Hlavní obsah

Napadl sníh, tvoří se jazyky a na horách hrozí silný vítr

Foto: ŘSD Liberecký kraj

Ilustrační foto.

Reklama

Česko zasypal sníh, zatím však výrazné komplikace v dopravě nezpůsobil.

Článek

Předpovědi meteorologů se naplnily, Česko přes noc zasypal sníh a silnice jsou kvůli němu sjízdné často jen s opatrností.

Například ve Zlínském kraji v noci napadlo místy až 20 centimetrů, takže silnice ráno pokrýval rozbředlý či ujetý sníh a sjízdné byly se zvýšenou opatrností. V kraji navíc stále sněží a správci silnic nabádají řidiče, aby do horských oblastí zatím raději nejezdili. Policie dosud v kraji nemusela vyjíždět ke zvýšenému počtu dopravních nehod, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic pro agenturu ČTK.

Nejvíce sněhu napadlo na Vsetínsku, kde celou noc jezdily pluhy a sypače. Rozbředlý sníh ráno pokrývá také silnice na Zlínsku, Kroměřížsku a Uherskohradišťsku. Kluzká je také vozovka na dálnicích D55 a D1. Řidiči by proto i v těchto okresech měli jezdit se zvýšenou opatrností. Dohlednost stále snižuje sněžení.

Vrstva nového sněhu leží i na silnicích po celém Moravskoslezském kraji – a sněžení pokračuje, takže se například na Bruntálsku tvoří sněhové jazyky a vrstva ujetého sněhu, které pro vydatnost sněžení zatím není možné odstranit. Silničáři také upozorňují na kluzkou vozovku například na dálnici D56 u Frýdku-Místku.

Kvůli novému sněhu museli silničáři do terénu už po půlnoci také na Vysočině. Během noci měli přes 100 výjezdů, k odstraňování sněhu použili i 17 radlic. Silnice v kraji byly sjízdné se zvýšenou opatrností. Někde je po chemickém ošetření rozbředlý, někde se kvůli silnějšímu větru tvoří sněhové jazyky. Díky nižšímu provozu neeviduje krajská správa a údržba silnic vážnější komplikace v dopravě, několik kamionů mělo po ránu problémy na silnicích na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku, řekl dispečer silničářů Aleš Hubený.

Sněžení v noci zasáhlo i celé území Olomouckého kraje, sníh ráno pokryl silnice v horských oblastech i nížinách. Správci silnic poslali do terénu sypače a pluhy. Hlavně na Šumpersku a Jesenicku odklízení sněhu komplikoval silný vítr a vydatné sněžení.

I na jihu Moravy byly po nočním sněžení silnice mokré, většinou po chemickém posypu, na Blanensku se tvořila sněhová kaše, v Brně, na Brněnsku a Vyškovsku byly na menších silnicích zbytky rozbředlého sněhu.

V Čechách hrozí vítr i námraza

Podobnou situaci hlásí také silničáři z pohraničních hor v Čechách. Silnice v Ústeckém a Libereckém kraji byly sjízdné se zvýšenou opatrností. V Krušných horách leží na silnicích ujetý a v nižších polohách rozbředlý sníh. V Krkonoších sněží a na Liberecku fouká slabý vítr. Při cestě do hor by proto řidiči neměli zapomenout na zimní výbavu.

Provoz na dálnici D8 komplikuje navíc mlha a na Cínovci hrozí námraza. Ta by mohla řidiče zaskočit také na Liberecku, kde by se k ní mohl přidat také sníh a nárazový vítr.

V Krkonoších by měli dát řidiči pozor ve vyšších nadmořských výškách na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku, kde zůstává na některých silnicích vrstva sněhu nebo jeho zbytky. Řidiči by měli být zvlášť opatrní ve vyšších oblastech Orlických hor.

Také v Pardubickém kraji zůstává ve vyšších nadmořských výškách na silnicích místy sníh, lokálně mohou komunikace namrzat. Dopravu navíc komplikuje silný vítr. V okolí Hlinska, Lanškrouna a Poličky se místy tvoří sněhové jazyky.

V Jihočeském kraji napadlo během noci do pěti centimetrů sněhu, nejvíc na Krumlovsku. Problémy se sjízdností však v kraji podle dispečinku krajské správy a údržby evidované nebyly, přesto silničáři vyzvali k opatrnosti.

Problémy se však nevyhnuly ani středním Čechám. Na komunikacích ležel místy rozbředlý sníh, a to i na hlavních tazích. Dálnice v kraji byly mokré po chemickém ošetření, sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidičům však komplikovala život mlha i padající sníh.

Reklama

Doporučované