Hlavní obsah

Místo občanky telefon. Aplikace začne fungovat v lednu, ochrání osobní data

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Prokazování totožnosti nebo věku bude nově možné i skrze mobilní telefon a aplikaci eDoklady.

Reklama

Místo plastové kartičky občanského průkazu bude možné mít občanku nahranou v telefonu v mobilní aplikaci. Nabídne lidem větší kontrolu nad osobními údaji.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hospodský nebo prodavač, který potřebuje ověřit věk zákazníka při prodeji alkoholu, už neuvidí celou občanku, nýbrž pouze fotografii a informaci o tom, jestli již člověk dosáhl plnoletosti.

V případě ověření totožnosti zase kontrolující osoba uvidí jenom fotografii a celé jméno. A pouze u kontroly dokladů dojde k plnému předání údajů od fotografie až po místo narození, trvalý pobyt, datum vydání a platnost dokladu nebo podpis držitele.

Vyšší ochrana osobních údajů

Elektronická podoba občanského průkazu, kterou si budou moci lidé stahovat do svých mobilních telefonů, slibuje vyšší míru kontroly nad údaji. Stejně tak nabízí možnost si v historii prokazování dohledat, kdy došlo k načtení údajů a kterých.

K využívání mobilních telefonů jako elektronické verze občanského průkazu bude potřeba mobilní aplikace eDoklady, která bude dostupná na App Store a Google Play od 20. ledna.

Člověk se přihlásí například bankovní identitou, následně si vytvoří kód a je možné i ověření biometrikou obličeje nebo otiskem prstu.

Nejdřív pro hračičky, širší využití od léta

Samotné využití elektronické podoby občanky je rozdělené do tří fází. První se spouští právě 20. ledna, kdy by měly začít akceptovat aplikaci eDoklady ústřední správní úřady jako jsou ministerstva, Úřad vlády, Český statistický úřad, Energetický regulační úřad.

Půjde tak spíše o veřejný test. Aplikaci připravila Digitální informační agentura ve spolupráci s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie. Jak uvádí mluvčí Digitální informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová, „je pravděpodobné, že na většině vrátnic to budou akceptovat. Jde o doporučení pro všechny ústřední úřady, aby to akceptovaly.“

Z praktického pohledu čeští občané budou moci využívat elektronickou občanku například na pobočkách azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, když budou zastupovat cizince, nebo v rámci vnitřních agend na úřadech, třeba když se budou ucházet o práci, nebo v rámci různých kontrol.

Jak má vypadat elektronická občanka:

+3

„Odzkoušíme to na relativně malém vzorku, protože hlavní náběh bude od 1. července,“ říká Lichtenbergová.

Od července bude možné používat aplikaci i v kontaktu s policií nebo soudy, na finančních a živnostenských úřadech, úřadech práce a na České správě sociálního zabezpečení. Také na katastrálních úřadech, na krajích a obcích s rozšířenou působností.

Od ledna 2025 pak budou elektronickou podobu občanky přijímat i školy, notáři, banky, pošty a zastupitelské úřady a soukromé osoby.

Hostinští nemají povinnost aplikaci využívat

Jak už bylo uvedeno, počítá se s tím, že aplikaci eDoklady bude možné používat při ověření zletilosti například v restauracích. Mluvčí Anna-Marie Lichtenbergová, ale připouští, že zákon nijak neřeší sitauci, kdy například hostinský odmítne využívat aplikaci eDoklady jako čtečku elektronických občanských průkazů a jeho host naopak nebude mít fyzický průkaz.

„Hostinští povinnost nemají,“ připouští.

Podobně mluvčí reagovala i na situaci, kdy se telefon s aplikací vybije. Pokud si je člověk takového rizika vědom, je třeba mít klasickou občanku. „To je problematické. Máte ale aspoň fyzickou kartičku, kterou můžete využít,“ poukazuje na fakt, že například pražská aplikace na doklad jízdenek nabízí možnost buď mít aktivní plastovou kartu, nebo elektronickou podobu.

U občanského průkazu bude možné obě varianty kombinovat. „Musíte být držitelem fyzického dokladu, pokud nemáte vydanou fyzickou kartičku, nemůže vám být vydán eDoklad,“ upozornila Lichtenbergová. Dodává, že pokud dojde k zneplatnění fyzického dokladu, přestane platit i jeho elektronická podoba.

Mluvčí také dodala, že aplikace eDoklady bude fungovat jen jako náhrada občanka při osobním kontaktu. „Stejně jak ukazujete kartičku, tak ukazujete mobilní telefon s aplikací eDoklady,“ říká. Zatím neplánují funkce využívání aplikace například k dokládání totožnosti na internetu.

Reklama

Doporučované