Hlavní obsah

Kvůli korupční kauze zvažuje Brno přesoutěžení stamilionových zakázek

Foto: Shutterstock.com/lalanta71, Shutterstock.com

Firma Via Consult administrovala stovky veřejných zakázek v Česku. Pro Brno měla chystat obří tendr na fotovoltaiky.

Reklama

Na Brno dál dopadá korupční kauza firmy Via Consult. Město si nechalo zpracovat soupis zakázek, které příslušná společnost zajišťovala. Některé nejspíš nechá přesoutěžit.

Článek

Brnu podle zjištění Seznam Zpráv hrozí přesoutěžení některých větších veřejných zakázek. Výběrová řízení v celkovém objemu přes tři čtvrtě miliardy korun tam pro městské části či firmy administrovala firma Via Consult. Její jméno figuruje v rozsáhlé korupční kauze na severu Moravy.

Vedení města tak reaguje na výsledky analýzy, kterou si nechalo zpracovat. Soupis zohledňuje období od začátku roku 2019 až do letošního srpna. Seznam Zprávy mají dokument k dispozici.

Zadání některých zakázek, v nichž administrátor figuroval, už městské firmy či vedení městských částí zrušily. Většina už je ale vysoutěžená, nebo pokračuje. U některých hrozí, že zadání začne od nuly.

Vedení města se chce nyní zaměřit na případy, kde výběr zhotovitelů ještě nezačal, nebo už zvítězila konkrétní firma, ale s pracemi na zakázce ještě nezačala. „Kloním se k tomu, že by bylo lepší takové zakázky takzvaně přesoutěžit. Mám za to, že bychom v živých případech měli spolupráci ukončit,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle ní jde o jednotky případů. Týká se to třeba stamilionové zakázky na novou tréninkovou halu pro míčové sporty ve Vodově ulici. „I v případech, kde jsme těsně před výběrem zhotovitele, bychom jej vybírat neměli. I za cenu zdržení investice bychom měli výběrové řízení udělat celé znovu,“ doplnila primátorka.

Soupis výběrových řízení, které administrovala firma Via Consult, si nechalo zpracovat vedení města v letních měsících. Jak z něj vyplývá, firma „dohlížela“ na pět desítek veřejných zakázek, které vypisovaly městské společnosti nebo radnice městských částí. Za práci pro brněnské firmy či radnice inkasovala přes dva miliony korun.

„Bude zpracován veškerý audit těchto zakázek,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Odbor interního auditu a kontroly je však v gesci primátorky. „Čekám na jeho doporučení. Teď se zaměřujeme na aktuální živé případy. Nejsem schopná říct, jestli půjdeme i do minulosti,“ řekla primátorka.

Kauza Via Consult

V případu Via Consult policie loni na konci května obvinila čtyři lidi. Podnikatel Milan Konečný – podle kriminalistů hlava celé skupiny – čelí vazebnímu stíhání. Jeho firma Via Consult (v červnu 2022 přejmenovaná na Inteza advice) pro obce zařizovala výběrová řízení. S představiteli vybraných firem se podnikatel domluvil tak, aby zakázku vyhrála dopředu vytipovaná firma. Za to si bral podle policie úplatky ve výši několika procent – v závislosti na celkové hodnotě zakázky. Výběrových řízení se účastnily i firmy, které měly dělat takzvané křoví. I ty si za svou maskovací činnost sáhly na peníze.

Na brněnských radnicích a v městských firmách společnost Via Consult od roku 2019 zajistila na pět desítek výběrových řízení. Politické vedení Brna rozhodlo o stopnutí některých zakázek, část z nich přesoutěžilo.

Firma zajišťovala třeba zakázku na 25metrový bazén v Lužánkách za 248 milionů korun nebo obřadní síň na Ústředním hřbitově za 75 milionů korun.

Řešila zakázky pro městskou odpadovou společnost SAKO Brno, Starez Sport, Správu hřbitovů města Brna nebo černovickou pískovnu.

Primátorka vnímá riziko, že některé projekty mohly být předražené. „I po doporučení budeme zvažovat postupy k zakázkám, které už byly ukončeny,“ řekla.

Spolumajitelem inkriminované firmy Via Consult, která se po spuštění policejního stíhání na konci května přejmenovala na Intenza Advice, je Milan Konečný. Dle policie ústřední postava korupčního případu skončila ve vazbě kvůli podezření z manipulace stavebních zakázek v Moravskoslezském kraji.

Foto: Seznam Zprávy

Policejní schéma korupční kauzy v Moravskoslezském kraji.

Redakce Seznam Zpráv se pokusila kontaktovat Konečného, ale na dotazy nereagoval. K případu se nevyjádřila ani členka správní rady a podle Evidence skutečných majitelů další spolumajitelka Intenza Advice Michaela Filipiecová. Už dříve vzkázala, že se k uvedenému nebude do médií vyjadřovat.

Jak už Seznam Zprávy informovaly, firma se rychle rozvíjela a měla na starost stovky zakázek po celém Česku.

Soláry pro Brno

Via Consult měla také pro Brno, respektive nově vzniklou městskou akciovku SAKO Brno Solar, administrovat ambiciózní projekt. Týká se 650 fotovoltaik na střechách městských budov.

Jak také vyplývá z dokumentu, administrátor měl pro SAKO Brno Solar vypsat tři zakázky s předpokládanou hodnotou přes 2,3 miliardy korun bez DPH. Po informacích redakce městská akciovka od spolupráce s Via Consult upustila a zakázky bude řešit jiný administrátor.

SAKO Brno Solar je dceřiná firma městské odpadové a svozové společnosti SAKO Brno. Má na starosti rozvoj alternativních zdrojů energie a realizaci fotovoltaických systémů na střechách městských budov. Projekt solární elektrárny na střechách brněnských domů, přinese městu nejméně 43 gigawatthodin solární elektřiny ročně.

Firma Via Consult ve sledovaném období zajišťovala výběrová řízení i pro pětici městských částí. Nejčastěji to bylo v brněnských Žabovřeskách. Pro tamní radnici pomáhala s desítkou zakázek s vysoutěženými cenami za více než 140 milionů korun bez DPH. Pod jejím dohledem tak vedení městské části vybralo třeba zhotovitele Komunitního centra Plovdivská za téměř 64 milionů korun nebo firmu pro opravu střechy na Základní škole Jana Babáka za více než 13 milionů korun.

Devět zakázek v objemu za více než 25 milionů korun řešila také s radnicí v brněnských Černovicích.

Primátorka zdůraznila, že osud konkrétních zakázek závisí na jejich zadavateli. „Nechceme dávat závazný pokyn a ani nemůžeme, maximálně doporučení. Osobně jsem zastáncem toho, aby v případech, kde je to jen trochu možné, došlo k ukončení spolupráce a byla uzavřena smlouva s jiným administrátorem,“ dodala Vaňková.

Reklama

Doporučované