Hlavní obsah

Naděje pro „polské šamany“. Pirát Michálek pro ně žádá u prezidenta milost

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Poslanec Jakub Michálek (Piráti).

Reklama

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek požádal prezidenta Miloše Zemana o snížení, či prominutí trestu polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolině Kordysovým.

Článek

Olomoucký vrchní soud uložil manželům v polovině října osm let vězení za nelegální obchody s psychotropním nápojem podle starého receptu peruánských šamanů. Nápoj zvaný ayahuasca obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT.

Podobně jako řada odborníků i Michálek poukázal na nepřiměřenost trestu. „Považuji trest osmi let vězení za provozování této činnosti, kterou nikomu neublížili, za zcela nepřiměřený. V zemi, kde korupčníci odcházejí od soudu v lepším případě s pokutou a pachatelé znásilnění často vyváznou s podmínkou, je tato nespravedlnost do očí bijící,“ uvedl ve svém dopise prezidentovi.

Případem se nejdříve zabýval Krajský soud v Ostravě, manželé se ale odvolali a kauza se dostala k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Karolině Kordysové vrchní soud v listopadu trest zvýšil z původních 5,5 na 8 let. Jejímu manželovi Jaroslawovi naopak trest o půl roku snížil. Třetí obžalovaný, Petr Kanawka, odešel od soudu s podmínkou. Všechny tři pak soud vykázal z České republiky.

Škodlivější je alkohol či tabák

Ke kauze se již dříve podobným způsobem vyjádřila i řada odborníků a další politici. Jedním z nich byl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

„Osobně to považuju za vyhazování lidských kapacit a zbytečné zatěžování policejního a trestního aparátu, věnovat se takovým tématům. Ayahuasca není látka, která by se zobrazovala v žádostech o léčbu. Její rizikovost je malá,“ řekl Seznam Zprávám ke kauze Vobořil. Poukázal také na to, že daleko závažnější činy jsou mnohdy trestány mnohem mírněji.

Vobořil se na Úřadu vlády problematice dekriminalizace drog věnuje a představil akční plán, který by měl systém změnit. Počítá v něm právě s tím, že drogy by se měly posuzovat podle své škodlivosti.

Z řad odborníků se proti trestu ohradil například i Vobořilův vědecký poradce Viktor Mravčík. „Látky řazené mezi klasická psychedelika, jako je DMT, jsou mnohem méně škodlivé než třeba alkohol, tabák, heroin nebo pervitin. Jejich závislostní potenciál je vlastně nulový,“ sdělil Mravčík pro Seznam Zprávy.

Policie manžele sledovala od roku 2015 a za tu dobu měli podat drogu 1300 lidem a obohatit se o 11 milionů korun.

Reklama

Doporučované