Hlavní obsah

Na dálnici D5 se srazilo 36 aut a kamionů. Nehoda trasu blokovala 11 hodin

Letecké záběry polciie.Video: Letecká služba PČR

 

Reklama

aktualizováno •

Hromadná nehoda na dálnici D5 na velkou část dne zcela zastavila provoz ve směru na Prahu. Vyžádala si šest zraněných. Dálnici se podařilo plně zprovoznit až pozdě v noci, přibližně 11 hodin po nehodě.

Článek

Na dálnici D5 se dopoledne srazilo u Žebráku na Berounsku 36 aut, a to 20 osobních a 16 nákladních.

Na místě bylo podle středočeské záchranné služby šest zraněných lidí. Dva zranění byli ve vozech zaklínění, uvedla mluvčí záchranářů Petra Homolová. Příčinu nehody policie vyšetřuje, v potaz bere i nepříznivé počasí.

„Tři lehce zraněné jsme odvezli do hořovické nemocnice na chirurgii, dva se středně těžkým zraněním jsme přepravili letecky do Prahy,“ řekla Homolová. Jedna osoba s lehkým zraněním byla ošetřena a ponechána na místě, dodala.

Do nemocnice v pražském Motole záchranáři přepravili jednoho zraněného vrtulníkem a jednoho sanitkou. „S největší pravděpodobností jsou oba mimo ohrožení života,“ řekla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Jeden z letecky transportovaných pacientů byl podle informací středočeské záchranné služby předán do Ústřední vojenské nemocnice.

D5 byla v místě nehody neprůjezdná ve směru na Prahu, ale i ve směru opačném. Havarovaná vozidla zabírala zhruba 150metrový úsek dálnice. Policie odkláněla na exit 37 objízdnou trasou po silnici druhé třídy 605 na Žebrák a Zdice. „Kvůli sesedání vrtulníků jsme museli uzavřít i opačný směr dálnice v místě nehody, což je 28. km směrem na Plzeň,“ řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Provoz v obou jízdních pruzích ve směru na Prahu se na ní obnovil kolem 22:20, tedy 11 hodin po nehodě. Odklízecí práce a otevření komplikovalo husté sněžení. Hasiči a odtahová služba z místa nehody odklidili všechna havarovaná vozidla.

Záchranáři dostali hlášení o hromadné nehodě v 11:11. „Ošetřili jsme čtyři lehce zraněné osoby, z čehož jedna byla ošetřena a ponechána na místě, tři osoby byly transportovány pozemní cestou do Nemocnice Hořovice a Fakultní nemocnice Motol. Dvě středně těžce zraněné osoby byly transportované Leteckou záchrannou službou Praha do FN Motol,“ řekla pro Seznam Zprávy mluvčí středočeských záchranářů Petra Homolová.

+5

„Havarovaná vozidla jsou ‚rozeseta‘ na zhruba 150metrovém úseku dálnice. Odkláníme dopravu na exitu 37. Objízdná trasa vede po silnici II/605, sjezd Žebrák, Zdice,“ uvedla policie na twitteru.

Kdo je viníkem havárie? „Je to velice předčasná otázka, priorita jsou aktuálně záchranné práce, aby se nalezli ve vozech všichni zranění a zaklínění se vyprostili,“ uvedla Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence KŘP Středočeského kraje. „Co se týče dokumentace hromadné nehody, provádíme ji aktuálně přímo na místě nejlepší technikou, máme tam i drony. Jak k nehodě došlo, budeme zjišťovat v nejbližších hodinách. Určitý vliv jistě měly i povětrnostní podmínky, přes střední Čechy se prohnala sněhová vánice, ale je to jenom jeden z faktorů.“

Objevily se zimní bouřky

Českem přechází studená fronta, kterou dopoledne provázelo místy intenzivní sněžení a prudký vítr. Ojediněle se objevily i zimní bouřky.

„V souladu s předpovědí přechází naše území podružná studená fronta v podobě výrazného pásu intenzivního sněžení, kdy se na této linii ojediněle vyskytují zimní bouřky,“ uvedli na facebooku pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Bouřky v zimě jsou spíše vzácné a obvykle méně plošné než ty letní, každou zimu jich bývá několik. „Nečekejte ale klasické letní blýskavice, zimní bouřky jsou o mnoho decentnější,“ upozornili meteorologové.

Už dříve varovali, že sněžení v kombinaci se silným větrem může hlavně v místech nad 500 metrů nad mořem vytvářet nebezpečné sněhové jazyky, na horách závěje, a to až do pátečního večera.

Reklama

Doporučované