v Senátu? Senát je zákonodárným orgánem. To znamená, že se podílí na zákonodárném procesu tím, že schvaluje nebo zamítá návrhy zákonů, vrací je Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy, rozhodne se návrhy nezabývat, nebo se k nim vůbec nevyjádří.
11. Která z následujících pravomocí nepřipadá Senátu?
12. Má Senát právo na legislativní iniciativu? To znamená, jestli může předkládat návrhy zákonů.
13. Ústavní žalobu na prezidenta republiky podává:
14. Jaký je v současnosti největší senátorský klub?
15. Je v Senátu stejná většina jako v Poslanecké sněmovně?
16. Kdo byl nejdéle působícím senátorem od vzniku českého Senátu? Celkem strávil v horní komoře Parlamentu 23 let, 10 měsíců a 25 dní.
17. Kde Senát sídlí?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Doporučované